Reklama

Reklama

Doposud si devatenáctiletá Lili užívala společně s novými přáteli Leou a Thomasem prázdniny v Barceloně. Po návratu domů ale dívku čeká studená sprcha. Rodiče jí sdělí, že po velmi vyostřené a násilné hádce s jejich patriarchálním otcem opustil Lilin bratr - dvojče Loic domov a odešel neznámo kam. Od té doby nezvedá telefon a nedává o sobě vědět. Tato zpráva dívku, jež je na svého sourozence značně fixovaná, absolutně zdrtí. A stres a emocionální šok, znásobený setrvávající napjatou atmosférou doma, si brzy začne vybírat svou daň. Lili přestane přijímat potravu, nemůže ani spát a po několika dnech ve škole zkolabuje během přednášky a probudí se až na psychiatrii. K životu ji pak přivede až pohlednice od jejího bratra, první z mnoha. A jak přicházejí další a další psaní, tím více v dívce sílí touha po vzpouře a velkých životních změnách. Hlavní roli v pozoruhodném, dvěma Cesary ověnčeném dramatu ztvárnila vynikajícím způsobem půvabná Mélanie Laurentová, která se nyní představí i v novém snímku Quentina Tarantina Hanební pancharti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Doslova příkladně budované emoce, sázající na divákovu zvědavost. Člověk čuje nějaký to tajemství od samého začátku a čím víc jsem do toho nořil, tím víc jsem se snažil všechno odtajnit dřív než to za mě udělá scénarista. Je to nenápadný film, ale má v sobě neskutečnou sílu. Uživatelé, co fetujou filmovou Francii ví, že Melanie je krásná a mimořádně talentovaná herečka, ale co předvádí tady, to je hotový herecký mistrovství. Pro vnímavého a empatického diváka je fakt síla sledovat tenhle film a to i díky nádherné hudbě (kytarová skladba neměla chybu). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou témata a způsoby zpracování námětu, které vám sednou v teenagerském věku, a jsou naopak témata, jejichž lidský rozměr plně pochopíte až ve zralém věku. Snímek o tom, jak se francouzská středostavovská rodina vyrovnává s odchodem jednoho z členů domácnosti, je zpočátku zdánlivě o vztahu dvou sourozenců, ale s přibývajícími minutami je zřejmé, že ve skutečnosti jde o vztah dcery a jejích rodičů. Komorní drama o nedostatku odvahy sdělit nevyhnutelné nemá sice bůhvíjak vyšperkovaný scénář, ale silně emotivní téma a solidní obsazení v čele se známou Mélanií Laurent. Tenhle nenápadný film se mi zadřel pod kůži a jako rodič se dokážu vcítit do postavení všech zúčastněných. Celkový dojem: 75 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Dejovo to síce na prvý pohľad nevyzerá až tak atraktívne, ale film si ma získal. A môže za to hlavne skvelá hlavná hrdinka v podaní Mélanie Laurent, ktorá je výborne podaná a s ľahkosťou ťahá celý film a tak som jej fandil nielen v snahe nájsť brata, čo ide čoskoro prekvapivo úplne do úzadia, no nevadilo mi to, keďže aj ten bežný život mi aj napriek úplnej reálnosti prišiel zaujímavý, či už štúdium, práca, vzťahy v rodine, ale aj priatelia. No nič sa nedá vytknúť ani réžii, celková atmosféra mi nadmieru sadla a rozhodne musím pochváliť aj ten pomerne nečakaný zvrat z poslednej fázy, ktorý tomu celému dodá ešte trochu iný náboj. Takže ani ma nenapadá, čo sa tu v rámci žánru dá vytknúť, je to taký malý, pomerne nenápadný film, ale pozeralo sa mi na to viac, než dobre. 76% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už z názvu tejto francúzkej drámy je jasné, že hlavná hrdinka Lili sa má všelijak , len nie dobre. Potom, čo sa dozvie, že sa jej brat pohádal s rodičmi a ušiel z domu sa jej stav iba zhoršoval. Komorná dráma si vystačí iba s niekoľkými postavami, no najväčšiu pozornosť na seba zaslúžene strháva M.Laurentová. Myslím, že o tejto sympatickej a talentovanej herečke ešte budeme počuť. Pôsobí veľmi presvedčivo a prirodzene. Pointa s dopismi je dosť predvídateľná, no našťastie majú tvorcovia v zálohe ešte jednu. Spokojnosť. 70%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice povedené drama, udržující napětí a tajemství až do posledních chvil. Od pěti hvězdiček mě odradila jen podle mého vkusu přece jen trochu protahovaná střední část, kde se motivy již předtím zřejmé jen opakují a v ději ani myšlenkově s ničím novým nepřicházejí. Ale jinak ukázka zvládnutého řemesla, za jehož pomoci je vcelku jednoduchoučký příběh vyprávěn tak zajímavě, že nutno uznat: jedná se o Film. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebýt zbytečně rozvláčné druhé třetiny filmu, dala bych i pět hvězdiček, které by si zasloužil samotný závěr, jenž je zpracován na několik Ceasarů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak mne bohužial pripadal film ako tuctová dráma, kde sa rieši jeden problém, ktorý sa nakoniec vyrieši. Postavy sa stretávajú, rozprávajú, poplačú si, pomilujú sa, rozchádzajú, idú na párty, atď. Tak vyzerá samozrejme množstvo takýchto typov filmov, lenže Neboj sa, som v poriadku mi pripadal viac ako televízny než festivalový film, alebo film, určený pre kinodistribúciu. Nad hladinou slabšieho priemeru to drží hlavne netradične krásna Melanie Laurent so svojimi smutnými psími očami, ktorej uveríte úplne všetko (snáď len ten vek nie) a Boisselier v úlohe jej starostlivého otca. Poteší rozuzlenie, ktoré možno niekoho prekvapí viac, niekoho menej, ale je podané veľmi decentným spôsobom a hlavne bez slov. Tých bolo dovtedy dosť. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Sú to síce slabšie, ale platné štyri hviezdičky. Netušil som, čo môžem čakať od filmu, o ktorom som predtým nič nevedel. A bol som príjemne prekvapený, pretože film s jednoduchým dejom mal prijateľný spád a dokonca až napätie. Mélanie Laurent zvládla dejové peripetie hlavnej postavy príbehu na jednotku a jej filmová priateľka ma okrem príjemného vzhľadu zaujala aj rovnakým priezviskom, aké má jediný slovenský "čierny bača". ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh o mladé slečně, která se vrátí z dovolené a zjistí, že její bratr utekl z domova. Psychicky se zhroutí. Pak ale přijde dopis a ona svého bratra začne hledat. U tohohle filmu člověk pochopí, co je člověk schopen udělat pro druhého a jak se vyrovnat s opravdu těžkou ránou osudu díky pomoci ostatních. Tušil jsem sice už v půlce, jak se věci mají, ale konec mne přesto dostal. Bravurně zahráno pod taktovkou režiséra Lioreta. Sladěno dojemnou hudbou, tklivým scénářem a výborným hereckým obsazením. Opravdu silný zážitek pro nejednoho diváka. 75% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taký nejaký podobný koniec som celý čas očakávala, ale aj napriek tomu ma film dokázal zaujať, páčila sa mi jeho atmosféra a nálada, ale predovšetkým sa mi páčila Mélanie, a možno aj vďaka nej siaham po štyroch hviezdach. Celkom nenápadný film ale. Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2018) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jak to je... však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli... strašlivou poznati jistotu!... tak nějak praví náš romantický sběratel lidových mouder a já se v tomto případě k jeho tvrzení nemohu přidat... respektive tato forma ochrany blízkých zdá se mi poněkud nešťastná a stejně tak i uchopená... pointa překvapivá, leč značně nedůvěryhodná a než dýchavičně doběhla, byla mně krom trochy té zvědavosti společníkem hlavně nuda. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hodně posmutnělé a procítěné drama v němž exceluje hlavně Kad Merad. Jistá režie, slušný scénář, výborná hudba. Dobrá práce. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Netradiční Merad. Netradičně čitelná pointa (odhalit ji lze brzo, pak o ní ale stejně musíte několikrát zapochybovat). Netradiční Francie (především svou žánrovou čistotou, nadlouho bez romantické i komediální příměsi). Startovní plošina 23leté Mélanie, která za svůj výkon určitě nedostala jen tak "nějakou cenu", jak tu píše uživatel rejzanek. Ona byla hned načtyřikrát prohlášena za nejzářivější vycházející hvězdu filmového nebe. A neomylně. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů, jaký jsem kdy viděl. Mistrně vybudované rodinné drama s tajemstvím, které diváka tíží a nutí se dohadovat, až do (ne)čekaného rozuzlení. Mélanie Laurent předvadí excelentní výkon, ale stejně jako někteří jiní kolegové na čsfd musím vyzdvihnout part Kada Merada. Vytřel všem nejapným kritikům zrak a dokázal, že není jen komik s širokým úsměvem blbnoucí v béčkových komediích. J. Bosselier, I. Renauld a A. Maiga dotvářejí prvotřídní hereckou sestavu. A na závěr si nechávám prostor pro adoraci ústřední písničky U-turn, v ní je zachyceno tolik melancholie, tíživé atmosféry, současně však vůle po lepším životě, aktivitě a naději, že se pro mě rovněž řadí mezi nejkrásnější filmové skladby vůbec. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Akosi som celý čas tušil, kam toto celé bude viesť. Mne to prišlo strašne priehľadné, už od samého začiatku. Námetovo fajn, len mohli tú zápletku celú o čosi viac premyslieť a pokúsiť sa to zahaliť väčším rúškom tajomstva. Nejako mi neišlo do hlavy, prečo by sa takto navážal stále do svojho oca, keďže na mňa pôsobil celkom v poriadku a starostlivo. Nuž, spracovanie nebolo zrovna oslnivé. Ale nebolo to vôbec na zahodenie, len naozaj škoda, že si nedali väčšiu námahu s tou neustálou manipuláciou. No a ešte nechápem ten sadistický prístup v tej psychiatrickej liečebni... Kdeže je totálna izolácia najlepšia na ukľudnenie psychiky? Asi ťažko! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Drama, které si žije svým životem - a nechá vás, abyste byli při tom. Nesnaží se být za každou cenu středem pozornosti a nemá potřebu poučovat a obhajovat své názory - ale možná právě proto byste mu měli naslouchat. Vypráví o dobrých úmyslech, jimiž - jak známo - bývá dlážděna cesta do pekel ... o jediném chybném rozhodnutí, které narýsuje dělicí čáry a vykope hluboké příkopy - už navždycky. Protože ničemu nepomůže ... protože nezmenší bolest a nepřinese útěchu ... protože pod tenkou slupkou lži živí zatrpklost, hořkost a únavu ... protože vytvoří neřešitelnou situaci ... protože nenávratně poznamená vzájemné vztahy ... protože vás odsoudí k věčnému předstírání - a nikdy vás neosvobodí. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...čisté, pomalé, valivé, překvapivé a silné... milující chrání jeden druhého před pravdou... z čistého srdce a z lásky... smutné, ale plné citu... ()

Reklama

Reklama