Reklama

Reklama

Lidice

  • Velká Británie Fall of the Innocent (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scénář:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrají:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (více)
(další profese)

Film o největší tragédii v moderních dějinách naší země – vyhlazení Lidic... Na začátku příběhu jsou Lidice obyčejnou středočeskou obcí, která se snaží přečkat protektorát. Šíma je otcem dvou synů a rozhodně ne špatným otcem. Jeho žena Anežka však před lety ochrnula a Šíma se rozhodl celou situaci řešit pragmaticky – o rodinu se sice stará dál, ale má mimomanželský poměr. Anežka, Šímova milenka i celá vesnice jsou s celou situací – zdá se – smířeni. Jen starší Šímův syn tím trpí, v hospodě vyprovokuje rvačku, při níž ho opilý otec nešťastnou náhodou zabije. Šíma se ocitá ve vězení a snaží se vyrovnat se svojí vinou. S každou návštěvou mladšího syna, s každým balíčkem od Anežky v sobě živí naději, že ještě existuje cesta zpět. Život ve vsi mezitím plyne dál, lidé se rodí, umírají i zamilovávají. Stejně jako Pepík Fiala. Je sice ženatý, ale našel zalíbení v mladičké Aničce. Celou romanci maskuje jako ilegální odboj. Jeden z jeho dopisů se však dostane v nesprávnou chvíli do nesprávných rukou a události po atentátu na Heydricha dostávají spád – všichni muži nad šestnáct let jsou zastřeleni, ženy odvlečeny do koncentračních táborů, sedm dětí posláno do Německa na převýchovu, ostatní hromadně popraveny v náklaďácích kdesi v Polsku. Vesnice je do základu vypálena. Šíma nic z toho netuší. Že ustaly návštěvy mladšího syna i posílání balíčků od Anežky, si vykládá po svém. O to větší šok prožívá na prahu osvobození, když se dozví pravdu. Po propuštění mu nikdo jeho vinu nepřipomíná, ale také mu ji nikdo nedokáže odpustit. Nepohodlným "hrdinou" - jediným, kdo dokázal přežít vypálení Lidic - se stává i pro poválečné úřady. Stává se nikým? (Česká televize)

(více)

Recenze (1 251)

vlastimil.ferko 

všechny recenze uživatele

Ať už jsme nebo nejsme patrioty, musíme jednoduše uznat, že některé historické události nás ovlivnily více, či méně a tím pádem nemusíme být ani velkými znalci historie, abychom vzpomněli na rok 1942. Ostatně stačí se kdekoho na ulici zeptat, co se tomu dnaému vybaví po vyslovení slov – Heydrich, Lidice, Gabčík a Kubiš rázem a zjistíme, že tázanému je jasné oč jde. Lidice, film natočený Petrem Nikolaevem (Báječná léta pod psa) budou pravděpodobně jeho nejlepším režisérským výkonem. Na tomto spektáklu je už od začátku jasně vidět, že se nebojí použít osvědčených hollywoodských metod, což není na škodu. Kdyby první polovina z celé dvouhodinové stopáže nebyla tak ukrutná nuda. Možná je špatné "plivat" na lidický pomník, ale pokud není něco správně, nehodlám to přehlížet. Vysvětlování celého hrůzného aktu vypálení Lidic, proč a kvůli komu by možná mohlo vystačit jako samostatná kapitola učebnice dějepisu, pro někoho kdo ale dával ve škole pozor to je zbytečné. Rozhodně by tak neuškodilo, kdyby filmový štáb někdě ubral a někde zase přidal. Ono slůvko "nuda" je tak rozhodně na místě. Zvláště pak v kontrastu s druhou polovinou filmu(počínaje atentáem na Heydricha) kdy film chytne nevuřitelné tempo a v krátké hodince jsme doslova bombardování různými dechberoucími scénami. Je jich hned několik a musím říct, že utrpení lidických dětí a jejich matek by mohlo probudit i mrtvého. Dovolím si tvrdit, že všem přísedícím běhal mráz po zádech. Po právu. Lidice se tak nebojí ukázat hrůzy a utrpení v celé své nahotě, jak se to doopravdy stalo. Na druhou stranu vás ale na začátku málem unudí, abyste potom odcházeli z kina se smíšenými pocity, tak jako já. Co si o tom vlastně myslet? Film v němž kvůli pompéznosti hraje hudba každou druhou scénu a kde kameraman chytil hollywoodské manýry? Co to vlastně bylo. Lidice snad ani lépe natočit nešly, já osobně bych si je ale dokázal představit ještě o třídu výše. ()

Ssin 

všechny recenze uživatele

Šel sem na to z donucení a pak jsem litoval. jediné co je na tomto díle dobré je výběr herců, a jejich výkony (zvláš u Rodena klobouk dolu). Podle mě je to film na "ždímání slz", je sice smutné že se to skutečně stalo ale přesto mě to příjde přehodnocené. ode mě 40%. ()

MrLinhy 

všechny recenze uživatele

Český historický velkofilm! Film o osudu obyvatel obce Lidice a osud Karla Rodena. Čekal jsme, že to bude dobrý, ale byl jsem ještě spokojenější. Nádherná hudba, pěkná režie atd. Jediné co mi vadilo byla náhlá vražda Heydricha. Nebylo to moc jasné, a to asi proto, že se o tom moc nevědělo a nemluvilo. Ta poprava byla tak emotivně propracovaná, až jsem měl husí kůži po celém těle. Karel Roden předvedl opět dobrý herecký výkon. Jeden z nejlepších českých filmů co jsme kdy viděl. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Důstojná vzpomínka na Lidice, i když jejich obyvatelé by si zasloužili něco pietnějšího. Film je na české poměry velmi dobrý, ale často se utápí v prvoplánovitých klišé. Proto mě ani nijak nepřekvapil. Ale ani neurazil. 3+ ()

nefersobek 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina filmu je lepší než první, ve které mi přišlo, že herci hrají své role dost krkolomně a nepřirozeně.... ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Pan Nikolaev si na svoji chabou reziserskou minulost vzal pomerne velke sousto. Na takoveto tema nema dostatek odpovenosti a natocil naprosto prazdny, nicnerikajici a dejem uplne mimo snimek. Uznavam, ze zacatek byl hezky rozjety, ale po zbytek filmu se prakticky nic nedelo. Hudba porad dokola, misty nevhodna az nevkusna. Opravdu nechapu, proc byla pro hudbu vybrana bila velryba Michal Hruza. Ve valecnych filmech obligatni Karel Roden neurazil, ale ani nenadchnul, nicmene v techto a podobnych rolich se dost omrzel. Ve filmu se sice mihnou stripky nekterych "faktu", celkove ma snimek s vypalenim Lidic malo spolecneho. Zvuk pochopitelne, jak uz byva u ceskych filmu zvykem, katastrofalni a spousta dialogu se ztraci v sumu a zvucich, ktere by mely byt v pozadi sceny a ne v cele. Herecke vykony (pod)prumerne. At se na me nikdo nezlobi, ale tohle je asi nejocekavanejsi cesky propadak roku. Je mi lito lidi, kterym se tento film libi. Vetsinou jsou to takovi, kteri si do kina zajdou stezi jednou do roka a to vzdycky na "zarucenou pecku", protoze o tom "cetli" nebo jim znami rekli, ze na to proste "musi jit". Nejvtipnejsi mi toto nadseni prijde u lidi, kteri v zivote nevideli jediny valecny film, protoze je tento zanr nebavi a nezajima. Kdyby totiz par kvalitnich filmu tohoto razeni videli (Schindleruv seznam, Pianista, Chlapec v pruhovanem pyzamu apod.), nemohli by s cistym svedomim hodnotit lepe nez za 3*. P.S. Libi se mi, jak si pan farar stihl pred popravou sepnout ruce a udrzel je tak i po smrti. A tu plastovou razitkovaci podusku mame v praci taky :-) ()

JihadJoe 

všechny recenze uživatele

wtf? co jste mysleli, že budou Lidice za film? že to bude nějaká komedie? každé zpracování tohoto filmu musí diváka donutit minimálně k melancholické náladě, taková jsou fakta. Proto nesnášim ty kecy drtivý většiny zdejších pseudoznalců filmů, co melou něco o tom, že je to kýčovitej doják. Takovej uživatel typu Cival nebo Tetsuo by si měli občas provětrat mozek. ()

heminstein 

všechny recenze uživatele

Když jsem před lety navštívil Lidice, byl to pro mě dost silný zážitek. Měl jsem nejen možnost prohlédnout si místo, kde k hrůznému činu vyhlazení obce došlo, a muzeum s věcnými připomínkami zemřelých obyvatel, ale také si vyslechnout vyprávění jednoho z pozůstalých obětí. Film se mnou zdaleka tolik nepohnul. Připadal mi příliš popisný, povrchní, suchý. Očekával bych, že snímek s dotyčným námětem bude prostupovat tíživá atmosféra, ale ta zavanula jen na pár okamžiků. Vše, co má vyvolat emoce, zastupují patetické, téměř kýčovité scény, které až na výjimky vůbec nepůsobí sugestivně. Ovšem je zjevné, že tvůrci se snažili, aby nikoho neurazili. Nejvíce si mě získal závěr, pečetící osud jediného přeživšího lidického muže (na území Protektorátu) v podání výborného Karla Rodena. ()

ill 

všechny recenze uživatele

S bolestí v srdci a úctou k tématu nezbývá v tomto případě než konstatovat, že promarněná šance je někdy větším zlem než žádná. Všechno špatně, chce se mi říci. Leč, nebudu dnes tak kritický takže: všechno napůl. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem mnoho nečekal, takže mě nezklamal. Půl filmu se takřka nic neděje, druhá půlka je emotivně silná, ale ne tolik, jak by si tento nejbolestnější případ 2. sv. války v Čechách zasloužil. Nevím čím to, že mne příběh více nevtáhl. Jestli je příčina ve scénaři či režii nedokážu posoudit. Pro mne nejsilnější scéna filmu je návrat hlavního hrdiny do rodné obce. Výborný Karel Roden. ()

bezprezdivky 

všechny recenze uživatele

Z nouze cnost - to je asi hlavní motto filmu. Chápu, že nebylo dost peněz a že tvůrci to asi nechtěli po americku přehnat (aby krev nestříkala až do třetí řady), a tak to udělali obráceně - celý film je postaven na příběhu a ta hlavní událost (tedy vypálení vesnice) se odbyde jednou hořící chalupou. Celé je to velmi prvoplánově ušlechtilé - jestli někdy budou na školách povinné filmy (nebo už jsou ?), tak tohle bude tvořit základ - a to není pochvala. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Trochu som sa tu začítal a z tých viachviezdových názorov som sa dozvedel, že ide o dôstojný a zaslúžený pomník lidickým obetiam, no budiž, pre mňa je to historická tragédia na pozadí dramatického príbehu jedného nešťastne šťastného survivora, a skutočnosť, že je tomu tak, dokazujú pasáže tých naozajstných reálií, o kvalite ktorých sa tu nebudem rozpisovať, aby som náhodou niekoho neurazil, naopak, je to samotný príbeh Šímu, kde je položené ťažisko a aj kvalita filmu a spolu s nimi aj výkon Karla Rodena, bez ktorého by to asi dopadlo o poznanie inak, podobne ako to mohlo dopadnúť výrazne inak, keby kasting pozabudol poslať pozvánku Zuze Fialovej, takže 60%. ()

The_God 

všechny recenze uživatele

"Nazdar, Adolf, mám skvělej film, Lidice." "Franku, teď nemám čas. Vypal mi je." Na tenhle vtip jsem si vzpomněl při sledování tohohle filmu a je to tak jediný, co u mě vyvolalo nějakou citovou reakci. ()

dacit 

všechny recenze uživatele

Ty komentáře.. To je hnus.. Co jste chtěli? Thriller s hrdinou, který odkrágluje všechny nácky? Nebo snad komedii?? Ten film není vůbec špatný! Tak nějak jsem si to představoval. Karel Roden v něm podává opět vynikající výkon! Díky za Lidice. ()

mandella 

všechny recenze uživatele

Krásně natočené, ale prostě to nedokázalo vzbudit tolik emocí, jak mělo. Herci kvalitní, kamera krásná, scénář povedený a jistá režie, ale chybí tomu charisma. Nikolaevův film Kousek nebe, ani zdaleka tak rozmáchlý a drahý, dokázal vyždímat z méně závažného tématu emocí mnohem víc. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama