Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

babuca 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu musím dať 5 hviezdičiek pre silu autentického príbehu - vlastne skutočnosti, pre odvahu a silu vypovedať to a bojovať proti FGM zo strany Waris Dirie. ()

positivity 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, stojí za pozretie! žiadne zbrane, drogy, alkohol... proste realita a osud ľudí o ktorom nikto ani netušíme... ()

peedik 

všechny recenze uživatele

Film je len slabé vzplanutie v porovnaní s autobiografiou samotnej hrdinky, o to viac s realitou ktorá bola / a je, určite drsnejšia. Samozrejme, kvôli tématike na ktorú film upozorňuje, stojí za vzhliadnutie. ()

pezz 

všechny recenze uživatele

Ja to tu niekedy fakt nechápem a to myslím niektoré hodnotenia. Ako je možné, že tu niekto hodnotí to čo sám priznáva, že mu vlastne nikdy nemôže byť pochuti, nie je to chyba? Týmto hodnotením sám znehodnocuje to, čo znehodnotiť ani nemusel ! U tohto žánru treba asi trocha úcty, si myslím. Svet nie je iba stredná Európa vážení a ľudskosť treba šíriť a bojovať za ňu aj takýmto prostriedkom ako je tento film. Toto ja oceňujem, otvorenosť, statočnosť priznať svoje intímne tajomstvo, ukázať ostatným, že sa dejú zverstvá (aj bez vojen) na ktoré stačí iba analfabetizmus!! Mrzačenie ľudského tela musíme všetci civilizovaní ľudia odsúdiť a oceniť aj spôsob ako proti tomuto bojovať a to je aj tento film, kde téma je závažná, príbeh je neuveriteľne pravdivý a slušne nakrútený, nakrútený ako posolstvo pre nás všetkých.. 85%. ()

Nini88 

všechny recenze uživatele

Nechcem ani napisat,ze to bol krasny film,nakolko pointa tohto filmu je dost smutna.Ale odporucam pozriet,pretoze hlavna herecka sa skvele zhostila ulohy,az som jej niekedy uverila,ze je to fakt jej pribeh. ()

cachanell 

všechny recenze uživatele

Sugestivní film - téma "ženská obřízka". Nic víc možná není co dodat, denně čteme zprávy z Afriky , ze zemí, kde lidé ještě nejsou lidmi. Lidmi možná ne - spíše, kde lidský život nemá velkou cenu. Je třeba více reportáží, sugestivních filmů, možná by si pak člověk více vážil sebe, kde žije, co má. ()

kolotroch 

všechny recenze uživatele

Ja viem, že by väčšina z nás chcela vedieť ako dopadol malý brácho Waris a či sa stretli znovu s Haroldom Jacksonom a že kniha bola určite lepšia, podrobnejšia, pútavejšia a že niektoré scény by sa dali natočiť aj inak... ale napriek tomu všetkému je môj subjektívny dojem za plný počet. Niečo ako fotka urobená mobilom bez poriadnej technickej kvality, ale s dych berúcou kompozíciou a impaktom, na ktorej idete oči nechať a zabúdate dýchať. Silné, nezabudnuteľné, s geniálnou hudbou. ()

vikiii 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příběh, mistrně zpracovaný, u kterého zamrazí a mě docházejí slova, to se často nestává... ()

Milinka84 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě uchvátila knižní předloha k tomuto filmu a byla jsem moc ráda, že v roce 2009 byl tento skutečný příběh Waris Dirie natočen. . .Příběh ženy, která se ocitla téměř na hranici svých sil, když žila v Somálsku a nakonec, když se ji podařilo utéct a stala se z ní stala světová modelka je neskutečně silný.Je to dechberoucí snímek u kterého se člověk zamyslí. Já osobně obdivuji tuto ženu, že dokázala mluvit o problému související s ženskou obřízkou a nyní bojuje proti tomuto rituálu některých zemí. ()

CarlaBrunn 

všechny recenze uživatele

Knihu o krutom zivote Waris Dirie som necitala, ale film ma dostal. Zenska obriezka je zbytocna a neprijemna vec, ale je ine ak o tomto fenomene iba pocuvate a uplne ine, ak si pozriete zivotopisny film, ktoreho ustrednou temou je prave ono. Neviem porovnat ci bola tato tematika lepsie spracovana knizne alebo filmovo, ale myslim, ze zivot Waris tu bol vykresleny celkom realne, so zameranim na kazdy detail. (detstvo, utek z rodnej vlasti, trampoty so ziskanim zazemia v meste, kariera modelky a famozny vrchol – odhalenie tajomstva, ktore nik necakal.) Herecky vykon bol v poriadku. Filmovy zazitok bol na najvyssej urovni, 100%. ()

Lucina9 

všechny recenze uživatele

Květ pouště je nádherný film ve kterém si hlavní roli zahrála Liya Kebede. Příběh ve filmu je plný bolesti a strachu a Liya svou roli zahrála na jedničku a myslím, že i Waris Dirie, díky níž k napsání knihy a natočení filmu došlo na ní může být hrdá . Mohu říct, že toto je jeden z mála filmů, který se vyrovná i knížce. Poukazuje na to co se ve světě děje a ukáže nám skutečnost, která není vždy příjemná a děj o somálské modelce, která se ve třinácti letech dostala z Mogadiša do Londýna je opravdu silný. ()

marcelita 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetla a po zhlédnutí filmu toho lituji,protože je mě hned jasné,že tam zase půlka není a že je to ořezané jak tříska na podpal.Proto je to pro mě jen průměr,páč síla knihy se vytratila na zlatý střed. ()

Litaniel 

všechny recenze uživatele

Pardon ale tohle...námět perfektní jen je tam moc toho umělkování na plátně. Kde je ta syrovost, záběry na její těžký život jako dítěte v poušti, její psychickou rozpolcenou stránku, místo toho se tu dočkáme rychlého přeletu okolo obřízky (snad aby to nebylo moc kontroverzní a otevřené), spoustu scének jak to přece není tak špatné a srdceryvný konec, kdy konečně promluví o tom co se jí stalo. Snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny byl v tomhle daleko víc surový (sice tam jde o zakázané potraty v rumunsku ne o obřízku, ale to nic nemění na celém pojetí snímku). Někdy není na škodu ukázat věci jak se opravdu mají a ne je přikrášlovat, aby z toho průměrný divák nedostal břichabol. ()

ivour 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, který mě opravdu chytil za srdce. Mám ráda filmy, které nejsou smyšlené, ale podle skutečných postav a událostí. O to víc dokáže chytit a vetřít do hlavy, když vím, jak je skutečný. Knižní předlohu jsem nečetla, tudíž nemůžu posoudit jak moc se liší a to je možná dobře, když nemám s čím srovnávat je film skvělí. Plný emocí i akce a hlavně z prostředí a kultury, která je pro nás neznámá a nepochopitelná. Jediné co bych vytkla je přidat více z jejího života v Somálsku, zdejší život byl jen načrtnutý v obrysech ale nic konkrétního. Bylo by zajímavé ukázat z něj více, aby byl důrazný kontrast mezi životem tam a tady. Asi nejvíc mě dostal okamžik kdy si Waris uvědomí, že obřízka není nic běžného a ostatní ženy ji nemají. ()

Nezbednice 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý, smutný, pro někoho možná i nechutný. Mně se líbil, jen mám jednu výtku, a to, že nějak postrádám konec. Tam, kde film končil, by mohl být teprve v půlce... ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Hrozný příběh, který se opravdu stal. Warren hrála skvěle. O hvězdičku srážím, jelikož jsem se ze začátku nudil a taky je pro mě nepochopitelné, že první ukážou začátky v Londýně a až potom do toho dají ukázku života a útěku v Somálsku. Je to velice silný příběh, ale krutost ženské obřízky mě nepřekvapila, protože jsem viděl dokument o tomto africkém týrání mladých dívek. ()

Stydlivka 

všechny recenze uživatele

Drsná pravda o tom, o čem se ještě donedávna nemluvilo. Prostě ženskou obřízku nechápu, nebo spíše nechápu důvod...prostě odříznout a zašít? Zde je ovšem také krásná ukázka toho, že někdy zvítězí mateřská láska nad tradicí - škoda, že ne v případě použití žiletky... Na filmu mi vadilo snad jen to, že jsem se nedozvěděla konec, nebo možná konec, který jsem sama chtěla, aneb "Žili šťastně až do smrti." ()

miskahryzka 

všechny recenze uživatele

infantilné spracovanie. čakala som, že to bude viac "horko-smutné", ale pripadalo mi to hrozne klišé. chudobné dievča odnikadiaľ príde do sveta a spraví doňho dieru. reálne boli akurát tak jej návraty do minulosti, drsné detstvo, obriezka... ()

Reklama

Reklama