Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři - a dávám je rád. Umění lhát = netypická, zdaleka nejen romantická komedie, která je chytrá, vtipná i dojemná zároveň. Ricky Gervais dokazuje, že pokud jde o ten nejsušší možný humor, nemá konkurenci. Překvapil mě ale tím, jak zvládal dramatické polohy (scéna s matkou). Film je třeba brát jako jakési poselství, cestu do zvláštní lidské duše žijící ve zvláštním světě pravdy, a jako vtipný námět pro zdravé zamyšlení se. Pak funguje skvěle.__P.S. Pokud se vám líbilo Gervaisovo Město duchů, neváhejte ani chvíli.__P.P.S. Pokud se vám Město duchů nelíbilo, váhejte... Ale Umění lhát tu šanci stejně dejte. Možná vás mile překvapí. Nelžu. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tady se Žervé přece jen ještě učil s pro něj novým, celovečerním formátem. Nápad za všechny děngy, který by ve zvoleném podání vydal na vynikající hodinovku, či při drsnějším přístupu k humoru zabral i zvolenou stominutovou stopáž, natáhl a přitom se to snažil udržet v rámci sledovatelnosti pro každého. Škoda. Ve finále jde jen o povedenou komedii s nedovyužitým potenciálem. Co však u Rickyho nechybí, jako vždy, je jeho dechberoucí schopnost dělat si prdel sám ze sebe. ()

Reklama

MMR 

všechny recenze uživatele

Kéž bych byl jediný, kdo umí lhát. Bohužel jsem pouze jeden z mnoha, co rádi lžou. Což je škoda, a proto můžu hlavnímu hrdinovi filmu pouze závidět. Moc pěkný a zajímavý film, který by ovšem mohl být lépe a vtipněji zpracován. Ale můžeme být rádi alespoň za tohle, že? Já myslím, že ano, a proto hodnotím solidními čtyřmi hvězdami. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Myslenka na svet, kde nikdo neumi lhat a vyuziva to jeden tlustoch, kterej umi, je dokonala a skvele nosna a i kdyz z ni slo vytezit vic, i tak vznikla perfektni komedie. Problem totiz je, ze v momente, kdy vynalezne lhani, tak toho kurevsky zneuziva, ale postupne to spadne do typicky romanticky komedie, akorat s trochu uchylnejma dialogama. Co se tyce hercu, krome spousty slusnejch vedlejsich postav to stoji na Gervaisovi, kterej se na takovouhle roli skvele hodi a paradne si to uziva. Proste i kdyz to mohlo bejt i vtipnejsi a nektery dramatictejsi momenty bych spis oznacil za hluchy mista, prvni rezijni pocin na poli celovecerniho filmu Gervaisovi vysel a ja se tech 100 minut dobre bavil. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Chci toho snad moc? Momentálně mi snad každej film příjde nedotaženej a úplně vyždímanej, ale špatným způsobem. Svět bez lhaní je výborně nastavenej, ale zápletka? Boring! Sklouzne to do obyčejné romanťárny a pořád se opakují dilaogy o tom, jak je hlavní hrdina obtloustej. __ Nazvat humor Rickyho Gervaise jako satirický a rozhodně nikoho nešetřící? To je pěkná blbost. Jeho humor je přespříliš rádoby inteligentní a totálně suchý. Na druhou stranu si umí udělat legraci sám ze sebe. Hraje typického retrosexuála, kterému je jedno, jestli má díru v ponožce a na svačinu bůček s okurkou. __ A camea nepotěší. Od nikoho nikoho. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama