Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)
  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama