Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

leila22 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bohužiaľ, veľké sklamanie. Je možné, že som značne bola ovplyvnená knihou, ale aj bez jej prečítania by moje hodnotenie filmu príliš nepridalo. Ženská obriezka je niečo tak veľmi kruté, až neľudské... no napriek tomu sa to stále deje, aj v 21. storočí ! Natočiť o tom film, či napísať knihu nie je zlý nápad. Ak to istým spôsobom pomohlo čo i len pár ľuďom, tak to asi zmysel malo. No knižka mi dala rozhodne viac. To čo som našla vo filme bolo diametrálne odlišné. Samozrejme že do dvojhodinového filmu sa nedá vtesnať všetko to, čo je v knihe pekne rozpísané, no ale aj tak. Uznajte, že sa to dalo natočiť ďaleko lepšie. Síce musím vyzdvihnúť dobrý herecký výkon hlavnej hrdinky, ale nie len že dej neustále skákal z jedného času do druhého, až som sa v tom občas strácala, jej detstvo v Afrike bolo len mierne spomenuté. Rovnako aj návrat domov a stretnutie s matkou po mnohých rokoch - na čo som sa najviac tešila. Zato som mala možnosť sa asi 20 min. z celého filmu pozerať na to, ako z Afričanky robia modelku a fotia ju z každého uhla. To ďakujem, ale skôr si pozriem 3 oriešky pre Popolušku, ak mám chuť na rozprávku. Jednoducho si myslím, že podstatné bolo vynechané, namiesto toho tam bola kopa zbytočností. Táto téma si zaslúžila oveľa viac! ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Modeling mám sťažka u prdele a myslím, že nie som nejaké necitlivé hovado, ale v podstate mi je jedno aj téma ženskej obriezky na čiernom kontinente. Nech si tam chlapci a dievčatá obrezávajú podľa svojej chuti, čo len chcú. Nech nosia disky o veľkosti polievkového taniera v spodnej pere a uchu, keď sa im to vidí praktické, tak aj ich 30 kovových obručí na krku a závažia na guliach sú mi jedno. Takže suma sumárum, tento film ma spracovávanou témou ani nemal šancu osloviť. Proste úplne mimo môj okruh - to sa občas stáva... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Smutný ale zároveň velice zajímavý a krutý a hlavně pravdivý příběh jedné z top modelek. Než se však dostala k modelingu, měla velice krutý život, hlavně tedy krutou minulost. Somálská dívenka se vydává na dlouhou cestu do Londýna najít nový život. Někde v polovině filmu se však dovídáme nemilosrdnou pravdu o tom, co vše zažila a co vše musela podstoupit. Absolutně nepolíbená a nedůvěřivá dívka se konečně zapracuje a stane topmodelkou, bojovnicí za lidská práva a kdo ví čím ještě, určitě se od ostatních modelek liší, přišla z absolutního dna, neměla nic a já před ní smekám, z filmu přímo vyzařuje to napětí, emoce a bolest, snad každý s ní musel při sledování soucítit. Výborné... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ženská obřízka je téma značně nepříjemné a filmy, které ho tematizují, většinou obletí festivaly a v nejlepším případě skončí kdesi kolem půlnoci na čétédvojce. Jak tedy přitáhnout pozornost diváků? Co třeba popelkovský příběh podle skutečných událostí? Bingo! A vyšlo to perfektně. Liya Kebede je nejen modelkovsky krásná, ale dokáže vypadat přirozeně i ve společnosti Sally Hawkins, což je pořádně vysoko nastavená laťka. Režisérka (až na pár zbytečně kýčovitých záběrů) předvádí talent na všech frontách (práce s herci, obrazem, hudbou, střihem) a silné kapky si fikaně nechává až na samotný závěr, po kterém spousta diváků zapomene, že ne všechno předtím bylo úplně dokonalé. Jo, jsem jeden z nich (90%). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých se můžu snažit sebevíc ale přesto půjdou mimo mě. Pro ženské publikum rozhodně doporučuji, protože to určitě ocení více než já. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že být tenhle film o tom, jak se chudé dívce z černého kontinentu splní sen na přehlídkových molech, dávám nemilosrdně odpad. Zastávám názor, že modní průmysl je neužitečná zrůdnost. Nechápu, kde bere afektovaný buzerant právo pohlásit 48 kilovou dívku, že má tlustý zadek. Ta pak ořízne půlku ze sojové kostky, jediného denního přídělu, "dokrmí" se vatou a s váhou koncentráčníka představuje zblblým snobům povětšinou nenositelné, předražené a absurdní hadry. Filmy o modelkách jsou blboučké a naivní. Nezazlívám mladým holkám, že je nějaká ta romantická komedie s hadrama a směšným dupkáním po molech může bavit, já už jsem ale v letech, kdy ve filmech hledám trochu víc, než jen krásný xicht a pěkný šaty. Květ pouště naštěstí nepředstírá, že by se Waris splnil sen tím, že se stala topmodelkou. Měla to tak nějak v paži, pouze uchopila příležitost vydělat si peníze a následně využít své známosti ve prospěch osvěty a boje proti ženské obřízce. Za to jedna hvězda. Dvě hvězdy uděluji z osobních sympatií za to, že malé děcko zcela bez pomoci, jídla a vody ušlo pořádný flák skrz poušť až do Mogadishu, násilníka na stopu umlátilo kamenem a pak se protloukla, tak jak jí velel její nezničený sebezáchovný instinkt i s tou nepodařenou obřízkou až do Londýna. Přežila. Bez ohledu na to, jak moc je pro naši západní civilizaci nepochopitelný akt ženské obřízky, přiznejme si, že naše rozmazlené děti by život v kočovném kmeni zvládly jen těžko. Chybí jim ta schopnost přijímat život takový jaký je. Nenaučili jsme je to. Utlumili jsme v nich všechny přirozené pudy. Naše pětileté děcko nedokáže celý den v poušti úplně samo obstarat stádo koz. Považujeme se za vyspělou civilizaci, hodnotíme a odsuzujeme třetí svět jako primitivní. Menstruační bolesti řešíme ibuprofenem a s každým bebíčkem letíme k lékaři. Somálská dívka sama bez pomoci přežila se špatně obřezanou pipinou, takže denně trpěla nesmírnou bolestí. A neremcala. Pak tedy smekám a film, který mě jinak místy nudil, nebo mi přišel až příliš sentimentální, hodnotím za lepší tři. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jednalo o školní představení, jsem čekal větší či menší trapárnu, kupodivu se však jedná o poměrně kvalitní drama o vzestupu, které si navíc dává pozor na přílišnou přeslazenost-překvapivě pevná ruka režisérky. A snad úplně nejlepší je na tomto filmu výborná hudba. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Asi takhle. Co jsem se dočetl, tenhle film zřejmě knižní předloze čest extra nedělá. Pro mě, jako neznalého příběhu a knížky, byl ale film vcelku překvapením a svojí hudbou (především perfektním hlavním tématem) a stylem natočení mi zaujal. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nebylo nic co by mě pořádně zaujalo nebo v táhlo do příběhů přišlo mi to až takové bez života jako by do toho nedali vše. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Dojemný a poutavý, i když krutý příběh somálské dívky Waris Dirie, která utíká od své rodiny a osud ji zanese až do Velké Británie. Waris zde přežívá, jak se dá a nakonec se z ní shodou okolností stává ikona módního světa a uznávaná fotomodelka. I když by mohla být Waris spokojená, stále si nese s sebou krutou zkušenost a ránu z dětství, kdy byla jako všechny somálské ženy obřezána a ošklivě zjizvena. Nakonec Waris vystupuje jako představitelka a mluvčí všech žen, které byly tímto barbarským způsobem pošramoceny. Film je natočen ve zvláštním duchu, chvíli jsem si myslel, že jde o komedii a chvílemi se vám až tají dech nad krutostmi tohoto světa, které mi neznáme. Liya Kebede je zde naprosto perfektní. Zcela s pochopením a reálností zahrála ženu, která až teprve v cizím světě poznává skutečný život a to, jak v její zemi ženy trpí zbytečnými zaostalými tradicemi. Film rozhodně není na 5 hvězdiček, ale dal bych 4, kdybych se chvílemi opravdu nenudil. Některé pasáže jsou zbytečné a mohly být vynechány, film by nepůsobil tak zdlouhavě. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vím, že filmové zpracování obvykle bývá dějově zkrácené a upravené. Mohu tedy hodnotit pouze to, co jsem viděl na vlastní oči ve filmové podobě a ne to, co bych si představoval ve svých myšlenkách při čtení knihy. V každém případě však považuji toto zfilmované životopisné drama za obdivuhodné a v závěru i šokující svou otevřeností k věcem, o kterých se všeobecně vědělo, ale vyspělejší část lidstva tento neřešený problém ignorovala. Jakoby neexistoval. Obřízka je dnes sice zákonem zakázána, ale mnohdy stále prováděna a netrestána. Kde není žalobce, není soudce. Vřele doporučuji, ... samozřejmě ne obřízku, ale film. :-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kterak chuděra ke slávě a bohatství přišla. Netvrdím, že příběh africké modelky nemá něco do sebe, ale jeho zpracování silně kulhalo. Nebylo to jen scénářem, který se soustředil spíš na cestu z londýnských ulic na světová mola, ale i projevem hlavní představitelky, která nedokázala sundat výraz prostinké chudinky. Ta ženská obřízka tu sloužila jen k tomu, aby dokreslila, z jakých hrozných poměrů hlavní hrdinka pochází. Rozhodně nepatřila k hlavním tématům, jak by se mohlo zdát. Červená knihovna. 40% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Ty nejsilnější scénáře píše život sám a tento je určitě jedním z nich. Vypravuje příběh odvahy opustit svou rodinu a vydat se do neznámého světa, příběh odvahy vzepřít se svému osudu a bojovat za lepší život. Přiznám se, že mě to neuvěřitelné drama proměny křehkého pouštního kvítku v krásnou silnou ženu, částečně i díky nádhernému hudebnímu motivu, zasáhlo přímo do srdce, jenž bylo chvílemi plné smutku z té kruté skutečnosti a chvílemi se radovalo z každé milé maličkosti. 90% ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

V poušti vykvetl hodně přeslazený květ, ale já mu to odpouštím. Skvěle natočení snímek, který umě kombinuje vážné téma s humorem. Na představitelku hlavní role mohu jen skládat oslavné ódy. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké mít v ruce takhle silný příběh, ale má vůbec cenu ho točit, když se vám veškerá soudržnost pod vlivem hesla "dáme tam všechno" rozsype jako domeček z karet? Je tu pohádkový příběh somálské Popelky, problematika ženské obřízky, útěk od rodiny, problémy s úřady a kupa dalších témat. Nakonec se Květ pouště ničemu nevěnuje do hloubky a závěrečný proslov v OSN už je totální křečí. Forma dokumentu by byla mnohem příhodnější, takhle zbývá pouze líbivě podbízivá hudba a Timothy Spall - důkaz, že velcí herci dokáží zazářit i v malé roli. ()

Reklama

Reklama