Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další příběh o člověku, který se přičinil o záchranu velkého počtu lidských životů za druhé světové války podobně jako Oscar Schindler. Moc se mi líbilo prolínání filmu dobovými záběry a navíc několik scén se skutečně povedlo. Film zobrazuje zvěrstva války v letech 1937 v Číně a příběh může, který by něměl být zapomenut i když se o toto nacisté hodně snažili- 3,5. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že ve filmu o záchraně stovek tisíc Číňanů jsou skoro všechny ty nešťastné umírající, vražděné nebo prchající oběti, které Japonci snad ani nepovažovali za lidi, jen jakýmsi šumem v pozadí. Prim hrajou bílí Evropané, kteří Číňany zase vnímají jako přihlouplé děti, co nedokážou správně servírovat víno, ani hajlovat. ___ Strašlivě přezíravé, až odporné. ______Brala bych, že to byl tehdy běžný vztah Evropanů k Číně, zvlášť když šlo o úředníka nacistického Německa, jenomže tenhle namyšlený postoj převzal i film samotný. A tak jediné čínské postavy, které vystupují z davu, jsou trochu legrační šofér německého šéfa a krásná, leč statečná dívka - bože, takové stereotypy! ___ Připadá mi, že film zachází s historií velice volně, protože hodně momentů mi přišlo neskutečně přehnaných, například zázračná záchrana z rozstřílené lodě, schovávání 800 vojáků na půdě školy, příjezd mezinárodního tisku přesně v ten moment, kdy to dokáže zvrátit už ztracenou situaci ... atd. Ale nevím, tuhle historii neznám a ve válce se dějí neuvěřitelné věci. ____ Film je ve své podstatě rasistický. Když tohle odmyslím, je to nadprůměrně natočené drama o neústupnosti a morální povinnosti. Scény, kdy ulicemi Nankingu prolétávaly Zera, měly až dokumentární věrohodnost. /21. 8. 14./ ()

Reklama

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ako oslava a vzdanie hold človeku - nemcovi - člena fašistického Nemecka, ktorý zachránil mnohých číňanov ( aj za pomoci ďalších osôb) pred vyvraždovaním japoncami.....a treba priznať že poctu a akúsi oslavu svojej osoby si patrične zaslúžil svojimi skutkami a obetovaním sa pre čínsky ľud......Hodnotím však film a nie veľkosť človeka a jeho skutkov. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z obdobia tesne pred začiatkom 2. svetovej vojny, keď Japonsko napadlo Čínu, kontrétne mesto Nanking. Kvalitne natočená dráma nás oboznámi s veľkým človekom, ktorého meno mi deteraz nič nehovorilo. Vo filme sa hovorí niekoľkými jazykmi, preto odporúčam pozerať v pôvodnom znení. Predstaviteľ hlavnej úlohy U.Tukur bol dobrou voľbou, pretože je presvedčivý a v našich končinách neznámy. V menšej úlohe sa blysne čoraz obsadzovanejší D.Bruhl a S.buscemi si strihol zaujímavú úlohu doktora. Oceňujem plynulé prechody z dobových záberov k záberom filmovým a kvalitnú hudbu, prevažne piano. Za najsilnejšiu scénu považujem hľadanie strateného osobného šoféra a jeho následná poprava mečom, ktorej bol svedkom. Film určite pripomenie Schindlerov zoznam a aj keď tento film ťahá za kratší koniec , určite nesklame. Predsa len, porovnávame ho s tým najlepším čo v svetovej kinematografii vzniklo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)
  • Japonsko se dodnes nedokázalo k Nankingskému masakru postavit čelem a převzít za něj odpovědnost, jako to udělalo Německo po 2. světové válce. Někteří japonští autoři tvrdí, že obětí bylo "jen" 3 000, jiní dokonce tvrdí, že je to výmysl. (Petulka88)

Reklama

Reklama