Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské letecké esá v podaní dvoch kamarátov Courtneyho (Errol Flynn) a Scotta (David Niven) v prvej svetovej vojne zápasia s krutou realitou vojny. Film vrcholí Courtneyho veľmi nebezpečnou misiou, a to bombardovaním nemeckého obrovského skladu munície ďaleko za nepriateľskou líniou... (westerns)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

worm14 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný válečný film o letcích dohody za 1. světové války. Hlavní postavou je zkušený letec, kapitán Courtney (Errol Flynn), který je nejlepším letcem v peruti. Film sleduje tradiční témata - nováčci versus veteráni, smrt kamarádů atd. Zajímavé je, že němci nejsou zobrazeni jako bestie, ale jen jako obyčejní vojáci na druhé straně, kteří za nic nemůžou. Film je tedy hlavně kritikou absurdní války, ve které nesmyslně umírají mladí lidé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Psi brešú, ale karavána ide ďalej alebo pomyselný kruh vojna-smrť. Aj keď sa nový deň začína s nováčikmi a niektorí sa ďalšieho rána nedožijú, na konci dňa je vždy opilecký bašavel - sveta žiť oproti takej pechote, ktorá asi nemala vlastný bar s neobmedzeným účtom, ani vlastných sluhov-poddôstojníkov. Inak je to celkom solídne natočená vojnová dráma s takými vtedajšími hviezdami ako boli Flynn, Niven či Basil "Sherlock Holmes" Rathbone. Letecké súboje sú točené len za pomoci zadnej projekcie. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda film Stihači, na start není v podstatě remakem filmu tohoto, přinejmenším ten námět je zcela shodný. Na svou dobu velmi pozoruhodný a vlastně psychologický film o neúprosnosti válečného mlýnku na maso, jen malounko romantizující realitu, což lze ovšem přičíst tomu, že jde o válku leteckou, na které tehdy ještě lpěl pel nepatrných zbytků rytířství, což v zákopech již nadobro zmizelo. No, jen mi tak napadlo, zda účinek tohoto filmu nepřispěl v Británii a Francii v r. 1938 k podpoření všeobecné nálady, že kvůli neznámému Československu není třeba posílat naše hochy zase do války. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Vynikající příběh o amerických letcích za 1. světové války. Hereckých úloh se ujali dva důležití herci pro americkou válečnou kinematografii, Errol Flynn, (They Died with Their Boots On, Objective, Burma!, Dive Bomber…. ) a růžový panter David Niven (The Sea Wolves, 55 Days at Peking, The Guns of Navarone…..) Z nichž mi byl sympatičtější samozřejmě Niven, v nezapomenutelné roli opilce a šťastlivce Scotta. Film působí reálným dojmem, není zde zastoupen patriotismus, kde by byli jedni hodni a zlí, viz scéna se zajatým Němcem. Neexistuje zde jakákoliv hrdinská póza, neboť každá mise je smrtelná a na každé misi umírají lidé, převážně nováčci ve věku od 16-18 let a jen málokdo z nich přežije. Musím se přiznat, že od filmu, od kterého jsem nic moc nečekal, tak mě mile překvapil a přidám ho mezi svou sbírku válečných filmů o 1.světové válce, mezi takové klenoty, které Vám rovněž mohu doporučit, jako jsou Wings a Hells Angels. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

MAN IS A SAVAGE ANIMAL, WHO PERIODICALLY TO RELIEVE HIS NERVOUS TENSION, TRIES TO DESTROY HIMSELF!!! Errol Flynn jako vždycky švihák a jeho nálety letadlem se štěkajícími kulomety a začmouděnou tváří mu k jeho charakteru připisují další body. Válka je peklo a tak všichni ti mladí kluci umírají jako jepice a velitelství posílá další a další každý den. Jako pás v nějaké továrně. Nechuť války je podtržena v charakterech postav a neveselím koncem. YOU KNOW WHAT THIS PLACE IS? IT'S A SLAUGHTERHOUSE AND I'M THE BUTCHER!!! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film je remakom filmu The Dawn Patrol (1930). Z tohto filmu pochádza tiež väčšina leteckých záberov, ktoré môžeme vidieť v tomto filme. (westerns)
  • Courtney (Errol Flynn) vo filme hovorí, že jeho otec bol profesorom biológie v Queen's. V skutočnosti jeho otec (Theodore Thomson Flynn), bol profesorom biológie najprv na Tasmánskej univerzite a neskôr na Queen's University v Belfaste v Severnom Írsku. (westerns)

Reklama

Reklama