Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

bajahor 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem četla před pár lety knížku, podle které se film natočil, film mě už tak moc nepoznamenal. Příběh je samozřejmě poutavý, zvlášť když je pravda opravdu tak krutá:-( , takže tomu se nedá nic vytknout. Ale líbila se mi i herečka, co hrála Waris, též její kámoška no a hlavně hudba byla fakt nádherná!!! Film se mi moc líbil, ale mohl by být kratší...:-( ()

HakuSaku 

všechny recenze uživatele

Uff no tak na 5 ***** to určite nevidím... Veľmi citlivá téma. Inak vizuálne spracovanie na úrovni lepšieho priemeru s nadpriemernou hudbou. Podľa hodnotenia som čakal viac. ()

Akyno 

všechny recenze uživatele

Prijemne, farebne, obcas zabavne, emocionalne posobive...co viac si priat prijemne prekvapenie. A ten strasidelny zaber obriezky bol tak otrasny ze v sale bolo citit obrovske pohorsenie a des z toho ze sa nieco take vobec na svete deje.... ()

Rieux 

všechny recenze uživatele

POZOR, mozne spoilery. Musim hned na zaciatok povedat, ze je to velmi pekny film a o nic nepridete ak si ho pozriete. Etiopska herecka v hlavnej ulohe je sympaticka osoba a lahko jej uverite, ze je naozaj Varis Diriova. Pribeh je emocne silny a svojim posolstvom naliehavy. Hudba perfektna, Martin Todsharow prijemne prekvapil a zacnem si ho vsimat. A teraz podmee k tomu preco som nedal 5 hviezdiciek. Jednoducho mi vadila nedotiahnutost scenara. Niektore postavy boli zbytocne - cernoch z New Yorku - ine neboli dovysvetlene - udrzbar co si vzal Varis. Dalej mi chybalo co sa stalo s jej rodinou, hlavne s jej bratom. Okrem toho som tam nasiel aj "plot hole" a to konkretne ked sa Varis vrati do nemocnice na operaciu hoci nemohla vediet, ze jej doktor taku moznost navrhol, kedze tlmocnik prekladal nieco uplne ine. V celku to dojem nekazi, ale skoda takychto drobnosti... ()

MarryW 

všechny recenze uživatele

Neuplynulo ani pět minut filmu a já jsem byla naprosto ztracená. Mohla za to hudba by Martin Todsharow, která mě do tohoto filmu vtáhla hned na začátku a nepustila mě z něj až do samého konce. Myslím, že si stačí poslechnout jenom tento soundtrack a musí vám být jasné, že film bude zajímavý, jedinečný, krutý, neuvěřitelně silný a pravdivý. Skutečný příběh je natolik silný, že dvě hodiny filmu ho nemůžou naplno postihnout, je to pouze výňatek toho nejdůležitějšího co se v životě Waris Dirie stalo. A že toho bylo. Nedokážu si představit jak tato žena musela být silná, aby všechno zvládla a ještě o tom začala veřejně mluvit. Téma ženské obřízky je stále velmi ožehavé a bude trvat velmi velmi dlouho než tento zvyk zmizí. Pokud k tomu vůbec kdy dojde. ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Velice povedeny (ne)dokumentarni snimek. Sametove cokoladova Liya Kebede se stejne sametove cokoladovyma ocima si me opravdu ziskala svym puvabem i hereckym vykonem. Cekal jsem, kdy ji vizaziste nabarvi a narovnaji vlasy, dockal jsem se. Tim se nicmene nijak nevytratilo osobni kouzlo, kterym tato postava, resp. herecka vladne. Problem zenske obrizky je ocividne velice vaznym tematem, ale myslim, ze stejne jako spousta dalsich takto proklamovanych problemu prostrednictvim filmu postupne vysumi do ztracena. Hodne prijemna ve filmu je hudba, ktera se ale opakuje stale dokola. Krom toho nemam rad svet modelingu, takze 4*. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, které je bohužel ze života. Film si na nic nehraje a řekl bych, že reálně zachycuje příběh hravní hrdinky. Ta je v podání Liy Kebede okouzlující. Příběh je hodně silný. ()

Davemix 

všechny recenze uživatele

Velmi vážná a silná záležitost. Film mě naprosto dostal a hlavní hrdinka v podstatě úplně přesně vystihuje původní postavu. Geniální film. 90% ()

cove 

všechny recenze uživatele

Pokud bych nečetla knížku tak bych dala víc hvězdiček, ale musím říct, že knížka je úplně na jiné úrovni. Ve filmu jsou překroucené skutečnosti a hodně zajímavých částí a informací chybí. Z filmu si člověk odnese jen to, že Waris prožila za svůj život jediný děsivý okamžik a to obřízku. Ovšem nejzajímavější a neméně drastický byl celý její pobyt v Somálsku. Líbí se mi u filmů, když se vrací zpět do minulosti, ovšem když to má hlavu a patu..tady mi to přišlo jako ústřižky něčeho, co se ani pořádně nevysvětlilo a když už ano, tak špatně..vážně doporučuju přečít knžíku :) ()

vancho 

všechny recenze uživatele

Téma ženskej obriezky je ľudsky šokujúca a politicky aktuálna, ale film pôsobí počas väčšiny deja skôr dokumentárne ako umelecky. Konkrétna scéna obriezky bola neobyčajne brutálna, ale v umeleckej rovine mal film rozhodne rezervy. Je potrebné obdivovať odvahu tejto ženy, že bola schopná na medzinárodnej úrovni prehovoriť o tomto probléme. Vcelku solídny herecký výkon predstaviteľky hlavnej postavy. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Film síce výborne graduje a záverečné minúty sú veľmi silné, prvá polovica ale všetko ničí nevyváženým dejom a hlavne zbytočnými strihmi a nudnýmu pasážami. ()

Ijanek 

všechny recenze uživatele

malá Somálka v poušti po utrpení , které jí zmasakrovala víra v... . Dlouhá cesta a zrada od příbuzné a nepochopení. Obrovská a děsivá skutečnost. Tomuto filmu fandím .Film je plný emocí a naděje. Moderní popelku mohu jen doporučit ()

rey17 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh z černé Afriky. Takové se nestávají každý den. Filmové zpracování a herecké výkony jsou na 4* obsah na 5* ()

Reklama

Reklama