Reklama

Reklama

Už od dob války, kterou v bývalé Jugoslávii oba strávili ve zbrani, jsou Mirko a Stefan přátelé na život a na smrt. A nyní přijíždějí na Francouzskou riviéru, bez prostředků, ochotní dělat téměř jakoukoli práci, jen aby mohli zůstat. Jedné noci na diskotéce jim ale osud přihraje do cesty jinou, snazší možnost - postarší poživačnou dámu Maguy, jež zde žije v honosném sídle na kopci a svoji samotu zahání hledáním spřízněných duší, které by její vilu obývaly s ní. Muži neváhají a nabídku, že by mohli v domě fungovat jako takové děvečky pro všechno, rychle přijmou, čímž se rázem stávají součástí pozoruhodné nesourodé společnosti, na kterou by jinde asi jen těžko narazili. A stejně jako Mirko záhy začne zastávat i post Maguynina milence, stejně tak Stefan podlehne kouzlu půvabné Heleny, Maguyniny dcery, jež se vrátila domů z Paříže s prosíkem o peníze na chod svého tamějšího projektu. Jenže idylka skončí v momentě, kdy Maguy zjistí, že jí zmizel její nejdražší prsten. Z bývalých přátel se najednou stávají rivalové, z příbuzných nepřátelé, lež stíhá lež a situace, jež se již dávno vymknula kontrole, začíná nabírat tragické obrátky. Hlavní hvězdou tohoto autorského dramatu režiséra a scenáristy Jacquese Fieschiho, natočeného dle stejnojmenné povídky Georgese Simenona, je bezesporu francouzská stálice a držitelka tří Césarů a Volpiho poháru z Benátek Nathalie Bayeová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Na Simenona jsem se moc těšil. Jenže, jak vidno, k tomu, aby byla literatura přvedena na dobrý film, nestačí předloha napsaná velikánem, ale je k tomu ještě zapotřebí i určitá velikost převaděčů. Tohle jakž takž drama rozhodně Simenonovu psychologickou drobnokresbu a hraní si s detaily nepostihlo. Markantní je, že se například za celý film nedozvíme ani to, proč je ona ústřední dáma tak extrémně bohatá, aniž jakkoliv pracuje, nebo třeba i jen to, proč by nás to nemělo zajímat. Kde zůstal její manžel, proč opustila svou dceru - to nejsou věci, které mohou autoři takového filmu pominout, aniž by divákovi nechyběly k pochopení motivací jednání hlavních postav. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Od Georgese Simenona jsem četl jednu detektivku s jeho slavným Maigretem, která mě děsně nudila. Pokud ale psal i tak zajímavé povídky a romány jako tenhle film, tak klobouk dolů. Ikona francouzského filmu, Nathalie Baye, vévodí tomuto snímku a září po boku dalších skvělých herců - Ludivine Sagnier a Roschdy Zem. Ludivine Sagnier mám rád, ale co kdyby její místo zaujala Laura Smet, tedy skutečná dcera Nathalie Baye? Snad se jednou dočkáme filmu, kde si obě spolu zahrají. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Literární předlohou k tomutou snímku byl román Georgese Simenona "Chemin sans issue". (claudel)

Reklama

Reklama