Reklama

Reklama

Lidice

  • Velká Británie Fall of the Innocent (více)
Trailer
Česko / Slovensko, 2011, 121 min

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Mahler (kniha)

Scénář:

Zdeněk Mahler

Kamera:

Antonio Riestra

Hrají:

Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Khek Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař (více)
(další profese)

Film o největší tragédii v moderních dějinách naší země – vyhlazení Lidic... Na začátku příběhu jsou Lidice obyčejnou středočeskou obcí, která se snaží přečkat protektorát. Šíma je otcem dvou synů a rozhodně ne špatným otcem. Jeho žena Anežka však před lety ochrnula a Šíma se rozhodl celou situaci řešit pragmaticky – o rodinu se sice stará dál, ale má mimomanželský poměr. Anežka, Šímova milenka i celá vesnice jsou s celou situací – zdá se – smířeni. Jen starší Šímův syn tím trpí, v hospodě vyprovokuje rvačku, při níž ho opilý otec nešťastnou náhodou zabije. Šíma se ocitá ve vězení a snaží se vyrovnat se svojí vinou. S každou návštěvou mladšího syna, s každým balíčkem od Anežky v sobě živí naději, že ještě existuje cesta zpět. Život ve vsi mezitím plyne dál, lidé se rodí, umírají i zamilovávají. Stejně jako Pepík Fiala. Je sice ženatý, ale našel zalíbení v mladičké Aničce. Celou romanci maskuje jako ilegální odboj. Jeden z jeho dopisů se však dostane v nesprávnou chvíli do nesprávných rukou a události po atentátu na Heydricha dostávají spád – všichni muži nad šestnáct let jsou zastřeleni, ženy odvlečeny do koncentračních táborů, sedm dětí posláno do Německa na převýchovu, ostatní hromadně popraveny v náklaďácích kdesi v Polsku. Vesnice je do základu vypálena. Šíma nic z toho netuší. Že ustaly návštěvy mladšího syna i posílání balíčků od Anežky, si vykládá po svém. O to větší šok prožívá na prahu osvobození, když se dozví pravdu. Po propuštění mu nikdo jeho vinu nepřipomíná, ale také mu ji nikdo nedokáže odpustit. Nepohodlným "hrdinou" - jediným, kdo dokázal přežít vypálení Lidic - se stává i pro poválečné úřady. Stává se nikým? (Česká televize)

(více)

Recenze (1 251)

tulikt 

všechny recenze uživatele

V tomto snímku jsem obdivoval techniku kamery. Připadá mi novátorská s kapkou retra, moderní a přitom „hezky česká“. Obraz se sníženou sytostí barev a kruhovým rozostřením, mi po celou dobu filmu neustále celou scénu oživoval. Stojí též za zmínku, že moderní ČESKÁ filmografie má velké problémy s vymýšlením pravdivého životního příběhu, líbí se mi inspirace historickými fakty, (zejména druhoválečnými) proto Lidice považuji za jeden z pilotních filmů v moderní české filmografii, které právem získaly dobrý ohlas i v zahraničí. Celý příběh působí velmi dramaticky a přitom sepjatě. Celou dramatičnost ještě navyšují útržky hrdinských činů, jenž se konečně podařilo zachytit okem tehdejšího politicky-minimálně zmanipulovaného člověka. Prostředí celého filmu zde působí velice realisticky, díky hereckému obsazení a dialogům. Zkrátka, při sledování celého filmu Vám příběh nedovolí vstát ze židle, až na závěrečných 5 min. Závěr celého filmu byl kámen úrazu filmařů. Přeumělkované, ranně socialistické retro mi připadalo, jako kdybych přepnul na jeden z nejodpornějších českých seriálů: Vyprávěj. ()

KlarkaSY 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale jen než jsem se k tomu odhodlala a cítila se připravená k tomu se na to podívat, jen to mi dalo nějaký čas, očekávala jsem, že se moc nenasměju, což je u takového filmu jasné... Ale jako film a herecké výkony je to špočkové.... ()

killberrybil 

všechny recenze uživatele

Opěvovaný český film. Ovšem nechápu proč. Hudba zde je naprosto šílená, nevystihuje atmosféru a do filmu se vyloženě nehodí. Proces vyhlazovaní je vyjevován nerealisticky, takto to doopravdy fašisti nedělali. Povinně jsme na tento film museli se školou a na konci filmu většina kina brečela a já si říkal proč sakra? Osud Lidic je velice smutný, ovšem smutná je i jeho interpretace v tomto filmu. Na druhou stranu, Roden je excelentní jako vždy a vysoce vyčnívá nad ostatní. Takže nakonec to hodnocení zase tak špatně nedopadlo. ()

Va33ek 

všechny recenze uživatele

Po komentáři Malarkeyho není co dodat. Snad jen, že mi Roden opět dokázal jaký je perfektní herec. Tento film mě chytl za srdce a dokonale připomíná čeho byli (jsou) lidé schopni. ()

Drslw odpad!

všechny recenze uživatele

Toto je príbeh z pražského divadla roku 2011, robený Pražanmi a pre Pražanov (čiže ľudí s veľmi deformovaným videním sveta), "absurdní shodou" oblečený do kulís a kostýmov Lidic, s neuveriteľne zlými dialógmi, slabými hercami a veľmi malým až žiadnym umením... Keď chcete vedieť o Lidiciach naozaj niečo, prečítajte si to na Wiki a k tomu si pustite, kvôli predstave o dialógoch, akýkoľvek film z roku 1942... ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Mohlo to skončit mnohem větším průserem, ale vzniklo docela důstojné filmové dílo o jedné z temných kapitol českých dějin. ()

Ekenc 

všechny recenze uživatele

No nevim nevim. Čtyři hvězdičky jsem dal jen proto, že oceňuji každou snahu o zobrazení důležitých událostí našich dějin. Sám jsem se už několikrát setkal s tím, že pousta , i dospělých lidí, o Lidicích nic neví. Jen to, že byli vypálený, ale kým a proč a kdy už ne.Nicméně příběh Lidic by si zasloužil daleko důstojnější zpracování. Všechny hlavní postavy jsou totálně nesympatický a totálně toporný ve svých rolích. Taky nechápu, že ve všech českých filmech z dob druhý světový musí hrát Roden s těma svejma česílkovskejma vlasama. Ještě že tam nehrála aspoň ta Issová. ()

Pincos odpad!

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem myslel, že film bude natočený o atentátu na R. Heydricha, ale atentát zabírá v celém filmu asi jen 10 sekund. Celou dobu samé bezduché řeči. Oprávněně 0 z 5. ()

JaninaM 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se ,že konečně uvidím tento film, který jsem nestihla v kině. Přizvala jsem ke sledování i svého 14i letého syna a 11i letou dceru. Jaké překvapení hned na začátku nás čekalo......sexuální hrátky hned v prvních minutách filmu, byly celkem nevhodné, vzhledem k tomu, že film by měly zhlédnout všechny děti školou povinné. Na druhou stranu tento velmi emocioální snímek měl pár dojemných a srdceryvných scén, ale pokud se na tím zamyslíte, zas tak drastické jako ve skutečnosti to nebylo. Dozorce ve věznici byl svým způsobem celkem hodný, i hlavní SS, který zabavil kočárek pro své dítě, byl také ukázán jako celkem ,,normální zaměstnaný otec´´. Nebyl zobrazen jako úplná zrůda. V koncentračním táboře taktéž nebyly vidět žádné obrovské zrůdnosti a brutalita, vše bylo podáno tak, aby se to tzv. dalo strávit...... přesto film chytl za srdíčko a doporučila bych jej všem náctiletým. Pan Roden se role zhostil se ctí a byl skvělý. Měla jsem z něj stejný pocit jako ve filmu ,,Kuře melancholik´´. Ale musím přiznat, že jsem se celkem často nudila, film byl dost natáhnutý nudnými dlouhými minutami. ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Snaha o co nejdůstojnější pomník lidické tragédii je více než patrná, za to patří tvůrcům samozřejmě velký dík. Bohužel mě během filmu ani jednou skutečně nezamrazilo, natož abych zůstal během závěrečných titulků sedět s husí kůží a otevřenou hubou. Trefit na plátně tu správnou tíživou atmosféru vyvolanou tragickými osudy se prostě na povel nezdařilo. Až budu chtít přikovat do křesla s husinou po celém těle, pustím si opět "vypalovací" scénu ze Jdi a dívej se... ()

Toombar 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem čekal že mě spoň trochu donutí brečet či mít depresi.Ale ani jedno z tohohle se nestalo.Všichni říkají jak je tohle super film ale opak je pravdou.Brečel jsem u Schindlerovo seznamu ale tohle ne.Myslel jsem si že když český film vytáhne Karla Rodena a Petra Nikolajeva tak že to bude opstojný ale nebylo.Plus všichni říkají jak vyvrždován vsnice v tomhle filmu byla síla ale mě to tak nepřipadlo.A nejsem asi jediný komu konec připadal jako konec Pianisty. 6/10 ZKLAMALO A MOC ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Znám tenhle pribeh z vypraveni svoji maminky, ktera bydlela ve vesnici vedle a chodila do Lidic do skoly, dokonce je na fotografii lidickych deti. Sam o sobe to je velmi silny pribeh, ktery si uz davno zaslouzil natocit. Proc se o to jeste nikdo nepokusil ani za minuleho rezimu je opravdu dobra otazka. Jestli se to povedlo nebo ne, to nechci hodnotit,sdelim jen sve pocity: mozna mel byt film natocen cernobile, mohlo tam byt vic emoci a podrobneji vykreslenych postav, obcas to na mne pusobilo jako dokument, o atentat vubec neslo, ten tam vubec nemusel byt, scenar se snazil drzet historie, z postav mne nejvice zaujala dobre vykreslena studie cetnickeho velitele, ze scen cela likvidace vesnice a zaver. Film vyvolal vlnu kritiky, kritizovat je ale jednoduche. Nicmene jsem presvedcen, ze je dobre, ze to nekdo natocil a ze se na Lidice nezapomene. ()

vla_mira 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání už jen kvůli tomu avizu, že jde o velkofilm. Prosím?!? Až televizně umrněná šoupačka židlemi v kašírovaných kulisách... Herecké výkony slabé. Drama nula. Už jen proto, že všichni příběh Lidic znají, čekala jsem odpovídající dramatické zpracování s nějakými silnými osudy postav, ale tak, aby to v tom filmu bylo. Chtělo být, ale nebylo... Jedině snad ta zimní scéna Karla Rodena po výstupu z vlaku. Fakt škoda a fakt škoda, že hodně lidí o tom mluví jako o dobrém filmu z pouhé piety k tématu. ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Pro mě film funguje ve scénách, které by se daly zařadit i do dokudramatu na stejné téma. Méně funguje tam, kde herci hrají. Tam jsem neviděl postavy prožívající nepředstavitelnou tragédii, ale Rodena, Fialovou, Bydžovskou atd., jak hrají emoce. ()

topol999 

všechny recenze uživatele

toto mě prostě a jednoduše za srdce nevzalo, a to se u filmu s touto tématikou předpokládá. Herecké výkony dost průměrné. Dle mého je nesmírná škoda promrhaného talentu Karla Rodena. Nacista nebudil strach ani násilí, ale emoce bez emocí.... :) jaký to propastný rozdíl mezi tímto a např. Habermannovým mlýnem. čistý průměr a nic víc.... ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama