Reklama

Reklama

Doposud si devatenáctiletá Lili užívala společně s novými přáteli Leou a Thomasem prázdniny v Barceloně. Po návratu domů ale dívku čeká studená sprcha. Rodiče jí sdělí, že po velmi vyostřené a násilné hádce s jejich patriarchálním otcem opustil Lilin bratr - dvojče Loic domov a odešel neznámo kam. Od té doby nezvedá telefon a nedává o sobě vědět. Tato zpráva dívku, jež je na svého sourozence značně fixovaná, absolutně zdrtí. A stres a emocionální šok, znásobený setrvávající napjatou atmosférou doma, si brzy začne vybírat svou daň. Lili přestane přijímat potravu, nemůže ani spát a po několika dnech ve škole zkolabuje během přednášky a probudí se až na psychiatrii. K životu ji pak přivede až pohlednice od jejího bratra, první z mnoha. A jak přicházejí další a další psaní, tím více v dívce sílí touha po vzpouře a velkých životních změnách. Hlavní roli v pozoruhodném, dvěma Cesary ověnčeném dramatu ztvárnila vynikajícím způsobem půvabná Mélanie Laurentová, která se nyní představí i v novém snímku Quentina Tarantina Hanební pancharti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Doslova příkladně budované emoce, sázající na divákovu zvědavost. Člověk čuje nějaký to tajemství od samého začátku a čím víc jsem do toho nořil, tím víc jsem se snažil všechno odtajnit dřív než to za mě udělá scénarista. Je to nenápadný film, ale má v sobě neskutečnou sílu. Uživatelé, co fetujou filmovou Francii ví, že Melanie je krásná a mimořádně talentovaná herečka, ale co předvádí tady, to je hotový herecký mistrovství. Pro vnímavého a empatického diváka je fakt síla sledovat tenhle film a to i díky nádherné hudbě (kytarová skladba neměla chybu). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Drama, které si žije svým životem - a nechá vás, abyste byli při tom. Nesnaží se být za každou cenu středem pozornosti a nemá potřebu poučovat a obhajovat své názory - ale možná právě proto byste mu měli naslouchat. Vypráví o dobrých úmyslech, jimiž - jak známo - bývá dlážděna cesta do pekel ... o jediném chybném rozhodnutí, které narýsuje dělicí čáry a vykope hluboké příkopy - už navždycky. Protože ničemu nepomůže ... protože nezmenší bolest a nepřinese útěchu ... protože pod tenkou slupkou lži živí zatrpklost, hořkost a únavu ... protože vytvoří neřešitelnou situaci ... protože nenávratně poznamená vzájemné vztahy ... protože vás odsoudí k věčnému předstírání - a nikdy vás neosvobodí. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů, jaký jsem kdy viděl. Mistrně vybudované rodinné drama s tajemstvím, které diváka tíží a nutí se dohadovat, až do (ne)čekaného rozuzlení. Mélanie Laurent předvadí excelentní výkon, ale stejně jako někteří jiní kolegové na čsfd musím vyzdvihnout part Kada Merada. Vytřel všem nejapným kritikům zrak a dokázal, že není jen komik s širokým úsměvem blbnoucí v béčkových komediích. J. Bosselier, I. Renauld a A. Maiga dotvářejí prvotřídní hereckou sestavu. A na závěr si nechávám prostor pro adoraci ústřední písničky U-turn, v ní je zachyceno tolik melancholie, tíživé atmosféry, současně však vůle po lepším životě, aktivitě a naději, že se pro mě rovněž řadí mezi nejkrásnější filmové skladby vůbec. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou témata a způsoby zpracování námětu, které vám sednou v teenagerském věku, a jsou naopak témata, jejichž lidský rozměr plně pochopíte až ve zralém věku. Snímek o tom, jak se francouzská středostavovská rodina vyrovnává s odchodem jednoho z členů domácnosti, je zpočátku zdánlivě o vztahu dvou sourozenců, ale s přibývajícími minutami je zřejmé, že ve skutečnosti jde o vztah dcery a jejích rodičů. Komorní drama o nedostatku odvahy sdělit nevyhnutelné nemá sice bůhvíjak vyšperkovaný scénář, ale silně emotivní téma a solidní obsazení v čele se známou Mélanií Laurent. Tenhle nenápadný film se mi zadřel pod kůži a jako rodič se dokážu vcítit do postavení všech zúčastněných. Celkový dojem: 75 %. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Netradiční Merad. Netradičně čitelná pointa (odhalit ji lze brzo, pak o ní ale stejně musíte několikrát zapochybovat). Netradiční Francie (především svou žánrovou čistotou, nadlouho bez romantické i komediální příměsi). Startovní plošina 23leté Mélanie, která za svůj výkon určitě nedostala jen tak "nějakou cenu", jak tu píše uživatel rejzanek. Ona byla hned načtyřikrát prohlášena za nejzářivější vycházející hvězdu filmového nebe. A neomylně. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Literární předlohou pro tento snímek byl stejnojmenný román Oliviera Adama. (claudel)
  • Ústřední písnička snímku se jmenuje U-turn (Lili) v podání francouzského dua Aaron. (claudel)

Reklama

Reklama