Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 10
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Videa (65)

Trailer 10

Recenze (774)

Aknah 

všechny recenze uživatele

Po první sérii musím dát plný počet. Seriál je skvěle natočen, a to nejen napínavě, že drží diváka v pozoru a podezření hází z jednoho na druhého, takže si s náma hraje. Ale také vztahy mezi lidmi, myšlenky lidí a vzájemné tajemství dělá příběh zajímavější. Jednotlivé role jsem si celkem oblíbila, nejradši mám zatím Taru a Sama. Anna Paquin mě opravdu překvapila, jako Sookie hraje velmi přesvědčivě. Celkově na mě tenhle nápad udělal dojem a nemůžu se dočkat dalších rozuzlení. Dalším plusem dílu je, jako většina tvorby HBO trvá hodinu, tudíž zkouknu jednu epizodu a stačí mi to jako krátký film. Pozitivní pro mě taky je to, že část končí určitým zvratem a něco se řeší a v následujícím díle se pokračuje přesně tam, kde se skončilo a vše se vysvětluje. Je to opravdu jeden velký příběh. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Strašlivá krávovina, která je na žánr upírských filmů spíš pitomou parodií než jejím koukatelným zástupcem. Celkově nápad na normální soužití společností upírů a lidí, přičemž oba mají moc rádi krev těch druhých ačkoli ji nutně nepotřebují, by mohl být hodně zajímavý... ale to by musel být v mnohem extrémnější podobě než je tahle velmi umírněná rádobycool teen romantika šitá akorát na míru MTV generaci. Děj a prostředí nemá ani špetku uvěřitelnosti a vlastně to ani moc nedává smysl - lidi v okolí hlavních postav chcípají jedna po druhé a nikoho to přitom moc nevzrušuje, na upíry všichni nadávají a bojí se jich, ale stejně tak je milují a obdivují... a to včetně starých bigotních babiček nad hrobem kterým vůbec nevadí že jí ten nejdůležitější nejspíš žere sousedy a klátí vnučku, ale ještě si s ním ráda nostalgicky zavzpomíná na občanskou válku (WTF?!...) Všechny postavy obecně jsou odporní a vylízaní vidlácí a nenáviděl jsem je od prvního okamžiku, navíc většinou jsou zahrané asi jako postavy v průměrném pornu (nejen tím že vůbec neumí hrát, ale i tím že pořád souloží). No, viděl jsem už i horší seriály a hodně tomu určitě přidal i PŘÍŠERNÝ český dabing, ale každopádně mě to hodně zklamalo a mnohem radši než tohle bych se pustil do nakoukávání imho dosti pitomé Buffy (kterou taky považuji v rámci žánru za pořádný výsměch... byť jsem viděl jen pár dílů). 4/10 ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak první série je za mnou a já mohu konečně patřičně ohodnotit a okomentovat tento seriál. Jsem nadšený! Tohle je úžasný, zajímavý, originální a zároveň (možná překvapivě) pohodový seriál. Ano, možná to někoho překvapí, ale já jsem si u každého dílu perfektně zarelaxoval, ovšem zároveň jsem ke každému dílu usedal v napjatém očekávání, jak se bude tento seriál vyvíjet dál. Bylo to totiž díl od dílu zajímavější a napínavější a závěrečné rozuzlení, kdo je vlastně vrah, bylo pro mě osobně velkým překvapením a nikdy bych tu postavu netipoval na vraha. Což je jen další důkaz toho, že scénář a celý seriál je velmi kvalitní. Takže po dějové stránce naprosto úžasný, velice napínavý a občas vývojem děje překvapivý seriál, který mě zaujal od prvního dílu a který jsem si zamiloval. Mou nejoblíbenější postavou se stal Bill, kterého jsem si velmi oblíbil, na druhém místě je Sam a až za nimi je v mé soukromé hitparádě oblíbenosti Sookie. Ale jak říkám, vyhrává zatím jednoznačně Bill, protože nejen ten herec, ale i jeho postava, kterou hraje, je velmi sympatická. Co mě ale opravdu štve je to, že celý příběh zůstal po skončení první série otevřený a zůstalo několik otázek, a druhá série se na obrazovky českého HBO dostane kdovíkdy. Ale o to více se budu těšit. A na závěr mého komentáře bych se ještě rád vyjádřil k českému dabingu. Vím, že zde se hodnotí a komentuje film, nikoliv dabing, ale přece jen si k tomu pár slov dovolím napsat. Byl jsem příjemně překvapen dabingem Dalibora Gondíka, který brilantně nadaboval Billa. Možná to byla odvážná volba, obsadit tohoto herce a moderátora do hlavní dabingové role, ale zvládl to s přehledem a nebýt toho, že jsem v závěrečných titulcích zaslechl jeho jméno, tak by mi ani nedošlo, že Billa dabuje právě on. Jeho hlas ale k Billovi dokonale sedl a byl z toho asi nejlepší dabingový výkon celého seriálu. Ostatní dabingové výkony byly tak nějak průměrné. Co mě ale vytáčelo byla skutečnost, že jsem jeden a ten samý hlas slyšel u několika různých vedlejších postav. Jinými slovy, jeden dabér daboval několik vedlejších postav. To mě velmi rušilo a zároveň nepříjemně překvapilo. Od HBO bych očekával větší profesionalitu, co se dabingu týče. Ale samozřejmě dabing nezapočítávám do mého celkového hodnocení. Takže za první sérii je to pět hvězd a už se těším na další sérii. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Na začátku mě znechutila, poté jsem jí dala šanci, a té šance nelituji. Jinak bych nepoznala jeden z nejoriginálnějších a nejpoutavějších seriálů téhle doby. Od nějaké poloviny 3. série, mi nemohlo dojít, proč tento všemi směry vyšperkovaný satiristický skvost tv zábavy, dostává od mé osoby jen usmolené čtyři hvězdičky? A potom přišla 4. série, která to korunovala definitivně. Postavy jsou napsané výtečně bez jakéhokoliv přikrášlování. Jak už obyčejní lidé, tak nadpřirozené bytosti, z nichž jsou (jak jinak) nejvýraznější upíři- Pam, Jessica, záporák Russell, a hlavně nejlepší postava seriálu Eric Northman- rulezz! Jednotlivě zhodnocené série: 1- 85%, 2- 70%, 3- 89%, 4- 90%, a 5- 83%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako stav opilosti, akorát s tím rozdílem, že tady nikdy nepřijde kocovina! True Blood sází na značně profláklý věci, který můžou bejt pro někoho prvoplánový, ale pro člověka, který má rád svobodu slova, extrémy, rebelství (který je v rozumný míře jako extáze) a je mu jedno, jestli chlap nebo ženská, to bude seriál z jiného světa. Upírem bejt nechci, ale životní styl obyvatel Bon Temps, je do značný míry inspirativní. I tak si ale budu svou šíji chránit, jako oko v hlavě. Rolákem! ()

Galerie (1 692)

Zajímavosti (29)

  • Seriál je natočen podle knižní série "The Southern Vampire Mysteries" spisovatelky Charlaine Harris. 1. série je založena na první knize "Mrtví do soumraku", 2. série na druhé knize "Upíři v Dallasu", 3. série na třetí knize "Klub mrtvých", 4. série na čtvrté knize "Mrtví pro svět", 5. série volně vychází z páté knihy "Dočista mrtví" a další série přebírají dějové motivy z několika dalších knih. (TomikZlesa)
  • HBO na internetu prodává červený nápoj s názvem "Tru Blood". V seriálu se jedná o umělou krev, ve skutečném světě je to nápoj z červených pomerančů. (Riker)
  • Úvodní píseň "Bad Thing" Jace Everetta použila i spisovatelka Charlaine Harris, když ji uvedla do jedné ze svých knih, které tvořily předlohu seriálu, a to konkrétně v desátém díle "Mrtví v rodině" z roku 2010. (Václavička)

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama