Reklama

Reklama

Lidice

  • Velká Británie Fall of the Innocent (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scénář:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrají:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (více)
(další profese)

Film o největší tragédii v moderních dějinách naší země – vyhlazení Lidic... Na začátku příběhu jsou Lidice obyčejnou středočeskou obcí, která se snaží přečkat protektorát. Šíma je otcem dvou synů a rozhodně ne špatným otcem. Jeho žena Anežka však před lety ochrnula a Šíma se rozhodl celou situaci řešit pragmaticky – o rodinu se sice stará dál, ale má mimomanželský poměr. Anežka, Šímova milenka i celá vesnice jsou s celou situací – zdá se – smířeni. Jen starší Šímův syn tím trpí, v hospodě vyprovokuje rvačku, při níž ho opilý otec nešťastnou náhodou zabije. Šíma se ocitá ve vězení a snaží se vyrovnat se svojí vinou. S každou návštěvou mladšího syna, s každým balíčkem od Anežky v sobě živí naději, že ještě existuje cesta zpět. Život ve vsi mezitím plyne dál, lidé se rodí, umírají i zamilovávají. Stejně jako Pepík Fiala. Je sice ženatý, ale našel zalíbení v mladičké Aničce. Celou romanci maskuje jako ilegální odboj. Jeden z jeho dopisů se však dostane v nesprávnou chvíli do nesprávných rukou a události po atentátu na Heydricha dostávají spád – všichni muži nad šestnáct let jsou zastřeleni, ženy odvlečeny do koncentračních táborů, sedm dětí posláno do Německa na převýchovu, ostatní hromadně popraveny v náklaďácích kdesi v Polsku. Vesnice je do základu vypálena. Šíma nic z toho netuší. Že ustaly návštěvy mladšího syna i posílání balíčků od Anežky, si vykládá po svém. O to větší šok prožívá na prahu osvobození, když se dozví pravdu. Po propuštění mu nikdo jeho vinu nepřipomíná, ale také mu ji nikdo nedokáže odpustit. Nepohodlným "hrdinou" - jediným, kdo dokázal přežít vypálení Lidic - se stává i pro poválečné úřady. Stává se nikým? (Česká televize)

(více)

Diskuze

noelcoward73

noelcoward73 (hodnocení, recenze)

Nechápu, proč se stále mluví jen o vyhlazení Lidic a hodně se zapomíná na Ležáky, které postihl stejný osud.

na příspěvěk reagoval jardariha

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Tak už konečně vím, proč v tom hrála Remundová. Důvod je ten , že původně měla film režírovat Nellis.

Kelly2502

Kelly2502 (hodnocení, recenze)

venca163

Najs tak aspoň nie som jediný :D  Väčšinou keď nerozumiem tak to zhodím na jazykovú bariéru, keďže v materinskom jazyku človek dokáže podvedome odhadnúť veci, ktoré v naučenom nie (a je úplne jedno ako dobre ten jazyk ovláda). Ale toto bola zjavne chyba mixu zvuku.

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

toto bolo utrpenie pozerat, reziser by si zasluzil kopanec, to iste dialogy a scenar, tiez herci by nemali vediet celu svoju rolu, lebo vsetko prezradi ich mimika, samozrejme profesionali to vedia maskovat. taky amatersky film som uz davno nevidel. jedine co bolo ako tak dobre je kamera, ku koncu som cakal ako zobriazia osloboditelov, nesklamali, prisli opiti v mikrovlaciku. filmova hudba strasna, a hlavny predstavitel ak by isiel za tym essesakom sa dat zabit tak by ho essesak strelil, ale to by si skor hodil spagat. netusim ako moze mat toto cudo momentalne 72%, ja hodnotim 1/5 a ta jednotka je len za kameru

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Divnej film, brutální pasáže, prostoduchá hudba, dobrý Roden/ale bývá lepší/. Nevím, jak mám hodnotit, ale 3* dát musím.

janabel

janabel (hodnocení, recenze)

Film je dobrý, a ta hudba, ta hudba mě chytla za srdce. Klobouk dolů před jejími tvůrci.

Stingo

Stingo (hodnocení, recenze)

Nejlíp uměl vystihnout atmosféru z druhé světové Karel Kachyňa. Tenhle film mě opět nevtáhl do děje, ačkoli se tam děly hrozný věci, jen jsem na to čuměla bez emocí. Jeďte se podívat do Lidic, je to silné místo. U pomníku lidických dětí stále hoří svíčky, leží kytky a plyšové hračky, jakoby se ta tragedie stala včera...Dávám tři hvězdičky jen kvůli samotnému tématu. Mohli jste to teda natočit líp.

Linkyc

Linkyc (hodnocení, recenze)

svorad: Ano jako z principu a cíleně českou filmovou tvorbu vynechávám. Nevím jestli je to jenom mnou a jsem rozcapený Hollywoodem a nebo na  té kvalitě něco bude. Každopádně jak jsem napsal, tohle je jedna z výjimek. Pár se jich za rok vždy najde.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Dneska se točej samý filmy poplatný době, samý habrmanovy mlýny a komerce, tak se ani nedivim, kdyby to někdo principielně bral.

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Nechápu: "docela často pohrdám českou filmovou tvorbou" - jako z principu?

Linkyc

Linkyc (hodnocení, recenze)

Tenhle film si to vzhledem k obsahu a jeho vylíčení zaslouží. Sám docela často pohrdám českou filmovou tvorbou, ale tohle jsem nemohl přehlížet.

RasputincZ

RasputincZ (hodnocení, recenze)

Neznáte někdo název hudební motivu v Lidicích, když se Rodenova postava poprvé vrátí do vypálených Lidic (během té hudby je Roden snímán několika dynamickými záběry na zasněžené louce). Už když jsem ten film viděl, ihned jsem se potom sháněl, ale zatím jsem to nenašel. Nevíte někdo?

Sinn

Sinn (hodnocení, recenze)

gwn9:Nemůžeš brát všechno tak vážně, co člověk, to názor. Já jsem třeba na tohle téma citlivka, a tak mě dostane i ne úplně podařený film, někdo je otrkanější a i přes drsné téma si dokáže všímat nepovedeností a chyb.

I když s verbalovým komentářem (téměř už tradičně) nesouhlasím, poslední věta mě velice pobavila :) (téměř už tradičně)

AndreyCSFD

AndreyCSFD (hodnocení, recenze)

Taková diskuze je skoro u  všech historických filmů. Nesmíte zaměnovat film s danou událostí.  

gwn9

gwn9 (hodnocení, recenze)

:D:D:D
ok už asi nemusíš nic dodávat..už máme jasno...:)

gwn9

gwn9 (hodnocení, recenze)

jhr: s tim Havlem bych byl opatrnější...
hororwatch: jak bych s nima nakládal? je to jejich hloupost. fakt je, že každej má právo si tu říkat co chce. problém je, že by se měli vyjadřovat ke snímku a ne k příběhu samotnýmu. jak jsem napsal: věcný připomínky k aspektům filmu beru (i když málokdy se najde někdo, kdo vůbec ví o čem mluví. většina pseudoodborníků je spíš k smíchu..). ale člověk, kterej napíše "Lidem ale zjevně tohle nucení k pláči stačí a rádi mu podléhají - vždyť se to přeci skutečně stalo!" nebo "kýčovité zvěrstvo, které vyvolá asi tak stejnou soustrast, jako granátek v Reinhardově kabrioletu" to podle mě nemůže mít v hlavě v pořádku.

a co mě dostalo nejvíc " Je trochu smutné, že intimní příběh Lidic nedokáže dojmout jinak než Lidicemi jako symbolem genocidy" to je tak úžasně nesmyslná věta, až je to neuvěřitelný..
verbal: lépe se rozhodně necítim a věř mi, že žádnej normální člověk se po přečtení toho, jak ses do komentů vyzvracel ty, dobře cítit nemůže..

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

gwn9: Jsou tak vychovaní, s tím se nedá nic dělat. Vyrostli ve zvráceném kapitalistickém světě, kde normální lidské hodnoty nemají žádnou cenu, pro současnou generaci je nejdůležitější primitivní konzum, nezajímá je historie vlastní země, a co si prožili jejich prarodiče, nechají se snadno manipulovat současnou propagandou a tak obdivují zrádce a kolaboranty jakým byl například Havel, který byl velký kamarád sudetských nácků a tak se jim omluvil za „velké příkoří“ které si asi podle něj po válce, za to co tady za protektorátu všechno našemu lidi provedli, jistě nezasloužili.

Co můžeš od takových lidí čekat?

gwn9

gwn9 (hodnocení, recenze)

chce se mi brečet.
ne z filmu. z vás všech, co dáváte 1 nebo 2 * a ještě máte tu drzost psát takovýhle komentáře!
ještě dovedu pochopit rozumný výtky k filmu, kameře, scénáři....ale zlehčovat, kritizovat a urážet příběh Lidic, zesměšňovat osudy lidí, kteří tam žili a mluvit o tom jako o "martyriu", "nudě", "pofoukávání národní bolístky" a "nesmyslu" (jak jsem se dočetl hned na první stránce komentářů) ????
to doopravdy svědčí buď o tom, že stačí několik málo desítek let, aby filmové lidstvo zapomnělo na jednu z nejhorších etap historie Země, a dokázalo se dojmout pouze u vlající americký vlajky a tleskajícího zástupu hrdých občanů (samozřejmě s roztomilou čivavou), a nebo že jste zkrátka banda cynickejch tupců, kteří si akorát mastí ego na internetu, kde na ně nikdo nemůže...

zlattucky

zlattucky (hodnocení, recenze)

Nemôžem si pomôcť, ale pri tomto filme som sa strašne nudil !!! Dokonca som pri ňom skoro zaspa... dobre v poriadku, viem že je to natočené podľa skutočnosti a muselo to byť hrozné, čo tam tí ľudia prežívali a ako sa k nim nemci zachovali. Niektoré zábery a scény boli fakt kruté a reálne (poprava mužov pri stene, plynovanie detí v náklaďákoch), ale inak keď to celkovo hodnotím tak:
- herecké obsadenie a výkony veľmi slabé (myslím aj českých aj slovenských hercov)
- rozhovory / dialógy poslabšie
- atmosféra ešte ako tak dobrá
- kvalitná hudba (musím uznať, že častokrát vo filme zachraňovala atmosféru)
- celkový dojem = moc dlhé, v určitých momentoch nezáživné, bál som sa že zaspím
 
Keď by som mal porovnať Lidice napríklad s filmom Habermannúv mlýn tak jednoznačne by vyhral Habermannúv mlýn !!!

driftm

driftm (hodnocení, recenze)

Tak tohle je opravdu hnusný film, opravdu drsné. 5* zaslouženě

cerpiss

cerpiss (hodnocení, recenze)

Nevite někdo co to je za tu instrumentalní hudbu co hraje na konci fimu jak mluví Bydžovská,Roden sedí na kolejích a pak začínají titulky??Na soundtracku sem ji nenašel tak nevím...:-/Dá se to popřípadě někde sehnat??

Sinn

Sinn (hodnocení, recenze)

jhr: Myslím, že to možné je, přeci jen to nebyli všichni zrůdy, někteří jen poslouchali rozkazy a takovýhle rozkaz obyčejného člověka může dostat....třeba kápové v KT byli vybírání schválně ze sadistů, vrahů a podobně, ale "normální" voják může být jenom člověk...

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

adams89: To nevím ale zdá se mi to nepravděpodobné, Němci na tohl přece byli zvyklí.

adams89

adams89 (hodnocení, recenze)

Myslíte, že se při zplynování lidických dětí vážně nějaký Němec zastřelil, jako to bylo ve filmu?

jiriluk

jiriluk (hodnocení, recenze)

petra8619: čtyřikrát jsem na tom byl a taky jí nerozumim, něco jako Františku, zůstali jsme poslední a dál.... ?

petra8619

petra8619 (hodnocení, recenze)

prosím Vás, může mi někdo napsat tu poslední větu, co je na konci. Vůbec Fialové nerozumím. děkuji. petra8619@seznam.cz

na příspěvěk reagoval hermiona

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama