Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Apatheismus? Asi nějak takhle by to řekl Maher: Nevím (předtavte si ten Billův důraz) jestli ne-/existuje něco jako bůh, protože to nejde dokázat. V boha/y nevěřím, ale jelikož neumím jejich existenci vyvrátit, nechci dogmaticky tvrdit že nemohou existovat, protože tím bych se podobal org. náboženství. Pokud ovšem bůh/bohové existují, stejně nijak neovlivňují lidi a proto nemá cenu se jejich existencí vůbec zabývat. _ Je z toho patrná ona apathie (Nechme to na filosofech, já si radši dám další sušenku), ale může tam spadat i aktivní (cílené) vyhýbání se otázkám víry ve svém životě.

Nevim jak moc věřit editorům Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Apatheism - možno porovnat s heslem Apatheism na Uncyclopedii.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Ice123: k tomu, aby se člověk zbavil předsudků, musí začít především sám u sebe.

Rogue: to je odlehčení vážného tématu humorem, jak navrhovala KevSpa? :)

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

niktorius: tak s tim uz se neda nez souhlasit, obcas neni nic horsiho, nez kdyz zena co ma pekne oci, promluvi

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Integrální zahalování sahá tisíce let zpátky před islám a bývalo typické pro vyšší vrstvy společnosti. Ostatně ženy z vyšších hinduistických kast se také zahalují, nikoli nepodobně, jako muslimky (třeba v Paňdžábuchodí hinduistky a muslimky oblečené prakticky úplně stejně). Podle islámu si každý muslim musí zakrývat svoje "awrah" a o tom, co do něj všechno spadá, nepanuje shoda. Normy na ženské "awrah" jsou každopádně přísnější a podle ultrakonzervativních výkladů je na ženě "awrah" úplně všechno, včetně hlasu :)

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

berg: jisteze, jeste ma prababicka to tak mela - to ale spise vyplyva z toho, ze rozpustene vlasty mely jen devky, nez z nejakeho prikazani, ne?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Pocestne zeny meli pokryvku hlavy donedavna i u nas . Aneb o stereotypech stereotypne. Pro nekoho takoveho byl Religulous nejspis toceny.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

hahaha. ale obcas kdyz se nacne debata o zruseni zahalovaci povinnosti, do ulic vyjdou zahalene zeny s transparenty ;o)

Ice123

Ice123 (hodnocení, recenze)

Eodeon: s tímhle bych souhlasil. Kdyby se určité části, určitých náboženství poupravili, tak by nebyl problém tyto lidi akceptovat bez předstudků kvůli jejich víře;)

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Rogue: Ne tak úplně. Jak správně říkáš, pokud na nějaký problém není řešení v Koránu, nebo v sunně, tak existují další metody řešení - to je právě ona vzájemná shoda učenců (idžmá; po přímém výkladu Koránu/sunny asi fakt ta nejatoritivnější metoda), hledání analogické situace (kijás), nebo právě idžtihád, což je vlastně princip nezávislé interpretace klasických islámských zdrojů ve světle aktuálních potřeb a bez ohledu na předchozí ustanovení.

"Zavřené brány idžtihádu" neznamenají nic jiného, než vyjádření názoru, že už se idžtihád v sunnitském islámu údajně nepoužívá, což už kvůli těm zmíněným reformám jednoduše není tak úplně pravda.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Rogue: "muslimové" - sem se to generické masculinum tak pěkně hodí :)

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

eodeon: napriklad mulimske zahalovani neni dolozeno, podle meho je to otazkou nejakeho pretrvavajiciho zvykoveho prava - proto je to v kazde zemi posuzovano i dodrzovano jinak. A myslim, ze konkretne toto je puvodem z byzancie, kde "pocestne" zeny mely nejakou pokryvku hlavy - tedy ne, neni to primo ve svatem textu. ale mam dojem, ze casem se to stalo soucasti islamu... myslim tim, ze muslimove to prijali jako soucast.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Ice123: určité normy chování jsou nezbytné. však jsme tu měli dlouhatánskou diskuzi o potřebě morálky a její genezi, a i když jsme se neshodli na druhém, shodli jsme se bez problémů na prvním. určité jednání je nepatřičné a všeobecně škodlivé a je správné takové jednání zakázat. otázkou je jen co. ... burky jsou podle mě například ukázkový šovinismus. ale když už jsme u toho, opět si nejsem vůbec jistý, jestli je přikazuje přímo některý ze svatých textů, nebo je to spíše kulturní zvyklost, ač dogmaticky dodržovaná. zajímalo by mě, kde tohle vzniklo. Niktorie? :)

Ice123

Ice123 (hodnocení, recenze)

eodeon: promiň špatné vybrání slov... když někdo hovoří o náboženství tak si automaticky vybavím křesťanství (vim, docela velká chyba), díky čemuž pak často používám slovo náboženství místo křesťanství. Ale Ještě na obranu, křesťanství není jediný náboženství, které vede směrem dolů místo nahoru. Kdybych například díky tomu, že rodiče jsou židé bych byl obřezán, bez možnosti vyjádření svého názoru, či pokud bych byl muslimka a být zahalen ať je jakékoliv počasí, jelikož jinak budu potrestán, to bych také nebral jako výhru..... Kdybych si měl vybrat ze všech náboženství tak bych si nejspíše vybral Budhismus, ten nic nenařizuje, jen aby si člověk za živa užíval všech slastí života.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

tedy, jak jsem to kdysi pochopila, tak jsou ctyri prameny prava a z nich jsou odvozovany normy. Nejdrive se odpoved hleda v koranu a v sunne, pote je zkouman souhlasny nazor pravniku a pak je pripadne norma formulovana pomocnymi metodami. Paklize se konsenzus pravniku na necem shodne, je otazka vyresena do budoucna a dalsi diskuze se nepripousti. Casem se takto vyresila vetsina otazek, cimz se pravo ujednotilo a od te doby pravnici nic neodvozuji, ale pouze vykladaji a interpretuji. myslim, ze se tomu rikalo uzavreni brany idztihadu. nebo ne?

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

sonnak: však já neříkám, že je to špatné, ponoukat lidi, aby se občas podívali i pod vlastní nohy. ale to Maher nedělá. ten lidi uráží, zesměšňuje a filmaři jejich výpovědi navíc zmanipulují ve střižně a s pomocí toho oblbují další chudáky lidi, kteří nadšeně tleskají u Religulous.

přirovnání k Sókratovi považuji za hrubou urážku čestného filosofa. na Maherovi kouska cti nenajdeš.

Kev: jaký přesně názor jaké náboženství potlačuje?

Rogue, Niktorius: do politiky, která je za tím vším, až tak nevidím. mě zajímá jen nauka samotná.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Rogue: Blbost. Zaprvé by se pro tvé tvrzení hodil nějaký zdroj, za druhé nevím, jak si mám vysvětlit mnoho oficiálních reforem třeba v rámci Mughalské nebo Osmanské říše (teď nemyslím tanzimat, ale to, co mu předcházelo)? To jako jednali protiislámsky? :)

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

eodeon: jenze tento nanos funguje v krestanstvi zcela jinak nez u muslimu preci. Protoze krestanstvi se menit muze, kdezto u islamskeho prava jakmile se nejaky sporny pripad vyresi alespon teoreticky, je to dane a nezmenitelne

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Eodeon: Nemyslím si, že je to v rozporu. Já odsuzuju náboženství jako takové (coby nástroj pro zotročování lidí a potlačování jejich vlastního názoru), nikoli lidi, kteří se k některému náboženství hlásí. Pokud to nejsou maniakální fanatici, samozřejmě. Ale fanatici nemusí být nutně jen věřící lidé, že ano.

sonnak

sonnak (hodnocení, recenze)

Eodeon: V historii už jeden takový hlupák, který lidem kladl jednoduché otázky a tím je dostával do nesnází, místo aby si na ně sám odpovídal, byl. A jak oba víme, nebyl to žádný blbeček a neskončil dobře, protože blbí lidé nemají rádi, když musí sami přemýšlet a přiznat vlastní nevědomost :) Maher samozřejmě nedosahuje takového stupně uvědomění. Souhlasím s tím, že to není žádný ultimátní ateistický spasitel ani zázrak. Jen drze testuje a za to by mu měli děkovat. Díky němu nemusí čekat na smrt, aby zjistili, jestli jsou boha hodni a můžou si vyzkoušet pár svých přikázání v praxi. Tuším, že většina ho v duchu pošle do ha.jzlu. Samozřejmě výcházím z předpokladu, že všechny náboženství, slibující spásu v budoucnosti, jsou misinterpretované bludy (či bludně misinterpretované pravdy), ale to už je moje přesvědčení, takže nečekám hromadný souhlas.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Niktorius: no jistě, ale to je ideologický nános vrstvený po tisíciletí. mně zajímá, zda se ospravedlnění pro pronásledování homosexuálů nebo třeba teroristické útoky nachází v jádru náboženství samotného - v nejpůvodnějších svatých knihách. osobně jsem nenašel nic, co by taková zvěrstva ospravedlňovalo, nebo nabádalo k jejich konání. btw. vzpomínám na skvělý (a tentokrát opravdu dokumentární, nikoliv agitační) izraelský film o tom, jak se to má v dnešní době s židovskou vírou a homosexualitou: http://www.csfd.cz/film/222758-buh-je-mi-strachem abych to shrnul: spousty předsudků, ostré odskudky, ale i jistá míra tolerance a úsilí rozběhnout diskuzi.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jo, ale aby nedošlo k mýlce - tak současný islámský mainstream (nezávisle na mazhabech - viz. Rogue) homosexualitu stejně vidí převážně jako hřích. A v Indii nedávno neprošla filmovou cenzurou scéna, kde se dva gayové políbí.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

pristup k homesexualite v islamu zavisi na jednotlivych skolach. Mam ale dojem, ze vetsina debat se vede spis kolem toho, jak ji trestat, nez toho, ze by se mela tolerovat :o)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Niktorius: protože američtí evangelikáni jsou velmi konzervativní a nekompromisní. s těmi osobně ani trochu nesympatizuji. btw dík za osvětlení, jak se to má na blízkém východě. já vždycky říkal, že náboženství se k násilnostem vztahuje nejčastěji jako záminka, nikoliv jako příčina.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Technická: Co se islámu týče, tak v Koránu na homosexualitu  dojde jen při zmínce o osudu Sodomy a Gomory a myslím, že ani sunna zmínkami o gayích a lesbách nepřekypuje. Takže v rámci něj to odsouzení homosexuality není tak explicitně zmíněno, jako třeba v Mojžíšových zákonech (přesto i někteří progresivnější židé homosexualitu považují za akceptovatelnou).

Podobně jsou na tom třeba dharmická náboženství, která ve svých pramenech většinou nějaká ostrá odsouzení nemají (sikhský Guru Granth sáhib se o homosexualitě nezmiňuje ani slovem), ale když dojde na lámání chleba, tak jsou duchovní většinou proti.

To bude mít jistě co dočinění i s machistickým modelem sexuality, který na východ od nás stále jasně převažuje a do kterého homosexuální jednání moc nazapadá.

Každopádně jsou ale v současnosti dharmická náboženství homosexuálům poněkud víc nakloněnější, než ta abrahámovská. Třeba americkým evangelikánům bys asi těžko vysvětloval, jak se teď v jejich víře začínají lámat ledy :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Kev: ale to, co teď píšeš, je docela v rozporu s tvým komentářem, kde odsuzuješ paušálně veškerá náboženství, ať jsou jakákoliv.

jinak samozřejmě souhlasím, že vnucování proti něčí vůli je zlo. nakonec, už jsem to na tuhle diskuzi dnes jednou napsal :)

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Jen ještě dodám, že nemám nic proti věřícím lidem, pokud to nejsou magoři a totální fanatici... já jsem velmi tolerantní člověk a každý má právo na svůj názor a podobně, dokud ho nevnucuje jiným... Zkrátka, když se vás matka zřekne jen proto, že jste se jí vykašlali na její náboženství, které vám od malička vnucovala, aniž byste měli možnost říct ne... tak prostě něco není v pořádku.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

Tedy na tu Agoru radeji nebudu reagovat, ale jinak relativne souhlasim. Ale mam stejny pocit jako eodeon, navic, zadny z krestanu ktere znam neni homofobni.

splasher: co je apatheismus?

sonnak: nabouravani dogmat je podle meho skvele, ja mam vlastne rada i vtipnou manipulaci. A myslim, ze mahler je v obojim docela dobry, nicmene obcas to prehani a ta zaverecna pasaz me vylozene desi. Spise mi prijde horsi, kolik lidi tento film bere jako jedinou a ultimatni pravdu a ani si neuvedomuji, ze dokoment manipuluje. Pokud se ti libi a vidis to, prijde mi to zcela v poradku :o)

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

V pořádku to není, zničilo mi to celé dětství a dospívání! :-)))

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama