Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Když se Tom Hardy poprvé ukázal skutečnému Charlesu Bronsonovi, Bronson řekl, že tento kluk ho nikdy nemůže ztvárnit díky svému vzhledu. Když se mu ukázal Tom Hardy po 2 týdnech, Bronson se nestačil divit. (The Viper)
  • Pravému Charlesu Bronsonovi nebylo dovoleno se na film podívat, ale říkal, že se líbil jeho matce, což mu prý stačí. Jeho matka byla filmem přímo nadšena. (akisha)
  • Před natáčením se režisér filmu chtěl osobně setkat s pravým Bronsonem. Rozmyslel si to však a namísto toho dostal od pravého Bronsona milý dopis a pozdějí s ním uskutečnil i dvacetiminutový telefonát. Nakonec pravý Bronson zaslal svůj hlasový záznam, který chtěl Nicolas Winding Refn zařadit do scénáře, do kterého se dostala třeba tato věta: "Bylo to naprosté šílenství ve své nejlepší podobě." (dinamit_1)
  • Skutečný Bronson za svou poezii a výtvarná díla získal rekordních 11 ocenění Koestlerovy nadace. (dinamit_1)
  • Charles Bronson ve vězení skutečně tvořil. Některá jeho díla byla vystavena v londýnském metru a bylo mu vydáno i několik knih. Jedna z nich popisuje, jak posilovat v malém prostoru bez jakýhkoliv prostředků. (JardaBauer)
  • Záběry promítané ve scéně v divadle jsou skutečné záběry z roku 1983, kdy vzal skutečný Charles Bronson v jedné z věznic několik rukojmích, následně držel na střeše 47hodinový protest, způsobil oheň a škodu v hodnotě 750 000 liber. (JardaBauer)
  • Herec Tom Hardy nabral kvůli roli skoro 20 kg svalové hmoty. Dělal 2 500 kliků denně po dobu 5 týdnů. (Zdroj: empireonline.com) (Snorlax)
  • Před premiérou filmu byl promítnut i krátký proslov Charlese Bronsona, což vyvolalo protest britských úřadů. Jediné místo, kde tento rozhovor mohl proběhnout, je vězení. V Británii se ve vězení bez povolení natáčet nesmí. (Elisebah)
  • Pravý Charles Bronson řekl: "Jsem na tento film pyšný, protože i kdybych dnes zemřel, díky němu budu žít dál". (Elisebah)
  • Režisér Nicolas Winding Refn sa drží svojich obľúbených interpretov. Piesne od Portlandskej elektronickej skupiny Chromatics zazneli aj v jeho neskoršom filme Drive (2011). Od druhej Portlandskej skupiny Glass Candy dokonca totožná pieseň "Digital Versicolor". (Lucjen)
  • Počas tréningu Tom Hardy (Charles Bronson) cvičil viacmenej len cviky s vlastnou váhou tela bez použitia činiek, a to z toho dôvodu, že chcel navodiť čo najvernejší dojem postavy dosiahnutej tréningom v cele. Išlo väčšinou len o kľuky, tricepsové dipy o posteľ, rezistenčné cviky, zhyby na hrazde a veľmi veľa brušákov. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)
  • Rola Charlesa Bronsona (Tom Hardy) vyžadovala mať na sebe aj väčšie percento telesného tuku, preto ako sám herec uvádza, cez deň jedol kuracie mäso s ryžou a na večer si doprial pizzu, zmrzlinu Häagen-Dazs a veľa Coca-Coly. Tieto vysokokalorické jedlá mu priniesli potrebné pribratie na váhe za krátky čas. Prezradil tiež, že v porovnaní s vrchnou časťou tela vyzerali jeho nohy komicky, bol doslova ako bocian. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama