Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Možná jsem příliš ovlivnění knihou, ale mně se ten film hodně nelíbil - velmi zkracuje a hodně předělává děj, záběry z dětství Waris na poušti, které byly to nejzajímavější a nejdrsnější (a nešlo jen o obřízku, ten život byl velmi těžký i tak a to vlastně ve filmu vůbec nevidíme), jsou úplně vynechány potíže Waris s jejím "manželem", protože to pro ni neskončilo položením prstýnku, naznačování, že Harold bude nějaký její přítel, ačkoli skutečnost je jiná....je toho ještě mnoho, co mi vadilo a tak můžu říct, že jediné, co se mi opravdu líbilo, je Liya Kebede. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Nie som ovplyvnená knihou, pretože som ju nečítala. Nepočula som nič o tomto príbehu. Hodnotím tento film čisto ako film. A preto sa pýtam, prečo to vôbec natočili? Myslím, že by z toho mohol byť zaujímavý dokument, no nie film. Súcitím, so ženami, ktoré to majú ťažké a viem, že túto správu treba ďalej rozširovať, no podľa mňa je toto veľká filmová bublina a všetci ľudia (aby nevyzerali ako bezcitné mrchy) ho obdivujú. Pre mňa je slabý! ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Obrovský a děsivý příběh a bohužel i skutečnost. Tomuto filmu jen a jen fandím a to hlavně proto, že odhaluje další kousek skutečnosti. Nekonečně obdivuji Waris Dirie a nedovedu si představit bolest jakou musela projít. Z filmu šla spousta emocí, bolesti i strachu. Stejně si ale myslím, že takový příběh si zasloužil ještě lepší zpracování. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama