Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V barrandovském studiu vznikl podle scénáře Kamila Pixy a Jaroslava Vokřála a pod režijním vedením zasloužilého umělce Martina Hollého pětidílný seriál Tržiště senzaci, určený pro západoněmeckou televizi a natočený ve spolupráci s firmou TV 2000 Wiesbaden. Z tohoto projektu byly pro československou distribuci vytvořeny dva filmy: Zuřivý reportér a Lovec senzací. Již jejich názvy napovídají, že námětem je život a dílo světoznámého pražského novináře Egona Erwina Kische. Literárním podkladem prvního filmu jsou Kischovy povídky Tetovaný portrét a Nedozírné důsledky, jejichž děj se odehrává v období kolem vypuknutí I. světové války. Tetovaný portrét zachycuje zajímavé podrobnosti ze života pražského lumpenproletariátu, jež spojuje s pikantní historkou o podobizně, na věčnost zachycené na choulostivém místě novinářova těla. Druhá povídka přechází do "vyšších sfér" a zpracovává za jímavé okolnosti, související s vypuknutím válečného konfliktu. Ve snímku se objevují kromě Kische i dalši známé osobnosti, zejména jeho přátelé Jaroslav Hašek a Josef Lada. Titulní roli ztělesnil známý zpěvák Josef Laufer. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (17)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Tak jseš zase slavnej, kdypak tě zavřou?" Dve epizódky zo života E.E.Kischa, prvá vtipnejšia je o inkognito prespávaní v žobráckej ubytovni spojená z rozprávaním historky o tetovanej zadnici, druhá o porušovaní poštového tajomstva s korunovaným odosielateľom je trochu zamotaná. Pomedzi to exkurzia do magdalénskej prevýchovne padlých diev. Charizmatický Laufer síce E.E.K. fyzicky nezodpovedá, ale inak k jeho hereckému výkonu nemám výhrad. Okrem neho sa tu vyskytuje kopa dobrých českých hercov a nejaké predabované nemecké tváre. Cudzí hlas má aj Čestmír Řanda, ale ten sa najskôr nedožil postsynchrónu. Je to vtipné, dobová výprava je slušná, poteší účasť Jaroslava Haška. Môže byť. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování filmu Lovec senzací.Praha před 1.světovou válkou :Novinář Egor Ervin Kisch na stopě několika senzačních odhalení a jako svědek řady pozoruhodných událostí.Zpěvák J.Laufer v titulní roli sice fyzicky vůbec neodpovídá skutečné podobě slavného reportéra , ale jeho herecký výkon působí sympaticky. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Josef Laufer v hlavní roli adaptací života a díla světoznámého pražského novináře Egona Erwina Kische. Hezké, místy lehce absurdní zápletky s výměnou postav žebráka a bohatého redaktora nebo kuriózního důvodu, proč se z Kische nemohl stát zasloužilý voják :o) Poté pak osobitý pohled na začátek 1. světové války za (ne)přímé účasti samotného Jaroslava Haška. Skvostné! Režisér Martin Hollý mě nezklamal ani v netradičně "oddechovém" žánru. Skvělým Lauferovym protihráčem se stává Čestmír Řanda a jako celek v mezinárodní koprodukci nabízí zajímavou hereckou sestavu včetně malé stopy členů z Pražské pětky...a dokonce mi nevadil ani Václav Vydra! Jenom neodpustím tehdejší dramturgii, že Němci toho viděli vrámci původní podoby pětidílného seriálu "Tržiště senzací" dvakrát tolik, zatímco do československé distribuce šly pouze 2 sestříhané filmy (druhým je Lovec senzací). Dohromady tak vypustili vedle celé jedné povídky i několika dalších scén z ostatních povídek, konkrétně zde narozdíl od německé verzi chybí mj. scéna, kde Hašek spolu s Ladou představují Kischovi slavného Švejka a k němu i první ilustrační nápady. 85% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film, který mě mile překvapil, protože jsem ho dosud mnohokrát vidět mohl, ale vždy jsem ho minul. Egon Erwin Kisch byl skvělý novinář, který ve svých fejetonech, črtách i povídkách měl vždycky trochu toho milého, byť třeba i černého humoru. Připomenul se mi jeho Pražský pitaval, který jsem někde v knihovně míval. Josefu Laufrovi tahle role seděla,vlastně se jednalo o pár drobných příhod, jejichž vyústěním bylo vypuknutí světové války. Příběh vytetovaného důstojníka na zadnici, příběh padlých dívek, příběh tajného telegramu do Poděbrad a nakonec černá růže na Konopišti. Ano, dojem trochu kazila koprodukce, nejhůř za vlasy tahal dabující Rudolf Hrušínský, ale i tak si film čtyři hvězdičky zaslouží. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Volové, nestřílejte!! Jsou tady koně!!"                                                                                                                                     Roztomilá zápletka v první polovině, kterou už ostatní uživatele prozradili. Opět další opomenutý a silně podhodnocený film, kterému ale nelze nic vytkout. Ale čemu se divit, když hodnotí uživatelé jako Drslan40, který má ve zvyku hodnotit úplně všechno, ať už to viděl nebo ne. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmy Zuřivý reportér a Lovec senzací vznikly sestřihem pětidílného cyklu povídek podle E. E. Kische, který pod názvem Marktplatz der Sensationen (Tržiště senzací) natočil Martin Hollý v koprodukci se západoněmeckými televizními stanicemi. Zdroj: Český hraný film 1981-1993, NFA 2010. (ČSFD)

Reklama

Reklama