Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že se tvůrci filmu nedrželi předlohy zuby nehty, ale paradoxně mi to vůbec nevadilo. Horší je to asi pro ty, kteří knihu nečetli, orientace v jednotlivých životních etapách hlavní představitelky by mohla pokulhávat. Ale technické zpracování je v tomto filmu naprosto vedlejší, svým posláním by si totiž měl snímek najít cestu ke všem obyvatelům této planety, aby byli maličko v obraze. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Film natočen jako z části autobiografický, námětem je útěk holčičky z rodného Somálska a její přerod do modelky světového formátu. Takto to zní jako docela slabý námět. Waris Dirie však utekla ve třinácti letech před nuceným manželstvím, jako dítě podstoupila ženskou obřízku (kdo vymyslel takhle blbý název) a to je vlastně nosné téma celého filmu. To by asi stačilo k tématu samotnému, o tom se více dozvíte ve filmu anebo z autobiografické knihy, podle které je film natočen. Snímek je zpracován celkem poutavě, záběry kamery jsou hezky barevné a umě sestříhané, hlavní ženská role je dobře zahraná. Co mi na filmu však vadilo, bylo málo Somálska (a scén z tohoto afrického státu), film byl zaměřen totiž spíše na tu "evropskou" část. Dále mi občas vadila hudba (trochu moc dotěrná a zbytečně hlasitá), avšak to jsou celkem detaily jinak velmi povedeného filmu. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z tých filmov, ktorý nemám potrebu porovnávať s knižnou predlohou. Hold proste vo filme to už tak chodí, že nedá sa ukázať do detailu celý život človeka ( teoreticky sa dá - ale stopáž filmu by bola o niečom inom...) a tak treba vybrať to hlavné. A čo bolo tým hlavným???....prečo vznikla životopisná kniha o Warris? Posolstvo knihy i filmu bolo zjavné, zaznieva v jeho priebehu niekoľkokrát a je podčiarknuté v samom závere. A teda pokúsme sa zmeniť to čo znamená "byť ženou." ***/**** ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude velká síla už jen vzhledem k mým nezměrným empatiím vůči Africe jako takové, ale že mě to až takhle rozsápe, v mých domněnkách vůbec nebylo. Nedílnou součástí mého vodopádu slz je i pod kůži vlézající soundtrack, který jen umocňuje veškeré hrůzy, kterými si musela Waris Dirie během svého mládí projít. O to víc jí obdivuju za to, kam se dokázala dostat a čím dokázala změnit svět. [viděno v Edisonline 24.6.2023] ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Několik let po přečtení úžasné knihy, co se čte jedním dechem, se na plátně objeví filmové zpracování. Skepse zapracuje, děsím se, jak zase režiséři zprznili psanou předlohu.. a co se nestane, milé překvápko! Nejen že Liya Kebede předvedla skvělý herecký výkon, ale ještě k tomu je sympatická a do hlavní role mi sedne. Samozřejmě, že se musí řada silných scén vynechat, nechceme přece civět na pětihodinou estrádu o utrpení žen. Ostatně, i tahle dávka na psychiku byla slušná, a to se nezabíhalo tolik do detailů. Každopádně jsem se do toho vžila a nějaká ta kapka ukápla... Ani tady si to neodpustím a musím vzdát hold a čest Waris, i když si to samozřejmě nikdy nepřečte, protože taková odvaha a vnitřní síla se jen tak nevidí.. plus nevyumělkovaná krása ženy, to taky nebývá u modelek častý :-) ()

Hnedoocko 

všechny recenze uživatele

To byla síla! Ženská obřízka, téma, které mě opravdu dostalo. Celý příběh probíhal poklidným tempem, užívala jsem si Warisiny krůčky k lepší budoucnosti, smála jsem se s ní, obdivovala jsem krásu její představitelky (dokonalost)...a na konci jsem byla šokovaná. Pohled na malou černošskou holčičku, drásající se ze silného objetí matky, aby utekla před žiletkou chystající se ji zohavit...to mi vážně dalo zabrat shlédnout. Takové emoce ve mě snad ještě žádný film nevyvolal. Co se týká samotného zpracování filmu - absolutně bez chyby, víc není co dodat. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě průměrný film, který se hodně podobá těm, které vysílá ČT1 v sobotu či neděli odpoledne při kávě a sušenkách. Proti takovýmto filmům nic nemám, ráda se na ně dívám, ale často, velice často, jsou to pouze určité "náhražky" filmů, které mohou ohromit, nemyslím tím svým rozpočtem ani hereckým obsazením, ale prostě zaujmout. A pouze výjimečně z nich mohou vyjít nějaké filmy jako ohromující snímky. To je pouze můj názor. A u Květu pouště se to podle mého názoru zrovna nestalo. Liya Kebede je opravdu krásná dívka a její život je zajímavý, ale mě se prostě způsob natočení filmu nelíbil, více než výprava, prostředí a kostýmy byl opravdu ohromující jeho děj. Obdivuji tuto ženu, jelikož pro ni muselo být hlavně těžké se aklimatizovat do prostředí velkého města jako Londýn a poté celého světa a přesto zůstala stále tou samou dívkou, která kdysi utekla ze svého domova, jelikož nechtěla žít život, který ji tam čekal. Nejlepší na celém jejím příběhu je, že se angažovala v rámci velice ošemetného a citlivého tématu, tím si proti sobě poštvala velké množství lidí ze své domoviny, ale informovala zbytek světa o tom, jak to chodí tam, kde ženy mají jiná práva než muži... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Na britský film překvapivě výpravné, emotivní, působivé a mělo to hloubku.. 130 minutová stopáž kupodivu nenudila, naopak, přišlo mi, že se do snímku vešlo strašně málo věcí.. Hlavní protagonistka Liya Kebede byla naprosto úchvatná.. Navíc velké plus film získal svojí osvětou ohledně ženské obřízky.. Myslím, že modeling není lehké zaměstnání a že za každou úspěšnou top modelkou stojí trnitá cesta, která je třeba sdělit světu.. Úspěch je tu rozhodně vykoupen krví, sebeobětováním a samotou.. Komu se líbil film "GIA" rozhodně by si neměl nechat ujít ani další životopis topmodelky-průkopnice.. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Přelomový film, který byl potřebný k tomu, aby se otevřela diskuze, prolomily bariéry a vývojové státy se posunuly zase o kousek dál do civilizace. Na druhou stranu musíme však přiznat, že civilizační šok prožívá Afričanka i v Evropě. Někdy se poplácáváme po ramenou, jak že to nejsme dobří a vzdělaní, a právě světová zaostalost nám ukazuje, kdeže jsou ty pravé hodnoty. Ne boty na podpatku, ne parfém od Diora, ani nablýskané BMW nezaručí životní klid - vraťme se ke kořenům. To je to, čím byl film hodnotný právě pro mne. A tu srdceryvnost filmu odpusťme, k takovému tématu to patří... ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Šlechetné záměry v naivním filmovém zpracování - tím je toto životopisné drama režisérky a autorky scénáře Sherry Hormanové. Ženská obřízka, to je opravdu brutus nejhrubšího kalibru (sám jsem o tomto zvěrstvu před několika lety ještě ani nevěděl) a je dobře na něj upozorňovat, jen si nejsem jist, zda podobně laděná forma skýtá potřebný důraz. U sledování jsem si chvílemi připadal jako u málo podařené romantické taškařice s nevhodně přehrávající Hawkinsovou a podivně nedohrávající Kebedeovou. Nechci film označit za medvědí službu zvolené problematice, ale ani zdaleka není takovým, jakým být měl. 55% ()

D28 

všechny recenze uživatele

S citom natočený skutočný príbeh.Na sympatických hercov sa dobre pozeralo, hudba sa krásne počúvala a mrazivý pocit v závere sa dostavil.Musím obdivovať odvahu hlavnej hrdinky, ja by som na jej mieste dodnes pásla kozy a ťavy ako štvrtá žena voľakého Ahmada.Smutný, ale potrebný film. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Film byl hodně zajímavý i když nemohl nabídnout tak široký rozhled jako kniha. Jediná věc, kterou bych filmu vytkla je málo vysvětlený vztah mezi Warís a jejím fiktivním manželem. ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nevěřila, že by se mi mohlo něco líbit stejně jako kniha. Naprosto všechna čest režisérce, která tak autenticky natočila tento pravdivý příběh. Jsem naprosto dojatá, stejně jako u knihy. Hudba ve filmu dodává ten pravý podtext k tomu, aby jste se takhle cítili. Hlavní představitelka Waris je neuvěřitelně nádherná a role se chopila takovým způsobem, že jsem tomu ani nemohla uvěřit. Tento příběh je opravdu dechberoucí, bolestivý a tak strašlivě krutý..... Tento fim má ode mě plných 100%!!!!! ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Smékám před krásnou Waris Dirie, že dokázala, co dokázala (hlavně se zbouřit a utéct) a že svou knihou otvírá málo diskutované téma ženské obřísky. I když jsem se o této modelce dozvěděla až z filmu. Také myslím, že bych klidně dala pokračování nebo prodloužení, jak pokračují osudy hlavních hrdninů? Škoda jen, že se pravděpodobně tenhle rituál mrzačení ženských těl v kmeni Samburů nebo u nomádů v Somálsku jen tak nezmění. Ani skutečnost, že žena je tam vážená asi jako kus dobytka. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nedá sa ináč, aj tú jednu hviezdu pridávam za knižnú predlohu. Kniha bola fantastická a na film som sa takmer nemohol pozerať, ako je v ňom všetko prekrútené a úplne naopak. Vo filme sú úplne ignorované krásne aj traumatické zážitky z detstva, jej putovanie Afrikou, atď. Skoro celý film je sústredený na obiehanie módnych domov vo veľkomeste a zážitky v štýle Priatelia, pričom to všetko je v knihe skoro nepodstatné. Jedine koniec filmu stojí za niečo, aj keď v knihe to bolo na začiatku. ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, nádherná Liya, dechberoucí a silný příběh. Ano, trochu tlačí na city, je to strukturované a vykonstruované tak, aby to tady vzalo dech a vypudilo slzu, ale na mne to funguje. ()

Henk123 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, ale potřeboval bych být ženská, abych ho plně docenil. Chlap co dá víc jak 3 hvězdy má vagínu. 50% ()

Reklama

Reklama