Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Myslenka na svet, kde nikdo neumi lhat a vyuziva to jeden tlustoch, kterej umi, je dokonala a skvele nosna a i kdyz z ni slo vytezit vic, i tak vznikla perfektni komedie. Problem totiz je, ze v momente, kdy vynalezne lhani, tak toho kurevsky zneuziva, ale postupne to spadne do typicky romanticky komedie, akorat s trochu uchylnejma dialogama. Co se tyce hercu, krome spousty slusnejch vedlejsich postav to stoji na Gervaisovi, kterej se na takovouhle roli skvele hodi a paradne si to uziva. Proste i kdyz to mohlo bejt i vtipnejsi a nektery dramatictejsi momenty bych spis oznacil za hluchy mista, prvni rezijni pocin na poli celovecerniho filmu Gervaisovi vysel a ja se tech 100 minut dobre bavil. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais stojí za kultovou sériou office, ktorej som úprimne neprišiel na chuť, ale už samotný fakt, že vytvoril niečo kultové, vďaka čomu sa dostal do podvedomia verejnosti, z neho robia tvorcu, ktorý si svojich fanúšikov nájde. Úprimne, ja som si film pozrel skôr kvôli Jennifer Garner. Ale k veci. Film sa zahráva z veľmi originálnou myšlienkou, ktorá rovnako ako každá iná komédia so skvelou myšlienkou skončila u totálne priemerného spracovania. Dôvod? Takéto filmy lákajú do kina veľa ľudí, pretože pri nich človek nemusí rozmýšľať. Ale nechcem zase filmu krivdiť. Aj keď sa nejedná o geniálny film, rozhodne je to film na ktorý sa dobre pozerá a nebyť posledných 20 minút tak by som svoje hodnotenie zvýšil o hviezdičku vyššie. Niektoré veci mohli naozaj urobiť inak a premyslenejšie. Každopádne zobrazenie utopickej spoločnosti alá Gervais ma bavilo. Garner bola rovnako ako všade roztomilá a úchvatná. A šteky hercov ako Tambor, Hoffman, Norton už len zpríjemnili celkové vyznenie filmu. Rozhodne to nie je strata času. Pretože film je miestami naozaj vtipný. S tou paródiou na náboženstvo ma nielenže dostal ale dokázal nastaviť zrkadlo celej spoločnosti ceľkom prijateľným spôsobom. Tri zaslúžené hviezdy. ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais je zřejmě fascinován posmrtným životem a když mu bylo při natáčení Města Duchů striktně zakázáno kecat rejžovi do řemesla, tak si neodpustil aspoň sáhodlouhý dialog na toto téma ve svém (filmovém) režijním debutu. Mně se hodně líbil námět - svět ve kterém všichni mluví pravdu, teda kromě Rickyho a kam až to může takový prolhaný parchant dotáhnout. Jenomže Umění lhát je ve výsledku hrozně plytké, chybí tomu spád, romantická vsuvka je otravná a těch 99 minut se příšerně vleče, ten chlap má halt talent udělat z tak zajímavého námětu extrémně nudnou podívanou, snad jeho další film bude lepší. A taky že je. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Takhle příjemní lidé v bance by mohli být pořád. Dobrá komedie a velké překvapení co se týče děje. Trochu lhát občas není na škodu, obzvlášť když všichni kolem Vás mluví jen pravdu a hlavně co si myslí. Spokojenost, sice někoho může zaskočit né moc atraktivní hlavní obsazení, ale to dobrý film nedělá. Neříkám, že jde o nějaký hit, ale na ukrácení času tahle komedie bohatě stačí. Svět kde lidé neumí lhát je ráj pro jednoho tlustšího smolaře, jenž se pro něj v tu ránu změní, jakmile se naučí nemluvit pravdu. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Většina komentářů tvrdí, že film je výrazně lepší ve své první polovině a potom upadá do bezradnosti. Vidím to přesně naopak, první řeknemě třetina snímku se snaží o komedii a ždímá vlastně jediný pořádný nápad (pochopitelně nikoliv originální) o světě, který nezná lež a přetvářku. Jenže ten vtip je často jalový a patří spíš do podprůměru. Až jsem si říkal, že pro baviče světového formátu, za jakého je Gervais obecně považován, je tahle prácička nedůstojná. Ještě ke všemu ten svět je nedotažený, vzpomněl jsem si, kolik týdnů, ba měsíců, času potřebovali Monty Pythoni k napsání svého Života Briana, tady se scénárista moc nenadřel. Ve druhé třetině, kdy se náš hrdina naučí lhát, se film vyšvihne do vyšších obrátek, protože po první lži se záhy zrodí co jiného než náboženství. Na druhou stranu i tady je potenciál nepoměrně větší, než na co se tvůrci zmohli. Je to jakobyste získali milionové dědictví a bavili se tím, jak bankovky hážete do kanálu. Zatímco komediální rovina nefunguje, přinejmenším ne tak, jak by člověk očekával, film je mnohem pevnější v kramflecích v žánru romance. Ta v poslední třetině graduje a i když ani tady nejde o nalézání zbrusu nových konceptů, tak můžu říct, že romantická linie u mě plně obstála, přestože si umím představit lepší herečku než veskrze průměrnou Jennifer Garner. Obecně platí, že čím vážnější polohu tenhle kousek během své stopáže zvolí, tím líp funguje. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama