Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Recenze (534)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je nepopsatelný, dokonale vystihuje, jak náboženství (jakékoli, včetně sekt), vymývá lidem mozky. Pro někoho, kdo s náboženskými fanatiky má osobní zkušenost, je to jednoduše řečeno pastva pro oči i duši. A navíc tomu nechybí satirický tón. Děkuji tvůrcům, že měli odvahu něco takového natočit. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jako dokument je Religulous slabý, protože je povrchní, zabývá se velmi malým výsekem reality a zobrazuje jen to, co se mu takříkajíc hodí do krámu. Jako komedie ovšem obstojí a po většinu stopáže je to zábava opravdu královská, a to zvlášť v těch místech, kdy si Mahler dělá srandu z jednotlivých, konkrétních hloupých lidí. Když si začne brát na paškál náboženství jako takové, začíná to trochu skřípat - a to ne proto, že by jeho postřehy byly liché, ale proto, že když se řekne A, mělo by se říct i B ... a to se v tomhle snímku nenosí. Zábavné a "dobré" to každopádně je, a to až do závěru, který sklouzne k naprosto stejné zjednodušující, verbální agresivitě (ateistické), z níž si tvůrci předtím celou dobu dělali srandu (v náboženském podání). Výsledná poučka je pak ale tak jako tak přínosná - nezáleží na tom, je-li člověk ateista nebo věřící, záleží ne jeho povaze, nitru a míře a agresivitě jeho přesvědčení. Soudě dle většiny místních nadšeně antiklerikálních komentářů ale tuším, že většina diváků si při sledování vystačila se sebepotvrzením svých nálad. PS: Jsem ateista. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Paní doktorko, věříte v boha?" Tahle bezelstná otázka Bohuše z Dědictví se v různorodých tvarech vine celým filmem, který opravdu příkladně ukazuje, na jak hliněných nohou (a částečně i na porušení "autorských práv" :-P) je vlastně víra vybudována - a přesto se jí neskutečné množství lidí drží křečovitěji, než tonoucí pověstného stébélka. Náboženství (jakékoliv) vlastně vzniklo z toho, že si lidé neuměli vysvětlit celou řadu jevů (pro které dnes vysvětlení máme) a proto "stvořili" bohy (a nikoliv obráceně). Dnes už náboženství funguje jen jako nástroj k určitému zastrašení lidí, protože lidé, kteří se něčeho bojí (a skoro každý se bojí smrti) jsou prostřednictvím víry snáze manipulovatelní. Bill Maher na střídačku testuje jednu víru za druhou a odpovědi protagonistů občas, no, vlastně skoro pořád vyvolávají pochyby o jejich zdravém úsudku. Opravdu to místy může pro někoho, jako je Bill (anebo já) působit jako ryzí komedie - když třeba Portorikánec Jesus s pozlacenou kravatou bez mrknutí oka sám sebe prohlašuje za druhého Spasitele, anebo když ten pomatený rabínský kámoš od Ahmadinežáda neustále opakuje "Nechte mě domluvit"... Ale ve výsledku to vyznívá spíše smutně a strašlivě zároveň. Protože to, co se ve jménu víry děje dnes je (i bez násilí) mnohdy horší, než zvěrstva minulosti. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $13,011,160Tržby Celosvetovo $13,639,115Tržby za predaj DVD v USA $7,266,645 //počet predaných kusov 402,696 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně bych v tomto dokumentu nechtěl vystupovat a být na pospas tomu "ironickému moderátorovi, který v každém vidí idiota"... Přesto, jsou zde myšlenky a otázky, které bych sám položil a sám jsem je také někdy položil a výsledek byl podobný jako v samotném dokumentu. Lidé prostě věří a vše ostatní je nezajímá, vy nevěříte a oni proto vidí svou víru výše. Celé je to postavené na velkém počtu náboženství, které jsou jsou "náhodou" hrozně podobné a stojí prakticky na identických základech. To nejhezčí je na dokumentu samotný paradox, kdy vědec obhajuje náboženství, kdy věřící využívá vědu a tak dokola. Celý tento kolotoč našeho světa a protínání víry a ateismu působí velmi současně a chvílemi i smutně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Originální a docela kontroverzní dokument. Věčný svár duality racia a víry. Dialektika západní civilizace. Religulous je zaujmutí vyhraněného postoje a jako takový ho lze akceptovat, pochybovat lze ale nutně i o něm... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument. Bill Maher má perfektní argumentaci. Neuráží, jen se slušně ptá a poukazuje na nesmysly v mnoha náboženstvích a ukazuje, jak jsou si až groteskně podobná. Mně osobně na náboženství nejvíc vadí jejich schopnost zmanipulovat normální lidi na totální magory, bez špetky odstupu a nadhledu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

dokument O BYTOSTI Z VESMÍRU, CO ZPAPRSKUJE JEDNU PANNU. NARODÍ SE JIM KLUK, KTERÝ JE ZÁROVEŇ TOU BYTOSTÍ, A TEN SE VYDÁ NA SEBEVRAŽEDNOU MISI..... /// Bill Maher – pro církev osoba nežádoucí!....... A dozvíme se proč! Má to vtip a šmrnc, na dokument až bleskový tempo. Rozhovory s reverendy, politiky, s Ježíšem Kristem Člověkem, Konopným kněžím z Amsterodamu, páterem samorostem z Říma, rabínem antisionistou nebo citacemi z Bible či z Koránu s cílem zjistit pravdu. Pravdu? KLISTÝR DUCHA SVATÝHO NA VÁS! HEZKY PĚKNĚ DO ZADNICE S NÍM! Vlastně je to dělané s jediným cílem – zjistit, jak je možné, že chytří lidé věří zrození z panny a v mluvícího hada. Nebo zesměšnit církev? Dělá si prdel nejen z náboženství, ale i z těch co ho šířej. Dělá si prdel ze všeho. Asi nejvtipnější dokument, co jsem viděl. TO CO JE NEBO NENÍ NA DEFINICI NÁBOŽENSTVÍ ŠÍLENÉ, ZÁLEŽÍ NA NAŠÍ DEFINICI ŠÍLENSTVÍ. Díky Bohu, že jsem nevěřící (Satanisti můžou bejt taky v pohodě – aspoň myslím). CO KDYŽ SE PLETEME? Cesty Páně jsou nevyzpytatelné..... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Věřím, že v neděli piju krev 2000 let mrtvýho boha. 2.) Věřím na Santu Clause. 3.) Nevím, kolik je na světě židů a muslimů. 4.) Jsem přesvědčenej o tom, že uvidím, jak Ježíš nastolí konec světa. 5.) Nevím co Hollywood ještě neviděl. /// PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vtipné a velmi chytré popíchnutí všech věřících. Moje první setkání s Billem Maherem, ale stálo za to. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nejlegendárnější scéna: Maher se dohaduje o náboženství s hercem, který hraje Ježíše. Je ač neuvěřitelné jak ho ten "Jesus" zdánlivě argumentačně smetával a okolní věřící mu pomalu aplaudovali ve stoje, a když se přitom člověk zaměřil na ty jeho líbezná slova, byla účelová, prázdná a nafouklá, jako celé křesťanské náboženství. Víra v Boha je v dnešní době skutečně jen pro trochu méně bystré lidi, kteří se nechají utáhnout na špagetě. Jenom netuším, proč ještě někdo nepřišel s teorií, že pravý Bůh je mimozemšťan, ono by to totiž dávalo větší smysl než dědek na obláčku... Více podobných dokumentů s racionálním myšlením a věcnými argumenty (řeč je pochopitelně o ateistech, ne o těch ovcích) 90% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Geniální kritika náboženství, spočívající v rozhovorech amerického komika s věřícími lidmi, ze kterých si dělá prdel pro iracionální věci, kterým věří. Některé z vět, které v dokumentu padly: Bill: "Není divné, že fakt, že se Ježíš narodil panně, je jen ve dvou ze čtyř evangelií? Redaktor textů asi řekl: to zrození z panny vyhoďte, to je nuda" - Bill: "... pokud Santa Claus dokáže objet všechny domy na světě ... Věřící: "Já na Santu nevěřím." Bill: "No ještě aby, vždyť je to absurdní, aby jeden člověk dokázal obletět všechny komíny na světě a hodil do nich dárky. Ale když jeden člověk slyší všechny prosby, to je něco jinýho." ... Bill: "Jste si na 100% jist, že po smrti půjdete na lepší místo?" Věřící: "I kdyby to bylo v popelnici, budu tam s Ježíšem." Bill: "Tak proč se nezabijete, abyste už byl na lepším místě?" Dokument doporučuji všem, kteří jsou přesvědčeni, že náboženství je pitomost, která nemá v 21. století co dělat. Nedoporučuji věřícím, kteří dělají z nepřemýšlení ctnost. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V otázkách víry a Boha se obvykle nevyjadřuji, ale jsem rád, že se Bill Maher pustil do souboje s všemocným, vševědoucím a kdovíjakým ještě. Jeho zarputile ateistický pohled na náboženství sice nemá ani na dohled hranici seriozního dokumentu, neboť jeho účelem je, za pomoci demagogicky povrchních otázek, zesměšnit víru v cokoli, ale akademická přesnost by stejně pouze ubírala snímku na zábavnosti. Nebudu předstírat fundovanost v dané problematice, protože jsem chyběl při velkém třesku a ani v mém okolí nikdy nevstal z mrtvých žádný tesař - nehledě na to, že je mi to stejně jedno. Mé hodnocení je tedy pouze prostým důsledkem toho, že jsem se velmi dobře pobavil a neodpustím si na závěr nepřidat jednu skvělou hrozbu: "Klystýr Ducha svatého na vás!" ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přestože Charles neumí střihy a manipulaci schovat jako například Moore, dokáže z těch rozhovorů a nápadů vytvořit nápaditý, dostatečně chytrý a vtipný dokument, který sice závažnost jeho myšlenky dalece přesahuje, ale zhošťuje se jí obstojně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv jsem se setkal s někym věřícim, byl to vždycky naprostej idiot. Tento dokument a komentáře některejch uživatelů ("překvapivě" velká část z nich píše slovensky) jenom potvrzujou, že věřící jsou banda idiotů. A na účet těchto idiotů jsem se výborně pobavil. ()

charlosina

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit rádoby dokumentární počin hloupého člověka, který mluví s podivnými lidmi? Nevím, tedy nehodnotím, jen pár slov kolem: Bill Maher klade velmi stupidní otázky s jasným cílem - zesměšnit dotazované a tenhle způsob humoru (rozuměj humoru ponižujícího druhé, nikoli sebe sama) fakt nemám ráda.... To však neznamená, že náboženští fanatici jsou mi sympatičtí. Jen dodatek: náboženství a víra spolu nesouvisí. A dodatek k dodatku: jeden výlet do Evropy (Vatikán) a jeden mimo Evropu (Izrael) jen poukazuje na tvůrčí omezenost... možná pánům měl někdo říct, že to, co se děje ohlendě "víry" (rozuměj náboženskému fanatismu) ve Státech, není tak zcela běžný standard. // ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náboženství. Skupinová halucinace, jejíž zastánci bohužel mají pocit, že mohou druhým říkat co je správné a co nikoli. Zároveň nás učí být hodnými ze strachu před ohni pekelnými. Co je to pak za dobrotu, když za ni čekám odměnu? Náboženství tvrdí, že přináší absolutní morálku, přitom porovnáme-li tu biblickou (dosaďte zdroj jakéhokoli jiného náboženství) s tou, jakou moderní společnost skutečně uznává, dojdeme ke značným rozdílům (na což se ve filmu nejednou narazí - "to mustíte brát v kontextu doby" - ano, beru, leč svědčí to právě a jen o tom, že morálka je relativní a podléhá proměně, těžko tedy bude od absolutní bytosti). Náboženství učí lidi spokojit se s jednoduchými nevysvětleními (Richard Dawkins), se všeodpovědí a jistotou, o které nesmíme pochybovat ani ji zkoumat. Douglas Adams: "Religion . . . has certain ideas at the heart of it which we call sacred or holy or whatever. What it means is, 'Here is an idea or a notion that you're not allowed to say any-thing bad about; you're just not. Why not? – because you're not!" Na toto téma doporučuji také logicky sevřenější přednášku Richarda Dawkinse. "Nemusíte skládat IQ test, aby vás zvolili do senátu." ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama