Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 8
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele johnsnow k tomuto seriálu (8)

True Blood: Pravá krev (2008) 

Nuž mám za sebou pár dielov prvej série a hoci to nie je zlé tak mňa osobne to až tak neoslovilo. Ale rozhodne odporúčam tým ktorý majú radi pomalšie fantasy. Ja osobne preferujem akčnejší mód. Takže * hodnotenie nedávam lebo nie som ako ostatný čo dajú odpad po jednom diely. Ako som povedal videl som pár dielov, zlé to nie je ale neoslovilo ma to natoľko aby som sa tomu venoval dokonca. ()

Podivná láska (2008) (S01E01) 

Zaujímavý začiatok. vhupneme do sveta kde sa upíri a ľudia snažia žiť v jakej takej symbióze vďaka umelej krvi, neprekvapivo vyrobenej Japoncami. Hlavný hrdinka sookie vie čítať myšlienky, hrá ju Anna Paquin aka tuláčka z X-menov. No a máme to jej best kamošku černošku ktorá keď zadre tak to stojí zato a dúfam, že bude mať ešte veľa dobrých hlodov. No a jej brata kurevníka ktorý naznačuje, že v seroši bude aj slušná dávka erotiky. Tak uvidíme čo ďalšie party. ()

První ochutnávka (2008) (S01E02) 

Trošku slabší než prvý diel ale v pohode. na začiatok uvidíme fajn útok na dvoch zmrdov, potom zoznamovačka s našim vampírom a záver kde sa ukazuje, že zrejme šéfka upírov v senáte je pekná kurva. Ale teoreticky to môžu byť aj ľudia ktorý maskujú útoky aby to vyzeralo, že sú to upíry. Šak uvidíme. ()

Je moje (2008) (S01E03) 

opäť trošku slabšia epizóda podľa mňa s debilnou a úplne zbytočnou pasážou Jasona u Lafayetta. Ale inak tu máme novú partičku upírov, pár zaujímavých info o upíroch všeobecne, jednu divokú jebačku s vtipným zakončením a ako vždy cliffhanger na koniec. ()

Útěk z dračího doupěte (2008) (S01E04) 

Myslím, že tak skvelé ako úvod to už asi nebude ale never say never. každopádne stále sa to drží na 4*. Síce by som uvítal aj nejakú tú akciu ale zvraty ako napríklad ten s barmanom sú fajn. Jasonova pasáž ešte debilnejšia ale dá sa prežiť. Návšteva baru fajn a Skarsagard bude zrejme pekná sviňa. ()

Začíná to jiskřit (2008) (S01E05) 

Tento diel je zujímavý tým, že sa pozriem trošku na USA civil war a zistíme ako Bill vznikol. Taktiež sa si obajví vampírica ktorá bude na zápornej strane(tipujem). A záver je kurva zvrat jak sviňa. ()

V chladné zemi (2008) (S01E06) 

Taká epizódka ktorá dejom vpred veľmi nepohla ale objavil sa nový rodinný príslušník, zistili sme, že Jason je asi v prdeli a ten záver bol síce fajn erotický ale mohli si odpustiť tých záverečných cca 5 sekúnd. ()

Hořící dům lásky (2008) (S01E07) 

Keď si navyknete na tú pomalosť tak postupne si všímate kvality seroša i bez nejakej extra akcie. Máme tu cool talk vo vani, zaujímavú Jasonovu linku, vyháňanie démona(dosť podarené) a podpaľačstvo ala GTA SA. Jo a celkom zaujímavý Samov beh. Síce nechápem čo sa deje ale verím, že postupne sa to rozuzlí, plus seroš ma začína baviť. Hej a vyradenie toho starého ujca bolo fajn. ()

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama