Reklama

Reklama

VOD (1)

Americké drama z produkce HBO vypráví příběh oddaného otce a manžela (Paddy Considine) v postsovětském Rusku, který pracuje v nukleární továrně. Poté, co je vystaven smrtící dávce radiace, když se pokusil zabránit katastrofě, se stane obětním beránkem a je bez odstupného vyhozen na dlažbu. Ví, že mu zbývá jen pár dní života a ve snaze zajistit svou milovanou ženu (Radha Mitchellová) a synka ukradne malé množství štěpného materiálu PU-239 a zamíří s ním do Moskvy. Tam se zaplete do ilegálního obchodu s jadernými zbraněmi, protože se obrátí na gangstera (Oscar Isaac), aby mu na černém trhu pomohl prodat nebezpečné zboží, které potenciálně ohrožuje celý svět. Tahle neobvyklá dvojice uzavře zvláštní přátelství - spojuje je láska k rodině a ochota přinést pro ni jakoukoliv oběť. Scénář napsal a film natočil Scott Z. Burns. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku píchnutí do vosího hnízda, o kterém všichni víme, ale málo kdo ho dokáže převést na filmové plátno. Za mě rozhodně palec nahoru, protože nejen scénář je tu to, o čem byste chtěli mluvit. Zásadním bodem jsou i herecké výkony a především pak Paddy Considine, který ozařeného Timofeje Berezina hraje naprosto parádně. Myšlenka je tedy více než jasná a její průběh tu Amíci předvedli tak, jak by standardní Amík jen tak nepředvedl. To mě trošku překvapilo. Skoro, jako kdyby na celý film nahlížel nějaký tajný spolek milovníků evropského filmu, který určuje, jak by výsledný film měl vůbec vypadat. Malý nezávislý film z USA, který by měl ocenit každý Evropan zasažený komunistickou verbeží. Není nad to, když někdo chce vyjebat se systémem a pro toho někoho je to poslední, co může udělat. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje krevní skupina .S ještě nerozloženými buňkami. -Silný film,bez zbytečných gest.-V podobných filmech se často stává,že tak trochu přehánějí,nebo naopak zůstávají na okraji a jen tak přešlapují. Tady mě tedy dost vzalo,jak neuvěřitelně reálně na mě příběh působil. (a to i přes někdy hodněčernohumorné pošťuchování) ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

PU-239 originálne mixuje drámu pracovníka zasiahnutého rádioaktivitou s mafiánskym príbehom, ktorého postavy akoby vypadli z Ritchieho gangsterky. Pútavý tragický príbeh otca snažiaceho sa zaistiť peniaze pre rodinu, tým že z práce ukradne plutónium a skúsi ho predať niekomu v Moskve, pričom natrafí na jedného z trojice gangstrov, ktorí sa páve zmietajú v problémoch. Obidvom ostávajú už len posledné chvíľky života, pričom to o sebe nevedia. Nezvyčajný smutný príbeh prekladaný úsmevným počínaním tupých gangstrov od výpalníkov po šéfov podsvetia konkurenčných mafiánov, naviac končí totálne absurdne. Palce nahor pre HBO a producentov Stevena Soderbergha, Geogea Clooneyho a Petra Berga. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsem bohužel od fochu, a tak mě některé scény, především ta, kde hlavní hrdina s ukradeným plutoniem přijde na tržiště s cedulkou "Prodám levně plutonium", přišly jako hodně nejapná komedie a z celého příběhu jsem jasně cítil, že scénárista se v branži pohybuje opravdu povrchně a má představy běžného laika. Ten, kdo by se dostal k čistému plutoniu a dokázal ho propašovat ven, by zatraceně dobře věděl, na koho se obrátit a především by se dokázal postarat o to, aby materiál nikde nechyběl. Plutonium se ve skutečnosti nekrade a nepašuje, protože má specifické vlastnosti, které ho dokážou velice snadno identifikovat a odhalit. To, co se dostává na černý trh, je obohacený uran, který zdaleka tak nezáří a je hůř odhalitelný. Jenže toho by bylo potřeba na výrobu zbraní opravdu velké množství. Ve filmu mi přišla nevyvážená snaha o jakési poselství na jedné straně a na druhé straně snaha o zábavný film s rázovitými postavičkami z podsvětí a la Guy Ritchie. Jako ryze oddechový film celkem funguje a dal bych mu 3*, ale obecně nemám rád snahu vézt se na vlně strachu z jaderného průmyslu a démonizovat ho. Pokud už dochází k průšvihům s jaderným materiálem, je to v drtivé většině v medicíně, kde šlendrián dovoluje zašantročit zářiče z rentgenů tak, aby končily na smetištích a ohrožovaly životy lidí. Tahle story je ryze vykonstruovaná, kdyby došlo - a k tomu dochází zcela výjimečně - k podobné nehodě, zacpalo by postiženému a rodině ústa štědré odstupné. To, co by představovalo největší průšvih pro vedení, by bylo zveřejnění jakýchkoli negativních informací, protože média i veřejnost jsou k naší branži hodně kritické a vždycky naladěné k hysterii. Celkový dojem: 45 %. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejší som ostal z toho, koľko "ruskej" atmosféry a "ruského" prejavu sa štábu i hercom podarilo do tohto filmu dostať. Naopak sklamaním je gangsterská rovina filmu, ktorá sa neviem prečo snaží byť humorná až absurdná a v mnohých chvíľach nefunguje ani sama o sebe, v rámci celku už vôbec nie. Ten zvyšok, spolu s výkonom hlavného hrdinu a záverom je ale taký silný, že vo finálnom hodnotení nakoniec musím prilepšiť. Film, aký je škoda obísť. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • PU-239 sa používa na štiepnu reakciu v atómových reaktoroch. (vander19)
  • Film sa natáčal predovšetkým v rumunskej metropole Bukurešť, ale aj v Moskve. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama