Reklama

Reklama

Je léto, půl jedenácté večer

  • USA 10:30 P.M. Summer

Obsahy(1)

Vášeň, ať už v podobě sexu, nebo naopak násilí, je zde příčinou veškerých konfliktů. Paul (Peter Finch) cestuje po Španělsku se svou dcerou a manželkou Marií (Melina Mercouri), která svého manžela už nemiluje a frustrace ji dovedla k alkoholismu. Společně s nimi je na cestě také jejich půvabná kamarádka Claire (mladá Romy Schneider). Manželství Paulovi nebrání v pletkách s jinými ženami a mezi ním a Claire brzy vzplane milostný žár. Zde však vášnivé vzplanutí nekončí, neboť Claire rozvíjí paralelní milenecký vztah také s Marií. Marie krátce ukrývá hledaného Španěla, který zavraždil svou ženu i jejího milence, poté však opouští svého manžela i dítě a odchází hledat štěstí sama. Tento vysoce ceněný snímek, jenž byl natočený podle románu a vlastní adaptace Marguerite Duras, byl již čtvrtým, kde Jules Dassin režíroval svou manželku Melinu Mercouri. K jeho kvalitám patří nejen zachycení jemných, komplikovaných a často nevyřčených vztahů mezi lidmi, atmosféra erotického napětí, ale také skvělá práce maďarského kameramana Gabora Poganyho a především pak herecké výkony hvězd v hlavních rolích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nedoporučuji nikomu, kdo by se na film chtěl dívat kvůli Romy Schneider. Nejde ani o její takřka mizivou účast před kamerou, ale o styl filmů, ve kterých jsme zvyklí ji vídat. Tenhle stylově spíše španělský film má naprosto fantastickou vizuální stránku a Melina Mercouri předvádí, že se kvůli hlavním rolím nemusela provdat, byla skutečně výborná herečka. ()

Reklama

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se stejně jako Nascendi podíval především kvůli Romy Schneider. Ale narozdíl od něj si myslím, že tento film vůbec nebyl zbytečný. Nic prvoplánového, naopak mnohovrstevnatý příběh, který ve své jednoduchosti odhaluje komplikovanost vztahů. Melina Mercouri jako flustrovaná Marie byla vynikající. Takto si představuju člověka, který tápe a snaží se najít nějaký pevný bod ve svém životě. Třeba právě vraha, který ji může vytáhnout z ubíjející apatie. Romy Schneider jako Claire byla půvabná a neskutečně přitažlivá.... tuto recenzi jsem dopsal v zimě, půl jedenácté večer :-) ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Tak já jsem podzim, půldruhé v noci. Dobrý film. María mě normálně schlamstla. Melina Mercouri byla úžasná María. A María byla docela dost cvok. Dobře šílená. Já jsem také docela dost cvok, tak jsem ji občas snad i chápala, ale často se mi i tak začala vymykat. Fakt byla úžasná a já se s ní ve filmu setkala poprvé a tímto doufám, že ne naposled. Jinak skvělá atmosféra a moc krásné obrázky. Chvílemi až něco na pomezí komiksu a hororu. Romy Schneider mi přišla tak trochu stranou, i když byla úchvatná a i když kvůli ní jsem se na film dívala. Musím se ale přiznat, že jsem na ni brzy zapomněla a zírala na film jako na celek. Flamencový výstup ke konci mě naprosto strhnul. Skvěle natočené. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Adaptace románu Je léto, půl jedenácté večer (Dix heures et demie du soir en été, 1960) Marguerite Duras. Český překlad vyšel v roce 1962. (NinadeL)

Reklama

Reklama