Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že pozeráte film, v ktorom dostane chlapík kopačku do gulí . Mňa zamrazí automaticky po celom chrbte a spontánne sa chytím v rozkroku. Po vzhliadnutí tohto snímku, v ktorom sa jedná o odstránenie komplet ženských genitálii, ma išlo doslova poraziť ! ( Somálčania jebnutí! Hned' by som im ruky poodtínal, magorom!!) Odhliadnúc od tohto, je to bezpochyby nádherný príbeh jednoho vzostupu, plný impozantných záberov a namakanej muziky! Ja som vymäkkol... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Varía silná žena,která přes všechnu bolest a utrpení prošla snad celý svět až se usadila v Londýně, kde bez znalosti jazyka posunky a frázemi narazila na prodavačku v obchodě s oblečením,která jí v podstatě zachránila život.Knihu jsem sice nečetla,ale film je silný.Líbí se mi její odhodlanost a píle něco dokázat a žádné negativní reakce na práci nebo jiné činnosti,které musela dělat pro to,aby přežila.Bohužel jsem díky jejich řeči v retrospektivním ději málo porozumněla,ale mnohdy stačil pohled na "obrázky".Díky své tragédii dokázala najít přítelkyni,pomoct trochu světu a změnit si kompletně život - a ruku na srdce KOMU z nás se tohle kdy povedlo?Nikomu....proto se snažme žít své životy trochu užitečněji než jen spotřebitelsky.. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento příběh má sílu. Myslím, že od některých tradic by se již mohlo upustit. Není třeba se více rozepisovat, kdo nad obsahem filmů alespoň trochu přemýšlí, tak tento snímek nepustí z hlavy po doběhnutí závěrečných titulků. Že jde o životopisný snímek skutečně žijící postavy, jen podtrhuje v úvodu komentáře zmíněnou sílu tohoto příběhu. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená i obsadená, ale maximálne vypočítavá uplakaná citová vydieračka, ktorá sa ospravedlňuje poslednou štvrťhodinkou, o ktorú tu vlastne celú dobu išlo. Ináč pre mňa utrpenie sledovať, totálna neoriginalita, dve hodiny o tom že hlavná hrdinka je krásna (čo divák od začiatku vie) a že jej všetci ubližujú (čo divák od začiatku vie). ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama