Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že být tenhle film o tom, jak se chudé dívce z černého kontinentu splní sen na přehlídkových molech, dávám nemilosrdně odpad. Zastávám názor, že modní průmysl je neužitečná zrůdnost. Nechápu, kde bere afektovaný buzerant právo pohlásit 48 kilovou dívku, že má tlustý zadek. Ta pak ořízne půlku ze sojové kostky, jediného denního přídělu, "dokrmí" se vatou a s váhou koncentráčníka představuje zblblým snobům povětšinou nenositelné, předražené a absurdní hadry. Filmy o modelkách jsou blboučké a naivní. Nezazlívám mladým holkám, že je nějaká ta romantická komedie s hadrama a směšným dupkáním po molech může bavit, já už jsem ale v letech, kdy ve filmech hledám trochu víc, než jen krásný xicht a pěkný šaty. Květ pouště naštěstí nepředstírá, že by se Waris splnil sen tím, že se stala topmodelkou. Měla to tak nějak v paži, pouze uchopila příležitost vydělat si peníze a následně využít své známosti ve prospěch osvěty a boje proti ženské obřízce. Za to jedna hvězda. Dvě hvězdy uděluji z osobních sympatií za to, že malé děcko zcela bez pomoci, jídla a vody ušlo pořádný flák skrz poušť až do Mogadishu, násilníka na stopu umlátilo kamenem a pak se protloukla, tak jak jí velel její nezničený sebezáchovný instinkt i s tou nepodařenou obřízkou až do Londýna. Přežila. Bez ohledu na to, jak moc je pro naši západní civilizaci nepochopitelný akt ženské obřízky, přiznejme si, že naše rozmazlené děti by život v kočovném kmeni zvládly jen těžko. Chybí jim ta schopnost přijímat život takový jaký je. Nenaučili jsme je to. Utlumili jsme v nich všechny přirozené pudy. Naše pětileté děcko nedokáže celý den v poušti úplně samo obstarat stádo koz. Považujeme se za vyspělou civilizaci, hodnotíme a odsuzujeme třetí svět jako primitivní. Menstruační bolesti řešíme ibuprofenem a s každým bebíčkem letíme k lékaři. Somálská dívka sama bez pomoci přežila se špatně obřezanou pipinou, takže denně trpěla nesmírnou bolestí. A neremcala. Pak tedy smekám a film, který mě jinak místy nudil, nebo mi přišel až příliš sentimentální, hodnotím za lepší tři. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Varía silná žena,která přes všechnu bolest a utrpení prošla snad celý svět až se usadila v Londýně, kde bez znalosti jazyka posunky a frázemi narazila na prodavačku v obchodě s oblečením,která jí v podstatě zachránila život.Knihu jsem sice nečetla,ale film je silný.Líbí se mi její odhodlanost a píle něco dokázat a žádné negativní reakce na práci nebo jiné činnosti,které musela dělat pro to,aby přežila.Bohužel jsem díky jejich řeči v retrospektivním ději málo porozumněla,ale mnohdy stačil pohled na "obrázky".Díky své tragédii dokázala najít přítelkyni,pomoct trochu světu a změnit si kompletně život - a ruku na srdce KOMU z nás se tohle kdy povedlo?Nikomu....proto se snažme žít své životy trochu užitečněji než jen spotřebitelsky.. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama