Reklama

Reklama

VOD (1)

Americké drama z produkce HBO vypráví příběh oddaného otce a manžela (Paddy Considine) v postsovětském Rusku, který pracuje v nukleární továrně. Poté, co je vystaven smrtící dávce radiace, když se pokusil zabránit katastrofě, se stane obětním beránkem a je bez odstupného vyhozen na dlažbu. Ví, že mu zbývá jen pár dní života a ve snaze zajistit svou milovanou ženu (Radha Mitchellová) a synka ukradne malé množství štěpného materiálu PU-239 a zamíří s ním do Moskvy. Tam se zaplete do ilegálního obchodu s jadernými zbraněmi, protože se obrátí na gangstera (Oscar Isaac), aby mu na černém trhu pomohl prodat nebezpečné zboží, které potenciálně ohrožuje celý svět. Tahle neobvyklá dvojice uzavře zvláštní přátelství - spojuje je láska k rodině a ochota přinést pro ni jakoukoliv oběť. Scénář napsal a film natočil Scott Z. Burns. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Timofej byl ozářen. Protože nebyl hlupák, rychle pochopil, že od chlebodárců se spíš než pomoci dočká potupy, a vzal odpovědnost za budoucí osud ženy a dítětě do svých rukou. Vedle toho sledujeme moskevskou mafii od nejubožejších pešáků až po konkurenční špičky. Dvě linie a skoro se nechce věřit, že se ty prostřihy nakonec spojí. A tady mám problém. Timofej je v otřesné situaci, jeho martyrium ještě umocňuje herecké podání Paddyho Considineho, není tam světýlko na konci tunelu, je to jen a jen tragické a smutné, a na druhé straně mafiánští pohůnci působí jako by jejich etudy točil Guy Ritchie ve svých dobrých létech. Rozdílný feeling obou linií mi o sebe velmi drhne, ten pocit maličko usmiřuje jen osud jednoho z nádeníků, který není až takové hovado a když se láme chleba, zachová se lidštěji, přičemž ač není ozářen jako Timofej, stejně je způsobem svého žití odsouzen. Všichni jsou odsouzeni. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku píchnutí do vosího hnízda, o kterém všichni víme, ale málo kdo ho dokáže převést na filmové plátno. Za mě rozhodně palec nahoru, protože nejen scénář je tu to, o čem byste chtěli mluvit. Zásadním bodem jsou i herecké výkony a především pak Paddy Considine, který ozařeného Timofeje Berezina hraje naprosto parádně. Myšlenka je tedy více než jasná a její průběh tu Amíci předvedli tak, jak by standardní Amík jen tak nepředvedl. To mě trošku překvapilo. Skoro, jako kdyby na celý film nahlížel nějaký tajný spolek milovníků evropského filmu, který určuje, jak by výsledný film měl vůbec vypadat. Malý nezávislý film z USA, který by měl ocenit každý Evropan zasažený komunistickou verbeží. Není nad to, když někdo chce vyjebat se systémem a pro toho někoho je to poslední, co může udělat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PU-239 JE ČLOVĚKEM VYROBENÝ IZOTOP, PŘEMĚNĚNÝ Z URANU-238 V ŘETĚZOVÉ REAKCI....“ /// Děti pojďte se podívat! Jaderná elektrárna houká na poplach….no vono nakonec není tak zle, jen taťka má trochu prekérku. ,,JAK SE CÍTÍŠ? BUDEŠ V POŘÁDKU.“ (už jsem myslel, že mu to nikdo neřekne!) Velký Rusko. Drž držku a chcípni. Jenže Timo má svůj plán (vyhnout se smrti – neblbni, byls někdy v Černobylu?), a tak se na plac dostávaj (zřejmě aby bylo veselo) tři parodie na gangstery (vole, to je vobraz Moskvy těch porevolučních dní!). Zatím co Timo vypadá hůř a hůř, systém (ruskýho) volnýho trhu není schopnej pojmout Pu-239. Fandím mu (v nelegálním obchodu? Víš co by chcíplo nevinnejch spoluobčanů? Seš divnej…), ale serou mě ty karikatury, vydávající se za mafii. Přemejšlím, jestli příběh o chlápkovi prodávající plutonium (v Rusku) nemá bejt černá komedie. Není? Neříkejte…groteska střídá drámo, drámo zase grotesku a fakt netuším, co z toho má film táhnout. Takže: nikdy nic neprodávej dementům. Páč umřeš chudej. Inu což. Konec dobrý, všechno dobré. Ale já fakt čekal něco kapku jinýho. Spíš to drámo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu Pu-239 and Other Russian Fantasies (1999), kterou napsal Ken Kalfus číst nebudu. 2.) Při kontrolním testu se mi zbláznil dozimetr. 3.) Thx za titule ,,Batista“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Docela napínavé drama s atraktivním námětem těžkého ozáření pracovníka při havárii v utajeném jaderném zařízení v Rusku proložené smutnou realitou mafiánského kapitalismu tamtéž. Čekali byste snad, že v Rusku může něco dopadnout dobře? Trochu mi ale vadilo to nadměrné množství blbů vyskytující se v americkém filmu o ruských lidech a také televizní kvalita natočení havárie, takže musím jít s hodnocením dolů na průměr, i když by si snímek možná zasloužil více. P.S. Ne každý bílý prášek se dá užívat jako heroin:)) PPS: Je libo trailer ? (klikni) http://www.youtube.com/watch?v=TiqJ_Dd7GmM ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velice originální, dobře zahrané, komentování hlavního hrdiny, jeho truchlivé popisy následků ozáření, prolínající se celým filmem, střihnuté partou nešikovných mafiánů vytváří zajímavou kombinaci a ani chvíli nenudí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsem bohužel od fochu, a tak mě některé scény, především ta, kde hlavní hrdina s ukradeným plutoniem přijde na tržiště s cedulkou "Prodám levně plutonium", přišly jako hodně nejapná komedie a z celého příběhu jsem jasně cítil, že scénárista se v branži pohybuje opravdu povrchně a má představy běžného laika. Ten, kdo by se dostal k čistému plutoniu a dokázal ho propašovat ven, by zatraceně dobře věděl, na koho se obrátit a především by se dokázal postarat o to, aby materiál nikde nechyběl. Plutonium se ve skutečnosti nekrade a nepašuje, protože má specifické vlastnosti, které ho dokážou velice snadno identifikovat a odhalit. To, co se dostává na černý trh, je obohacený uran, který zdaleka tak nezáří a je hůř odhalitelný. Jenže toho by bylo potřeba na výrobu zbraní opravdu velké množství. Ve filmu mi přišla nevyvážená snaha o jakési poselství na jedné straně a na druhé straně snaha o zábavný film s rázovitými postavičkami z podsvětí a la Guy Ritchie. Jako ryze oddechový film celkem funguje a dal bych mu 3*, ale obecně nemám rád snahu vézt se na vlně strachu z jaderného průmyslu a démonizovat ho. Pokud už dochází k průšvihům s jaderným materiálem, je to v drtivé většině v medicíně, kde šlendrián dovoluje zašantročit zářiče z rentgenů tak, aby končily na smetištích a ohrožovaly životy lidí. Tahle story je ryze vykonstruovaná, kdyby došlo - a k tomu dochází zcela výjimečně - k podobné nehodě, zacpalo by postiženému a rodině ústa štědré odstupné. To, co by představovalo největší průšvih pro vedení, by bylo zveřejnění jakýchkoli negativních informací, protože média i veřejnost jsou k naší branži hodně kritické a vždycky naladěné k hysterii. Celkový dojem: 45 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Produkcia HBO a ďalší z jej radu pôsobivo originálnych námetov. Veľmi smutný pohľad na pravdepodobne možnú tvrdú realitu a na to, čo všetko je ochotný spraviť otec preto, aby sa v časovej tiesni mohol postarať o budúcnosť svojej rodiny. Pesimisticky ladený, pochmúrny a zdrvujúci príbeh. Dve línie samostatných príbehov sa po polhodinke stretnú a do stredobodu pozornosti sa tak dostáva aj zobrazenie moskovskej mafie, ktoré občas pripomína zápletku ritchieovského typu. Miestami je dej výstižne odľahčený až morbídnym čiernym humorom, ktorého vrchol predstavuje záver. Všetko sa to však nesie v duchu nešťastia a beznádeje. Zárukou kvality je aj producentský dohľad Sodengergha a Clooneyho, či skvelých hercov. 85%. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jediným nedostatkem filmu pro mě bylo, že byl v angličtině, s ruštinou by to nemělo chybu. Docela dobře odpozorované ruské reálie i vydařené mafiánské struktury. Poslední scéna, kdy mafiánští hoši šňupají čisté plutonium opravdu nemá chybu. Pokud někoho zajímá, jak to jde rychle z kopce po vysoké dávce ozáření a jak se prodává plutonium na černém trhu, ať jde směle do toho, ale moc optimistické to není. ()

petero 

všechny recenze uživatele

PU-239 originálne mixuje drámu pracovníka zasiahnutého rádioaktivitou s mafiánskym príbehom, ktorého postavy akoby vypadli z Ritchieho gangsterky. Pútavý tragický príbeh otca snažiaceho sa zaistiť peniaze pre rodinu, tým že z práce ukradne plutónium a skúsi ho predať niekomu v Moskve, pričom natrafí na jedného z trojice gangstrov, ktorí sa páve zmietajú v problémoch. Obidvom ostávajú už len posledné chvíľky života, pričom to o sebe nevedia. Nezvyčajný smutný príbeh prekladaný úsmevným počínaním tupých gangstrov od výpalníkov po šéfov podsvetia konkurenčných mafiánov, naviac končí totálne absurdne. Palce nahor pre HBO a producentov Stevena Soderbergha, Geogea Clooneyho a Petra Berga. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najväčšiu radosť mám keď náhodou natrafím na film, o ktorom som nič nepočul a úplne ma dostane. Po úvodných titulkoch som sa do filmu zažral a moje otvorené ústa sa mi zacvakli až desať minút po skončení tých záverečných. Žasol som nad tým aký silný, pútavý, smutný i veselý príbeh dokázali tvorcovia vyrozprávať. Film prakticky nemá slabé miesto. Nepotrebuje 10 či 20 minút na rozbeh. Dostane vás hneď od úvodu, v ktorom sledujeme nehodu v továrni, po ktorej hlavný hrdina nemá veľa času a je si toho vedomý. Prelínanie smutnej roviny s čiernym mafiánskym humorom funguje výborne, hoci to znie čudne. Scény s mafiánmi určite pripomenú to najlepšie od G. Richieho a väčšina srandy pramení z toho, že sú to STUPÍDO BASTARDO. Tragický koniec neprekvapí, od samého začiatku to Timofej Berezin vie a diváci tak isto. Herecký aj režíjne absolútne skvelé, niet veľmi čo kritizovať. Ešte niekoľko dní som film nosil v hlave a to jé pre mňa vždy signál, že si film zaslúži plné hodnotenie. Rád si to pozriem znovu. 100%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Některé věci se mohou stát jen v zemi neomezených možností a podivných skutečností, a tou Rusko s baťuškou Borisem Jelcinem na stěně bylo. Některé náhody a nehody, jako by napsal sám život. Třeba co všechno se dá dělat s PU-239, když nevíte o co se jedna. Abych moc neprozrazoval, jedna se o tu věc se srolovanými bankovkami. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Drsná realita dnešního Ruska, o které se nám v té naší zaprděné kotlince může jen zdát. Oficiální složky byly věrohodné, ale mafie se mi zdála příliš amatérská. Jenže to může být tím, že práci těch prvních znám, kdežto o těch druhých jsem jen četl Kmotra a viděl pár filmů:-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevyváženost. To je můj hlavní dojem a ta nevyváženost má několik rovin. Zrovna čtu knihu Modlitba za Černobyl od Světlany Alexijevičové, mimochodem asi nejpříšernější a nejpřímější výpověď toho co se v Bělorusku po výbuchu v Černobylu v roce 1986 opravdu dělo. Hned první příběh jednoho z hasičů vyprávěný jeho přeživší ženou, která o něj do posledních chvil pečovala ač lékaři tvrdili, že už to není lidská bytost, ale reaktor - mnou totálně otřásl. Proto jsem si celkem uměl představit při dávce co Timofej dostal co se asi bude ve filmu dít dále. Nemoc z ozáření byla ztvárněna přesně a věrně i to jak tělo doznávalo změn v podobě krvácení, loupajícíc se kůže a vypadávání vlasů... Potud jsem to drama sledoval se zatajeným dechem i ty ruské postsovětské reálie. Jenže pak do toho nepochopitelně přišla humorná vložka v podobě tří zlodějíčků a začalo to být značně žánrově nevyvážené. Vážné momenty ozářeného, který věděl co se děje i jak je rodině nebezpečná jeho přítomnost střídaly ,,akce'' gangsterů jejichž debilita asi měla být humornou částí filmu... Timofej navíc chtěje zajistit rodinu ukradne PU - 239 a prodává jej na tržišti tak, že má na kartónu napsáno tužkou PU - 239. A tak tam stojí s tímto nápisem mezi babkami s jablky a zelím a prodejci magneťáků a dvdéček... Ať mi nikdo neříká, že odborník, který mohl k radioaktivnímu materiálu nevěděl kam s ním jít... Pak už se film tak nějak podivně točí v kruzích k očekávanému konci. Pobavilo sice závěrečné šňupnutí, ale ten ,,happy end'' si tvůrci mohli odpustit. Dál nebudu spoilerovat. Takže za mně průměr a i mírné zklamání... Dávám tedy jen za 3 000 doláčů. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skoro jako by to o sobě natočili Rusové. Naturalistický ruský svět zločinu. Napětí, emoce, černý humor - nic nechybí. Člověj se směje a jde z toho hrůza. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem, beznaděj! Motýli na špendlíku, nebo ve sklenici byli prakticky všichni "hrdinové" filmu. Možná tak silně zapůsobil snímek jen na mě a pár soukmenovců, tedy dle aktuálního hodnocení, ale já dávám 5 a nemám s tím žádný problém. Dvě dějové linky byly pravda trochu nesourodé, ale v poslední třetině... no, ruská jízda jak má bejt. Ono vůbec, Rusáci, to je světový výkvět civilizace, bohužel věřím, že takhle nějak to tam "v zemi kde dnes, již znamená zítra ", opravdu funguje. Proto- SPOILER- závěrečná jaderná lajna byla pro mě takovou malou satisfakcí. Chvílema jsem měl pocit, že režíroval Guy Ritchie a rozhovory byly zase trochu historkově podsvětní :), nicméně to právě příběhu hodně přidalo. Hele, takže ok, a protože jsem hysterická a vyměklá pipina mužského pohlaví, pak byl i konec pro mě celkem vytažení z nejčernější prdele. Nicméně, smutno bylo v tlupě Mamutíkově, to je jasný... doporučuji. Putine, chcípni...a je to! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Přesná ukázka toho, že v USA neumí natočit kvalitní film, který by jakkoliv věrohodně popisoval nějakou událost v postsovětském Rusku. Hlavně herecky naprosto nevěrohodné, kde "vyčnívá" především Nikolaj Lie Klass, jehož role byla skoro zralá na nezralou malinu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Takže, co jsem to měl k nočnímu menu? Jednu lini brutálně depresivní o zoufalém zoufalství jednoho ozářence, perfektně zahranou se špetkou originality. A poté příběhovou linku číslo dvě. Ta chutnala jako švihlá mafiánka, lehce komediální. A teď jsem to sežral dohromady a chutnalo to...jako meloun s kečupem, což je zlé. Meloun je dobrej, kečup by k dokonalosti potřeboval ještě něco přidat, ale taky je fajn. Ovšem dohromady je to sice zajímavé, ovšem moc mi to nesedlo. A spíš než, že by film působil bizarně, tak nudil. Škoda. Vypadalo to zvláštně, ale moc to nešmakovalo. Depresiva fungovala, komedie vcelku taky, ale když se začlo kloubit, tak jen šedý průměr. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Škoda, že film nezůstal tak seriózním, jak se tvářil v první třetině, jakési nepochopitelné (nebo nepochopené?) humorné prvky jej znehodnotily :-( ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý koncept kazí ruská angličtina (proč?) a v druhé půli nemotorné vyprávění, ze kterého vás nevytrhne ani naturalistické ztvárnění ruského podsvětí. Na konci tak přetrvává jen agresivně depresivní nálada. Humor jsem nenašel. ()

Reklama

Reklama