Reklama

Reklama

Lidice

  • Velká Británie Fall of the Innocent (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scénář:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrají:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (více)
(další profese)

Film o největší tragédii v moderních dějinách naší země – vyhlazení Lidic... Na začátku příběhu jsou Lidice obyčejnou středočeskou obcí, která se snaží přečkat protektorát. Šíma je otcem dvou synů a rozhodně ne špatným otcem. Jeho žena Anežka však před lety ochrnula a Šíma se rozhodl celou situaci řešit pragmaticky – o rodinu se sice stará dál, ale má mimomanželský poměr. Anežka, Šímova milenka i celá vesnice jsou s celou situací – zdá se – smířeni. Jen starší Šímův syn tím trpí, v hospodě vyprovokuje rvačku, při níž ho opilý otec nešťastnou náhodou zabije. Šíma se ocitá ve vězení a snaží se vyrovnat se svojí vinou. S každou návštěvou mladšího syna, s každým balíčkem od Anežky v sobě živí naději, že ještě existuje cesta zpět. Život ve vsi mezitím plyne dál, lidé se rodí, umírají i zamilovávají. Stejně jako Pepík Fiala. Je sice ženatý, ale našel zalíbení v mladičké Aničce. Celou romanci maskuje jako ilegální odboj. Jeden z jeho dopisů se však dostane v nesprávnou chvíli do nesprávných rukou a události po atentátu na Heydricha dostávají spád – všichni muži nad šestnáct let jsou zastřeleni, ženy odvlečeny do koncentračních táborů, sedm dětí posláno do Německa na převýchovu, ostatní hromadně popraveny v náklaďácích kdesi v Polsku. Vesnice je do základu vypálena. Šíma nic z toho netuší. Že ustaly návštěvy mladšího syna i posílání balíčků od Anežky, si vykládá po svém. O to větší šok prožívá na prahu osvobození, když se dozví pravdu. Po propuštění mu nikdo jeho vinu nepřipomíná, ale také mu ji nikdo nedokáže odpustit. Nepohodlným "hrdinou" - jediným, kdo dokázal přežít vypálení Lidic - se stává i pro poválečné úřady. Stává se nikým? (Česká televize)

(více)

Recenze (1 251)

Zabiak 

všechny recenze uživatele

Bohužel velké zklamání. Kostýmy prostředí kamera jsou dobré. Ale celkově mi nepřiblížil nikoho z hlavních hrdinů a tak jsem se koukal jak vraždí nějaké lidi, ale bylo mi to jedno. :-( Škoda promarněné šance. Film hodnotím jako průměr. ()

Andyy321 

všechny recenze uživatele

Každý si tu pořád na něco stěžuje. Chtěla bych vidět vás, jak byste se s tím poprali. Podle mě jsou Lidice velmi dobrý a kvalitní film. Určitě stojí za to se na ně podívat! ()

Alisss 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film s originálně zpracovaným dějem. Některé scény však přeci jen pokulhávají - např. atentát byl natočen opravdu chaoticky. ()

Nutt51 

všechny recenze uživatele

Malarkey- míchání jablek, hrušek, ananasů a cihel do sebe ti opravdu jde. Ten film není dobrej, je o národní katastrofě, smutné a nespravedlivé epizodě našich dějin, ale jen kvůli tématu nebudu vynášet ten kýč do nebe, že? Ego si tu mastíš jenom ty. ()

tykew4 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Nechápu, jak někdo může napsat, že je to kýč. Jasně, jsou i lepší filmy, ale tady jde hlavně o to, co film chce ukázat a připomenout, abychom nezapomněli na to, co se stalo. Nikdo z nás si nedokáže představit, jak hrozné to muselo být. A ještě něco: myslím, že je celkem úspěch, když jdete na film se svými spolužáky a další střední školou, a při závěrečných titulkách se nikdo nezvedá ani neobléká, všichni jen sedí a civí se zatajeným dechem.. u žádného jiného filmu se mi to zatím nestalo. ()

ferdafs_fs 

všechny recenze uživatele

Dojemný a emocemi nabitý příběh, který je (bohužel) postaven na reálném základě. V mnoha scénách je cítit, že skutečnost byla daleko krutější a nesnesitelná. Nejvíce mě dostaly ty travené děti, bylo mi opravdu špatně. ()

ronin zabak 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ten film mohl být o dost lepší ,ale na pokračování nudného filmu by to mohla být totální katastrofa! tady dávám hvězdu Rodenovi. ()

Ranulf11 

všechny recenze uživatele

Víte, nehodnotil bych Lidice tak přísně, ano, je to kýč, ale ten je také třeba, na mnoho lidí funguje a když si srovnám tento film s jinou českou produkcí (třeba Líbáš jako ďábel), tak je hodnocení více než jasné. Holt českého Spielberga nemáme. Rád bych se jednou v životě dočkal velkokýče z dávné české historie, takový Přemysl Otakar II, bitva na Moravském poli. To by byla paráda :-D ()

sedmdevet 

všechny recenze uživatele

Film jen poukazuje, jak si dějiny vůbec nevztahujeme k člověku, jako takovému a upozorňuje na to celou svou vizáží.. Že uvnitř drastických událostí jako jsou války apod. se odehrávají ještě jiná dramata, často mnohem osobitější, protože jsou člověku většinou srozumitelná a jsou mu bližší, než jakákoliv cizorodost kolem. Příběh má válku a osud Lidic až jakoby v pozadí sám prorůstá úplně jiným dramatickým spletivem všech postav.V úžas uvádí hudba, která odzbrojuje na těch pravých místech. ()

Ollivander 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi povedený film. Scénář nejspíš není z nejsilnějších, mě zaujala hlavně v našich poměrech velmi dobrá kamera (i když v klíčových scénách spíše selhává), ale především styl hudby. Hudba (Michal Hrůza, James Harries, Karel Heřman): 4z5 (80%) ()

rhodos 

všechny recenze uživatele

Drama o nešťastném osudu jedné vesnice z druhé světové války je velmi dobře zpracováno, čemuž napomáhají i herecké výkony všech představitelů, v čele s Karlem Rodenem. Býti místo něho obsazen jiný herec, tak nevím nevím, jaká by byla výsledná kvalita tohoto filmu. Také se mne na tomto filmu líbila nervy drásající hudba. Třebaže do nejvyššího hodnocení mi cosi chybí, přesto se tento snímek může právem řadit mezi kvalitní filmy z období druhé světové války. ()

Number01 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a ešte raz nuda. Zuzanu Fialovú mám rád, ale nesedela mi tá čeština, rovnako ako u Romana Luknára, vyvolávalo to u mňa nechcený úsmev na tvári. ()

Whyte 

všechny recenze uživatele

“Velkofilm“ selhávající na skoro všech frontách. Od kamery až po střih, šíleného nedodělaného a viditelně přepisovaného scénáře, režijní neschopnosti a ke všemu ještě tak šíleně debilní všudypřítomná hudba. Nefungující doják, který asi původně měl být český Schindlerův seznam, bohužel, není. Na to ani Roden nestačí.... //30%// ()

lenka26 

všechny recenze uživatele

Některé filmy z dob válek jsou velice dobře natočené,například Černá kniha, ale tyto Lidice jsou opravdu drsné.....Nevím, zda to šlo jinak natočit, možná Lidice raději netočit? Obdivuji p. Mahlera a p. Nikolaeva, že do toho šli. Podruhé už se na ně asi nepodívám, i když mám ráda Karla Rodena. ()

radimhasalik 

všechny recenze uživatele

Silný a emotivní příběh Lidic. Je pravdou, že Karel Roden možná svojí rolí zastínil celé město. Možná mohli příběh pojmout i jinak a více se věnovat samotné tragédii, ale celkově jsem s pojetím filmu spokojen. Bohužel jsem viděl verzi bez titulků a německy neumím, takže částem filmu jsem vůbec nerozuměl. ()

xase 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak jsem se na ten film těšila a v závěru, docela zklamání. Nějak mi tam prostě chybí ten konec, více o osudech těch lidí.Co ti co přežili? Co děti? Natahovali to na 2 hodiny a nakonec vše shrnuto v posledních 5-ti minutách. Obsazení se povedlo. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama