Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

verbal 

všechny recenze uživatele

Po Šindlerově hlístu a eskapádách sýra Wintona tu máme dalšího, náhle se vynořivšího, podivného mesiáše, který tentokrát brání v redukci čínské populační exploze Japoncům. Zachránil jich prý 250 000! A dle glorifikační dramatizace všechno sám, těmahle rukama. Kdo ví, možná jen díky němu si teď mohu ve svém oblíbeném bistru pochutnávat na pekingské kachně. Patetická fňukpohádka, která ani trošičku nezkresluje historická fuckta a já ani chvíli nezapochyboval, že takhle to skutečně bylo. Jen jsem čekal, že na konci filmu jako bonus ještě zachrání Willyho! Odteď si kupuji všechny elektrospotřebiče výhradně od Siemensu, protože je to milá, starostlivá firma s humánním managementem! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Národní socialista John Rabe je takový humanistický protipól Johna Ramba. Především je to však člověk, který by neměl zůstat zapomenut. A když už nic jiného, tak kde jinde uvidíte zachraňování Číňanů skrze rozprostřenou olbřímí nacistickou vlajku? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Šlechtic musí vládnout prostému lidu, chytrý musí vést prostomyslné..... Osud tomu tak chtěl, že oddaný pracovník Siemensu a národní socialista John Rabe se stal kapitánem, který odmítl opustit loď. Potápějící se. (Přeberte si to jak chcete.) Film o pobočce O.Schindlera v Číně klade důraz na zvěrstva japonské armády, má výbornou atmosféru (je prokládán dokumentárními záběry) a herecké obsazení. Také války je tu víc, než bych čekal (ale Spielberg je jiná liga). Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Že může nastat okamžik, kdy si přejete, aby nebombardovali esesáckou vlajku. 2.) Ve filmu se mluví čínsky, japonsky, německy, anglicky a všichni si rozumějí. 3.) Mám rád filmy z 2.světové války. 4.) Zajímá mě, jak vypadala japonská invaze do Číny. 5.) Zjistím, jak se fasuje teplá polívka na japonský způsob a kdo vyhrál soutěž v sekání hlav. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Film je v podstatě o tomto? ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nankingský maskar a John Rabe se pod tíhou midcultové idealizace proměňují do schematického vyprávění oslavujícího nadřazenost okcidentu vůči orientu, glorifikujícího hrdinství úředníků a vyžívajícího se v maloměšťácké konzervativnosti. Aneb kterak evropský byrokrat hrdině zachraňuje zaostalé nuzné Číňany před barbarskými Japonci a jak za každých okolností ustrojení lidé ze Západu šíří vzdělání v zaostalé Asii. Ani není potřeba srovnání s bravurním "Nanking! Nanking!" aby se projevila plochost a schematičnost televizního projektu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na tému sa jedná až o prekvapivo ľahko stráviteľný film, tvorcovia sa tu na utrpení ľudí v akejkoľvek forme výrazne držali na uzde a tak to emocionálne až tak nezasiahne, rovnako prevažujúci pohľad vysokopostavenej a prakticky nedotknuteľnej osoby nie je až tak silný, ako by to bolo pri bežných ľuďoch, ktorí sa o svoje životy a blízkych báli neustále, ale filmovo je to stále dostatočne kvalitný zážitok. Výborných postáv je tu nespočet, či už európskych, čínskych alebo aj japonských, takže sa dá vytvoriť pomerne komplexný obraz na celú situáciu a zaujímali ma životy všetkých. Dej nemá žiadne slabé miesto, takže som sa nenudil ani na okamih a aj napriek absencii silných emocionálnych momentov je tu stále dosť scén, na ktoré sa dá spomínať, napríklad hromadná poprava, útok na loď, snaha o záchranu šoféra s následným výberom a viacero iných a aj režíjne je to stále nadpriemerná práca. Takže na túto tému mi síce skôr vyhovoval napríklad City of life and death, ktorý mi prišiel kvalitnejší a zaujímavejší vo všetkých ohľadoch, ale aj John Rabe určite stojí za pozornosť a ani pri opakovanom pozretí mi to neprišlo o nič slabšie. 76% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z obdobia tesne pred začiatkom 2. svetovej vojny, keď Japonsko napadlo Čínu, kontrétne mesto Nanking. Kvalitne natočená dráma nás oboznámi s veľkým človekom, ktorého meno mi deteraz nič nehovorilo. Vo filme sa hovorí niekoľkými jazykmi, preto odporúčam pozerať v pôvodnom znení. Predstaviteľ hlavnej úlohy U.Tukur bol dobrou voľbou, pretože je presvedčivý a v našich končinách neznámy. V menšej úlohe sa blysne čoraz obsadzovanejší D.Bruhl a S.buscemi si strihol zaujímavú úlohu doktora. Oceňujem plynulé prechody z dobových záberov k záberom filmovým a kvalitnú hudbu, prevažne piano. Za najsilnejšiu scénu považujem hľadanie strateného osobného šoféra a jeho následná poprava mečom, ktorej bol svedkom. Film určite pripomenie Schindlerov zoznam a aj keď tento film ťahá za kratší koniec , určite nesklame. Predsa len, porovnávame ho s tým najlepším čo v svetovej kinematografii vzniklo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Německou produkci hodně solidní nadprůměr. Absurdita některých scén je neskutečná. Záběr, kdy se uprlíchlíci schovávají před nalétávajícími střemhlavými bombardéry D3A VAL pod vlajku nacistickou s hákovým křížem je jednou z nich. Stejně tak mrazí při závěrečných titulcích, kdy se člověk dozví o poválečném osudu Johna Rabe. Překvapil mne i Steve Buscemi, kterého moc nemusím - ale roli doktora jsem mu uvěřil. Já nechci hodnotit tohoto statečného muže (ač nacistu). Ale s nímek o něm. Předválečná Čína a invaze Japonského císařského vojska byla dobře zpracována. I poměry v rámci vyhrazené zóny. Asi by se dalo lecos vytknout, ale beru v potaz že snímek netočili Američané, ale Němci. Na 4 hvězdy tomu něco málo ale chybělo ...Přesto doporučuji shlédnout už jen kvůli Nankingu.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vyprávěný film o období před vznikem druhé světové války o střetu Číny a Japonska, o němž jsem se něco více dověděl právě až zde. Zřejmě i díky tomu, že děj má svůj předobraz ve skutečných událostech, je provázen mnoha zvraty, které opravdu nelze předem očekávat, protože život je zkrátka mnohem neočekávanější než jakákoliv fantazie. Jestli je skutečnost ve filmu zidealizovaná, je mi docela fuk, takové filmy mají jiný smysl než sebepovedenější dokumenty. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zpočátku hodně fádní film se po výbuchu lodi promění v sentimentální popcornovou hříčku s city diváka, aby ho závěrečným happyendem donutil zamyslet se nad tím, co Rabe tvůrcům udělal, že si takhle pohráli s jeho glorifikací, aby z něj udělali nadpřirozeného tajtrdlíka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsadenie ako Daniel Brühl či Steve Buscemi predčilo aj danú udalosť a hlavne jej spracovanie i nájdenie nového dobré nácka. Hoci možno fakt bol dobrý a veril tomu, že Hitler to myslí dobre. Prišlo mi až vtipné, ako vypisoval listy Adolfovi, nech pokarhá Japoncov v záujme ľudskosti. A pritom Adolf mal vymyslený ešte oveľa tvrdší plán. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že ve filmu o záchraně stovek tisíc Číňanů jsou skoro všechny ty nešťastné umírající, vražděné nebo prchající oběti, které Japonci snad ani nepovažovali za lidi, jen jakýmsi šumem v pozadí. Prim hrajou bílí Evropané, kteří Číňany zase vnímají jako přihlouplé děti, co nedokážou správně servírovat víno, ani hajlovat. ___ Strašlivě přezíravé, až odporné. ______Brala bych, že to byl tehdy běžný vztah Evropanů k Číně, zvlášť když šlo o úředníka nacistického Německa, jenomže tenhle namyšlený postoj převzal i film samotný. A tak jediné čínské postavy, které vystupují z davu, jsou trochu legrační šofér německého šéfa a krásná, leč statečná dívka - bože, takové stereotypy! ___ Připadá mi, že film zachází s historií velice volně, protože hodně momentů mi přišlo neskutečně přehnaných, například zázračná záchrana z rozstřílené lodě, schovávání 800 vojáků na půdě školy, příjezd mezinárodního tisku přesně v ten moment, kdy to dokáže zvrátit už ztracenou situaci ... atd. Ale nevím, tuhle historii neznám a ve válce se dějí neuvěřitelné věci. ____ Film je ve své podstatě rasistický. Když tohle odmyslím, je to nadprůměrně natočené drama o neústupnosti a morální povinnosti. Scény, kdy ulicemi Nankingu prolétávaly Zera, měly až dokumentární věrohodnost. /21. 8. 14./ ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

O Nankingském masakru jsem do tohoto filmu nevěděla vůbec nic...teď už vím a jsem za to ráda, protože tento smutný a drastický příběh na mě svým způsobem zapůsobil i víc než Schindlerův seznam. Ulrich Tukur zahrál německého nacionalistu Johna Rabeho, který přes všechny hrůzy kolem sebe přece jenom ještě choval naději ve své ideály (dopis Hitlerovi), úžasně a jeho postava byla plná lidskosti i jakési naivity a tvrdosti. Steve Buscemi ve vedlejší roli zaujal především svéráznou interpretací písně "Hitler has got just one ball". Kameraman dokázal všechny ztvárněné hrůzy zachytit i poeticky - např. scéna se stínáním hlav nebo přechody z černobílých obrazů do barevných. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

DIALOG : RABE ( Ulrich Tukur ) - Na co máš hlavu Changu ? CHANG ( Li Ming ) - Aby mi nepršelo do krku. Ve filmu si zahrál i Steve Buscemi a to dr. Wilsona v nemocnici Nanking. Smutný a nadějný snímek z roku 1937, kdy Japonská vojska obklíčí Čínské hlavní město Nanking a John Rabe se pokusí o záchranu tamních obyvatel. Není to tak jednoduché, zvlášť když historie potvrdila, že Japonci neradi berou zajatce. Zdařilé herecké obsazení a pěkný hudební doprovod ( Lourent Petitgirard a Annette Focks ). ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi mile překvapil. Vesměs je děj podobný jako v Schindlerově seznamu, ale díky tomu, že Schindlerův seznam se mi moc nelíbil, je pro mě John Rabe výrazně lepším a koukatelnějším filmem. Pan Rabe si zaslouží obdiv! Snímek je celkově velmi propracovaný a skutečný, tvůrci se nebáli zajít až do detailů a to se mi líbilo. Skvělé bylo i herecké obsazení. Kromě Ulricha Tukura a Steva Buscemi mě úplně okouzlil Daniel Brühl, který se v tomto filmu změnil z toho milého mladíka na inteligentního pána s knírkem. Vypadal o hodně starší než v jiných filmech :) Ctihodný občan Třetí Říše mě prostě bavil. Nemám co vytknout! ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další příběh o člověku, který se přičinil o záchranu velkého počtu lidských životů za druhé světové války podobně jako Oscar Schindler. Moc se mi líbilo prolínání filmu dobovými záběry a navíc několik scén se skutečně povedlo. Film zobrazuje zvěrstva války v letech 1937 v Číně a příběh může, který by něměl být zapomenut i když se o toto nacisté hodně snažili- 3,5. ()

Reklama

Reklama