Reklama

Reklama

Lidice

  • Velká Británie Fall of the Innocent (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scénář:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrají:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (více)
(další profese)

Film o největší tragédii v moderních dějinách naší země – vyhlazení Lidic... Na začátku příběhu jsou Lidice obyčejnou středočeskou obcí, která se snaží přečkat protektorát. Šíma je otcem dvou synů a rozhodně ne špatným otcem. Jeho žena Anežka však před lety ochrnula a Šíma se rozhodl celou situaci řešit pragmaticky – o rodinu se sice stará dál, ale má mimomanželský poměr. Anežka, Šímova milenka i celá vesnice jsou s celou situací – zdá se – smířeni. Jen starší Šímův syn tím trpí, v hospodě vyprovokuje rvačku, při níž ho opilý otec nešťastnou náhodou zabije. Šíma se ocitá ve vězení a snaží se vyrovnat se svojí vinou. S každou návštěvou mladšího syna, s každým balíčkem od Anežky v sobě živí naději, že ještě existuje cesta zpět. Život ve vsi mezitím plyne dál, lidé se rodí, umírají i zamilovávají. Stejně jako Pepík Fiala. Je sice ženatý, ale našel zalíbení v mladičké Aničce. Celou romanci maskuje jako ilegální odboj. Jeden z jeho dopisů se však dostane v nesprávnou chvíli do nesprávných rukou a události po atentátu na Heydricha dostávají spád – všichni muži nad šestnáct let jsou zastřeleni, ženy odvlečeny do koncentračních táborů, sedm dětí posláno do Německa na převýchovu, ostatní hromadně popraveny v náklaďácích kdesi v Polsku. Vesnice je do základu vypálena. Šíma nic z toho netuší. Že ustaly návštěvy mladšího syna i posílání balíčků od Anežky, si vykládá po svém. O to větší šok prožívá na prahu osvobození, když se dozví pravdu. Po propuštění mu nikdo jeho vinu nepřipomíná, ale také mu ji nikdo nedokáže odpustit. Nepohodlným "hrdinou" - jediným, kdo dokázal přežít vypálení Lidic - se stává i pro poválečné úřady. Stává se nikým? (Česká televize)

(více)

Recenze (1 251)

Deidy 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem málem nedýchala. Byli jsme na něm se školou v kině a opravdu jsem nechápala některé své spolužáky, jak u něčeho takového mohou kecat (a dokonce se tam občas někdo smál). Já byla jak zařezaná a nevěděla, zdali mám brečet nebo co vlastně. Po technické stránce mi tam něco málo překáželo, ale emocemi naplněný děj to zcela vymazává. Je to mistrovské dílo, na Česko zcela nevídané, nikdy bych nevěřila, že v české produkci vznikne něco tak úžasně procítěného, zatím jsem takové pocity mívala jedině u zahraničních filmů. ()

Courek 

všechny recenze uživatele

Trošku mi tu chybý pořádný příběh. Že fašisti byli svině a doba byla hrozná ví u nás snad každé malé dítě, dobrý film to ale neudělá. ()

furrec 

všechny recenze uživatele

Tento film možno nepatrí k najlepším, a určite by sa to dalo spracovať aj lepším spôsobom, ale na rozdiel od všetkých tých fiktívnych predstáv a vylepšení, čo tu kolujú v komentároch, tento film má jednu zásadnú devízu-existuje a je dôstojnou spomienkou na to, čo sa stalo. A pokiaľ sa nenájde niekto, kto by to reálne natočil lepšie a spomienku na Lidice a nie len na ne, by pozdvyhol ešte výš, dovtedy si minimálne 4 hviezdičky zaslúži, bodka. ()

FiFoo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Dramaturgický průser (příběh téměř žádný, rozpadlý na padrť nespočtu postav), emočně nicotné. Takhle si vyprávění o jedné z největších tragédií WW2 (aspoň ve středoevropském regionu) fakt nepředstavuju. Kdybych příběh lidic neznal a jako Čecha se mě nedotýkal, tak vypnu nejpozději při scénách s implantací vysílačky. Jj, velká škoda, že tohle téma nezpracoval Miloš forman, to by byla pecina: "....O Lidicích jsem chtěl točit už kdysi dávno, když jsem dělal ještě v Praze. Moje myšlenka byla natočit film o vyhlazení Lidic v tom smyslu, že Němci tam vlastně točí sami pro sebe instruktážní film, jak dělat genocidu. To by bylo ještě silnější než jenom ukázat, co a jak se stalo. Teprve pak by si lidi mohli uvědomit ten šílený a pro mě nepochopitelný paradox, že ti zabijáci jsou vlastně normální lidi, kteří to dělají jako džob..." ()

Evbad 

všechny recenze uživatele

Ne, ne a ještě jednou ne. Přitom Lidice měly všechno pro úspěch - mocný příběh, silné obsazení. Ale místo strhujícího dramatu, po kterém jedno oko nezůstane suché, to byla melodramatická slátanina. Češi v poslední době asi nemají talent na zfilmování dramatických okamžiků svých dějin, po strašlivém Protektorovi přišly Lidice. Taková škoda... ()

david666 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je ale my opravdu neumíme udělat film, který by důstojně popsal jednu z největšich tragédií našich dějin. Chápu, že se asi tvůrci chtěli na Lidice podívat trošku jiným, než jen historickým pohledem. Podlě mě to však nebylo ku prospěchu věci. Jo Katyň to není. ()

JackieBliz 

všechny recenze uživatele

Plno příběhů, jenom jeden z nich se dotáhne do konce. Ačkoliv téma je po letech bolestivé, vytažené z našich vlastních dějin, na scénáři by se mělo zapracovat, stejně tak jako na kameře a výběru herců - nemohla jsem vystát Kubařovou. Konec vás i tak dohnal k slzám, jen protože je to podle pravdy. Připadá mi, že vysoké hodnocení uživatelů je založeno jen na pravdivé předloze. To se mi o dost líbit Habermannův mlýn. Ten sice není podle skutečné události, za to kvalitnější a dojemnější. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Vubec to nebylo zdaleka tak zle, jak tu plno odborniku hodnoti... ja cekal hruzu a byl naopak mile prekvapen... jedine ta scena atentatu, to se stat nemelo... srazi to film dolu :_( Naopak scena zplynovani deti v nakladnich autech, z te mi nebylo dobre... a pomerne dobre jsem chapal onoho nemeckeho vojaka, ktery si na zaklade toho prostrelil hlavu sluzebni pistoli... Dalsi velike plus filmu jsou opravdu skvely Roden a skvely Luknar. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Ked sa pozeram na to ako dokument, plne hodnotenie, ale film som si vybral na zaklade popisu k filmu, (Drama,valecny, historicky) a to uz take slavne nebolo. Ale poctive 3* su aj tak slusne hodnotenie. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Námět ještě nedělá dobrý film, to by si měla spousta lidí uvědomit. Já jsem neviděl absolutně nic, co by mne mohlo zaujmout. Tedy zaujmout nějak pozitvně. Negativního mě toho však zaujalo až přílš. Mdlé herecké výkony (mohli však herci vůbec předvést něco lepšího, když jsou postavy napsány tak nezajímavě?), otravná hudba a především nudný děj, ze kterého si už takřka nic nepamatuji. Byl jsem moc a moc otrávený a přál si konec filmu už po pár desítkách minut. Jestli tohle má děti naučit něco z našich dějin, tak to potěš pánbůh! Slzy by to z člověka ždímat chtělo, ale ani to se (s velikým podivem) nedaří. Fail. ()

bluefoxi 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se opravdu stal a bohužel krutá realita. Film, který se vryje do Vaší paměti a bude Vás nějakou dobu doprovázet. Film o tom, jak si zlo nevybírá, ale prostě konná. Příběh lidic je velice tragický a smutný, přitom krásně zfilmovaný. Popisuje osudy občasů Lidic a nechybí v něm odvaha, láska, nenávist, odpuštění... ale ani krutá realita spojena se smrtí a bezprávím. ()

Šošia 

všechny recenze uživatele

No, myslím, že když už nijak, tak se film hodí aspoň jako výukový materiál na střední školy, kde znudění teenageři budou v hodinách dějepisu nasávat aspoň trošku "historie". ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Citlivá téma Lidice zabalená do nezmyselného príbehu. Hľadať niečo viac za filmovými obrázkami keď snímok absolútne nebaví a dej je nezáživný je dosť ťažké. ()

Chris_Mike 

všechny recenze uživatele

Loňksý počin Lidice se sice tváří velice syrově, ale ve skutečnosti jde spíše o drastickou emotivní vydíračku. Přibližuje člověku příběh Lidic, který může neznalcům přijít až nemožný, a tudíž by tomu mohli říkat dokonce romantické drama. Neříkám, že není, příběh je však poněkud realný. Když se vrátím, k citovému vydírání, koho by nedojala masa umírajících dětí a zničených lásek. Je to sice mrazivé, ale mé oči byly po celou dobu suché. Rád bych ještě vyzdvyhl Karla Rodena, který je excelující. ()

Mr. Movie 

všechny recenze uživatele

Nevím vlastně o čem ten film je. Teda vím o čem měl být. Hlavně že vím, že je to podle skutečné události. Dost mi to pomohlo :-) Děj se povedlo tak pěkně roztříštit, že tlačení na slzu,bylo ještě trapnější. Popravdě jsem čekal, že téma Lidic nebude lehká záležitost, ale výsledná slátanina o ničem mě přece jenom překvapila. No máme to za sebou,snad příště z jiné strany a hlavně lépe. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Kritika uměleckého díla by se měla odprostit od historických událostí, které dílo mimeticky zobrazuje: V takovém případě se jedná o prosté, skoro až vesnické, drama s příliš vysokým počtem postav a zbytečně dojemnými lákadly na diváctvo. Herecky (a logicky vzhledem ke scénáři) zcela kralují K Roden a R. Luknár, naopak značně nevyužité byly obě hlavní představitelky. Přesto však fungují základní vztahové vzorce mezi postavami, které přes svou neoriginálnost jednoznačně táhnou celý film. Pokud však přistoupíme na mýtotvornou hru tvůrců, musíme tiše zatleskat. ()

Gooran 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky po dlouhém přemýšlení. Je obrovská škoda, že místo několika rozvinutějších dějových linek (trauma žen v Ravensburgu; zcela zapřená "Šímova" dcera v době vyhlazení žijící trvale v Praze a dopad katastrofy na ní atd.) dostala přednost romantika a něco takového. I pouhá rodinná tragédie v kruhu rodinném se změnila ve veřejnou vraždu syna. Uvedené téma by mělo být děsivou tryznou za všechny nebohé muže, ženy a děti, které v Lidicích žili. Za srdce tak bere hlavně scéna se speciálně upravenými dodávkami, bohužel poprava mužů se vzhledem k hudebnímu podkresu diváka týká jakoby nepřímo, napravit to rozhodně nemůže gesto chytnutí se za ruce na konci scény. V souhrnu opravdu postrádám realisticky drsnou a nezlehčenou repliku tragédie, která otřásla světem. Bohužel to se podařilo jen z části. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama