Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • Česko Let Phoenixe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Havarované letadlo uprostřed Sahary. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v první řadě na sebe, na své životy, na své ego. Bitva může začít... (TV Prima Cool)

Recenze (69)

Matty 

všechny recenze uživatele

Z praktického hlediska asi není lepší varianty, než ztroskotat uprostřed pouště s bandou upocených chlapů, kteří rozumějí technice, z hlediska nepraktického, ovšem příjemnějšího, bych dal přednost jiné sortě lidí, tedy ženám. Pro ty na palubě Fénixe (který tentokrát povstává z písku, nikoliv z popela) již nezbylo místo a vlastně je to dobře. Jde o ryze chlapskou zábavu, řízenou chlapskou logikou a plnou chlapského smyslu pro čest, takže je těžké si odmyslet třeba ten závěrečný pohled zpět, na méně šťastné, se zemí navěky spjaté. Pro mne mimo jiné důkaz, že western není jediným žánrem, který lze pro množství testosteronu v něm obsažené užívat namísto steroidů. 75% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Koncepcia príbehu je dobrá z veľa zaujímavými momentkami, len škoda že to nemá prijateľnejšiu minutáž, občas to až nechcene škrípe v konaniach niektorých postáv, rovnako tak je problém si nájsť nejakú postavu s ktorou by sme súcitili, pre mňa fajn priemer. Ale viac ma zaujal remake z 2004 Let Fénixa, ktorý samozrejme presne kopíruje originál ale aj ten celkový potenciál tohto púštneho dobrodružstva využíva. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vynikající dobrodružné drama, u kterého přes veškeré kvality zarazí, že navzdory značné stopáži se nedostává potřebný prostor všem postavám. Některé sice skoro neslezou ze záběru, ale jsou tak do počtu, že nemají dialogy a nic se o nich nedozvíme. Jako by se tvůrci báli šáhnout do předlohy a prostě některé postavy z adaptace nemilosrdně vyškrtnout. Každopádně větším problémem je, že divák nemá pocit, že by s hrdiny trávil dnem za dnem v nekonečných spalujících písečných dálavách, kde přes den jakýkoli pohyb znamená vypocené litry a v noci mrznutí, kde máte sotva pár doušků vody na den a mizivou naději na záchranu. Poušť tu měla být hlavní neustále přítomnou postavou, takhle tu sice není ani vteřina záběrů bez písku, ale je to jalové; čistě z povinnosti. Navzdory stopáži i výše zmíněnému to však nikdy neztratí tempo, Stewart srší charismatem snad více než kdy jindy, pnutí speciálně mezi ním a Krügerem je hmatatelné a vyloženě dělá celý film, do toho dobře zachycená ponorková nemoc, sekundující Attenborough, o napětí není nouze i na nějakou tu památnou scénu dojde. Je to setsakra dobré, ale je evidentní, že to mohlo být ještě lepší. Pak by nešlo "pouze" o kvalitní snímek, ale nadčasovou klasiku. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Charakterní studie mužské skupiny (ženský element zastupuje možná tak ta opička) nejrozmanitějších povah. Všichni mají stejný cíl. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v prvé řadě na sebe, ať na své životy, na svoje sebevědomí nebo svoji autoritu u ostatních. Bitva může začít. Pro mě tenhle film navždy zůstane uchvacujícím soubojem Jamese Stewarta s Hardym Krügerem, přičemž mé sympatie jsou na straně onoho německého všeuměla. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pokus o nemožné? Myslíte že to nejde a že se nakonec přeci jen nedočkáte kýženého úspěchu? To jste asi neviděli tento film vysílaný dnes 12.07. 2008 na TV-Prima. Na Aldricha však jen průměr, viděl jsem lepší ale díky zajímavé scenerii, pěkným exteriérům a hlavně díky charismatickým hereckým výkonům hodnotím vejš než jsem původně zamýšlel..Remake z roku 2004 jsem neviděl tak bohužel nemám s čím porovnávat. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Skupina několika divnejch týpků si uprostřed pouště postaví z velkýho rozbitýho letadla menší provozuschopný letadlo. Jo a pak se někdo probudil a měl ruku v nočníku. Ono třeba jen vyndat převodovku z auta je dřina k posrání a to i v dílně s vhodnym vybavenim. Už vidim, jak nějakej frajer sundavá křídlo z letadla (rozpětí cca 33 metrů) uprostřed pouště, kde se boří do písku a má k dispozici 0,5 L vody na den a k tomu sušený datle. To je něco mezi MacGyverem a epizodou Happy tree friends, ve který Sniffles postaví ze školního autobusu raketu. Podle komentářů jsem čekal rozhodně víc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasický katastrofický film o ztroskotání letadla uprostřed liduprázdné pouště, který přivádí na plátno skupinu různorodých charakterů a líčí jejich vzájemné potýkání v touze přežít kritickou situaci. Dnes už přece jen trošku zastaralé svým režijním pojetím, nicméně pořád plně funkční a v rámci toho, co se dnes běžně v daném žánru objevuje s nedodělky ve scénářích, určitě nadprůměrné. Celkový dojem: 65 %. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Absolutně žádná ženská, jenom banda chlapů snažících se kdesi v poušti zprovoznit havarované letadlo - to je premisa hodná Roberta Aldriche, společně s Peckinpahem nejchlapáčtějšího režiséra, jakého kdy Hollywood měl. Film je to ale spíš průměrný, volající po lepší péči scénáristy. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Hrstka mužů, přežívající ve zbytcích havarovaného letadla uprostřed Sahary, se snaží postavit jiné, které by je dopravilo do civilizace. Strach, naděje, ponorková nemoc, odvaha - těchto i jiných stavů je Aldrichův povedený film plný... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V napínavé formě podaná studie o lidském chování v mezních situacích. Co s psychikou člověka dělá odevzdanost, co naděje, co práce, co soupeřství, co zoufalství, strach... Závěr je od počátku celkem zřejmý, ale i tak je velmi zajímavé vyprávění sledovat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa určite veľké sklamanie. Herecké osadenstvo na čele s Jamesom Stewartom bolo naozaj skvostné a jednotlivé rozmanité charaktery postáv celkom slušne spracované, no hlavná os príbehu bola tak nezáživná až hrôza. Chcelo to podstatne viac pridať na dramatizácii jednotlivých situácií okolo tých nešťastníkov a nie všetko brať len tak mechanicky. Pár konfliktných zaujímavejších situácií tu síce bolo, ale len veľmi málo. V podstate tie jednotlivé postavy ani nemali ako vyniknúť - nedostali šancu aby zaujali diváka. Priemer. 60/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že snímky tohoto typu mám moc rád. Máme zde spektrum špičkových herců ztvárňujících zajímavé postavy, jimž divák po celou dobu filmu zákonitě musí fandit. Skvělá atmosféra odloučení a nutnost spolupráce zúčastněných - výborné napětí. Na tohle Aldrichovo dílo jsem se moc těšil a nakonec jsem nadšen, Let Fénixe by si zasloužil daleko víc pozornosti, než se mu aktuálně dostává. Doporučuji! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fénixov let je v jadre psychologický film, ktorý študuje niekoľko rozdielnych mužských postáv v kritickej situácii. Schéma to frekventovaná najmä vo vojnovom žánri, ale v týchto kulisách funguje ešte lepšie, pretože niet kam uniknúť a ten únik treba presne naplánovať s vysokým rizikom neúspechu. No a tak vznikajú trenice, pretože mužské ego je vo všeobecnosti veľmi silné a veľmi neradi počujeme, ak nemáme v niečom pravdu. Herci sú bez výnimky skvelí, čo ma privádza napríklad ku konštatovaniu, že i keď mám rád aj remake/novú adaptáciu, tak dvojica Stewart - Kruger prináša lepšie napísanú konfrontáciu ako Quaid - Ribbisi. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasická hrdinská epopej, jejímuž výsledku nemůžete mohutně nefandit. Nicméně je tam spousta věcí, které vás přirozeně budou štvát - těžko by na poušti dokázali postavit letadlo, všude tam bylo moc světla, množství vody na počet lidí a dnů by znamenal mnohem rychlejší dehydrataci všech. Stewart tentokrát spíše v polozáporné roli, pro sympatie byl vybrán Hardy Krüger. Skvělé jsou momenty, kdy se vlastně (zatím anebo vůbec) nic akčního neděje, ale hudba předznamenává zásadní moment, a divák si to tak může opravdu vychutnat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známá klasika, kterou v roce 2004 svižněji (a pro mě lépe) zremakoval John Moore. Souboj několika mužů s nelítostnou Saharou, na které se ocitnou po pádu letadla. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Let Fénixa” priamo naráža na nikoho iného, než práve na bájneho vtáka gréckej mytológie, ktorý zrejme jedného, krásneho dňa len tak znenazdajky „vstal z popola a vzlietol” , pričom „padáme preto, aby sme sa naučili opäť sa postaviť” , ale najprv musíme vlastne okúsiť, čo to všetko s nami narobí... ? Lietadlo je typom dopravného prostriedku, ktoré je síce mnohými odborníkmi považované za "najbezpečnejšie" , čo sa teda týka osobnej prepravy, no občas sa stáva, že padajú na zem, ako hrušky, čo akurát postihlo i dvojmotorový nákladný avión Fairchild C-82 Packet, ktorý sa vďaka piesočnej búrke zrúti kdesi do líbyjskej púšte v Sahare. Našťastie "voľný pád" prežila väčšia časť cestujúcich, vrátane posádky s pilotom Frankom Townsom a navigátorom Lewom Moranom. Ako kľúčové sa čoskoro ukáže byť najmä to, že medzi preživšími je taktiež i renomovaný "konštruktér lietadiel" Heinrich Dorfmann, ktorý dostáva veľmi ambiciózny nápad, čo zo začiatku nemá väčšinovú podporu. Nakoľko sa ale zásoby vody čoraz viacej míňajú, neostáva im príliš veľa času na premýšľanie, a zároveň aj na celkové vyviaznutie zo vskutku ozaj nepriaznivej situácie, a tak nakoniec všetci prikývnu na to, aby sa z nepoškodených krídiel skonštruovalo menšie "lietadielko" , aké trebárs používali legendárni bratia Wrightovci...? Niekoľko postáv má obzvlášť "temperamentné povahy" , čím chcem tak trochu naznačiť, že absolútne nič nie je dopredu isté, pretože sily pomaly odbúdajú a zbesilé horúčavy zase pribúdajú, kde ich zvráskané tváre hodne napovedajú. / Remake z roku 2004, je nielenže totálnym nepodarkom, ale to je v podstate úplne to isté, akoby som teraz porovnával mravca so slonom. Totižto írskeho rodáka Johna Moorea považujem za jedného z vôbec najhorších súčasných režisérov, ktorý tvorcovi "Tuctu špinavcov," nesiaha ani po členky ! Robert "Bob" Aldrich sa maximálne prehrešil iba tým, že si mal skrátka vziať do ruky strihačské nožničky, a minimálne o dobrých dvadsať minút film skrátiť, čo sa síce nestalo, ale tento "handicap" mi vykompenzoval parádnym hereckým ansámblom, na čele s mrzutým Jimmom Stewartom, alebo Richardom "Dickom" Attenboroughom, ktorým ešte zručne sekundujú samé herecké elity, v zložení z Petra Fincha, Hardyho Krügera a Ernesta Borgnineho. Fanúšikovia hercov, či režiséra, nech si kľudne pridajú ďalších 20 %, len sa následne musíte trochu povzniesť nad "rozťahanosťou" . ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční role pro pana Stewarta. Není to on, kdo je hlavním hrdinou a zachráncem a dokonce je po většinu filmu pesimista a starý protiva. Na to nejsem zvyklý. Ostatní herecké obsazení výborné a i když se film odehrává na 10 metrech čtvereční pouště, nenudí. 80% ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama