Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

TerushkaJ 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu se rozhodně těším na knížku. Velice mě překvapilo, jak byl film pojat. Na to, jak silné téma obsahuje nebyl zdaleka přesycen sentimentem a srdcervoucími projevy. Byla zde konstatovaná skutečnost taková, jakou ji dívka zažila a já byla neustále nucena srovnávat její život s životy našimi. Ideologie, které svazují společnost a o kterých nemáte pochyby do té doby, než se od společnosti oprostíte. Potěšilo mě, že se závěr nezvrhl k vyznání lásky, svatbě či polibku, ale stal se opravdovým silným zážitkem, kdy se dívka musela odhodlat potopit ideologii země, kde se narodila, kterou milovala, ale která jí zničila život. ()

šarka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se moc nepovedlo. Z původní knížky (která je mimochodem opravdu skvělá) si autoři tak letem světem vybrali to, co se jim zrovna hodilo do krámu, sešmodrchali to a slátali k obrazu svému. Škoda. Takhle silné téma si zaslouží lepší zpracování. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Vo filme dosť cítiť, že ho natočila žena a mnohé veci, ako napríklad fotenie, som iba ťažko odzíval, napriek tomu je film pekne vystavaný, postupom času ma zaujímal čím ďalej viac a viac, a koniec ma dokonca veľmi dojal, čo ma samotného dosť prekvapilo. Veľmi dobrému hodnoteniu ale veľa napomáha krásna hudba a hlavne silná téma. 9/10 ()

texa 

všechny recenze uživatele

Na mě tenhle film neskutečně zapůsobil. Možná protože jsem nečetla knižní předlohu. Možná proto jak byl natočen a co nám měl sdělit. Vůbec mi nevadilo, že film přesáhl přes dvě hodiny. Zvládla bych v pohodě i tři. Liya Kebede nanéjvýš sympatická a za hudbu bych dala klidně další hvězdu. ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Tak krásny príbeh, silne emotívny....hlavne pre také citlivé duše ako som ja. Doslova ma prevalcoval svojou krásou hlavnej hrdinky a príbehom o veľmi silnej žene ktorá sa nevzdáva ani potom čím všetkým si prešla..doteraz som poriadne nevedela o téme ženskej obriezky a po tomto filme sa mi silno potvrdilo že žijeme vo veľmi špatnej dobe....doslova mi je z toho zle čo si musia prežiť takéto malé ľudské bytosti len pre primitivitu náboženstva. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a kvalitní příběh, ovšem jaksi taksi nekvalitně zpracovaný. Hlavní představitelka byla nádherná, věřila jsme jí vše, ale jako celek to na mě nezapůsobilo. Budu si muset přečíst knihu. Jsem nesmírně ráda, že jsem Evropanka a troufám si tvrdit, že svět křesťanů a muslimů si bohužel nikdy neporozumí..... ()

croxika 

všechny recenze uživatele

Silná a bolestná životopisná dráma černošky, ktorá sa vlastným umom, šikovnosťou a nebojácnosťou dopracuje za niečím lepším, pričom vynaloží snahu pomáhať tým, ktorí naďalej trpia tak, ako trpela ona. Kniha ma rozhodne viac oslovila, ale ani film nesklamal. P.S - Liya Kebede bola úžasná a hrala neskutočne civilne a presvedčivo. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Nádherný, velmi emotivní příběh s velmi smutným tématem. Dívka, ve své zemi utlačovaná, se dostane po dlouhé a náročné cestě na vrchol západní společnosti. Díky příznivému osudu, ale také díky své obrovské vnitřní síle. Liya Kebede je nádherná a hodně podobná skutečné Waris. Sama Waris Dirie, která si tento příběh na vlastní kůži prožila je také velmi krásná, skrze její zevnějšek zcela jasně vnímám její vnitřní krásu. Zpočátku velmi milý a úsměvný průběh, kdy se Waris potlouká po Londýně, se později promění v příběh o zbytečné krutosti a hlouposti a zaslepeností tradicemi, který má alespoň pro mne velkou vypovídající a informativní hodnotu. ()

Brody01 

všechny recenze uživatele

Môj najobľúbenejší film, ktorý môžem pozerať donekonečna. Príbeh je úžasný a Liya Kebede je skvelá herečka. Pevne verím, že tento film pomohol aspoň trochu tomu, aby sa svet zmenil. Kiež by bolo takýchto filmov viac. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce filmu se jedná o průměrnou zábavu, ale není sporu o tom, že osobní příběh hlavní postavy je skvělá látka na zfilmování. Ve filmové verzi není děj ideálně chronologicky poskládán a jednotlivé dílky puzzle do sebe nezapadají, tak jako v jiných mnohem kvalitnějších životopisných snímcích. V závěru celé vyprávění dostává zcela jiný rozměr, to ano, ale i tak hodnocení je horší díky jiným aspektům. Na všem je nejlepší hudba, která perfektně zapadá do vyprávění. ()

Azuko 

všechny recenze uživatele

Příběh, který jistě zaujme a donutí člověka pořádně se zamyslet, jak to funguje jinde než v jeho domovině... ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Ty 4* dávám vlastně za námět, za silný a drsný příběh. Souhlasím ale s tím, co zde zaznívá - šlo by to zpracovat ještě o něco silněji ... 75% ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Z driemot ma vytrhol zmenený účes v 3/4 filmu. Ženská obriezka je sviňa - to verím a to najmä pre modelku, ktorá sa chce vypracovať na svetovú triedu. Verím, že v živote to nemala ľahké, bohužiaľ filmu chýbala povestná iskra... ()

Natha 

všechny recenze uživatele

Maximalne 4 hviezdy. Podla mna ten dej prilis rychlo odbili. Chce to obsirnejsie "prerozpravanie" pribehu. Nevadilo by mi, ak by mal ten film aj 3 hodiny. Tema je velmi zaujimava a este aj s Liyou Kebede by podla mna dokazala udrzat divaka. Knihu som necitala, ale rozhodne si ju precitam. ()

nurielka 

všechny recenze uživatele

Chcela som dať menšie hodnotenie, ale zanechalo to vo mne hlboké dojatie z toho aký je život pes. Aj som si poplakala ako už dávno nie. Kniha musí byť naisto skvelá. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Pekný soundtrack a krásna Afrika.... zároveň však krutá a drsná - presne ako tento príbeh. Veta, ktorá mi utkvela v pamäti má čosi do seba: "len smrť je zadarmo" - a je to tak... Obsahovo asi ojedinelý film, ktorý hovorí o afrických ženách a obradoch - či skôr zverstvách??? -, ktoré sa na nich páchajú. Pre mňa kvalitný film zanechávajúci stopu. O to viac, keď som zistil aký bol rozpočet filmu - aj za menej peňazí sa dá urobiť dobrá muzika - a toto story je toho príkladom. Mnohé filmy s obrovským rozpočtom ďaleko zaostávajú za Púštnym kvetom.... ()

truby 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o životopisný film, je to docela poutavé i díky dramatickým částem, které jsou velmi dobré. Další rozměr tomu dává problém ženské obřízky, jež je zde představen docela reálným a věcným způsobem, k dobru věci. A hlavní herečka je jen další skvělou devizou tohoto snímku. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ženská obřízka je jistě hrozný rituál a ve 21.století by už neměl být vykonáván a to ani v zaostalé Africe. Je třeba proti tomu bojovat i třeba takovýmto filmem. Na druhé straně příběh somálské krásky, která udělala v Anglii kariéru, jako modelka je vděčné téma a dá se z toho těžit. Bohužel to se nepovedlo! Film je to hodně nudný, tápájící a nezáživný. Prostě mě tento film nezaujal, byl natočen nepřesvědčivě a proto volím podprůměrné hodnocení 40%. ()

Reklama

Reklama