Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 obsadí Němci malou norskou rybářskou vesnici Trollness. Norové trpělivě snášejí německý teror a utlačování, protože očekávají tajnou dodávku zbraní od Angličanů. Pod vedením Gunnara Brogge (Errol Flynn) a Karen Stensgard (Ann Sheridan) připravují zničující útok na německé okupanty. (MacGuffin)

Recenze (10)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Úvod dává vzpomenout na Wellmanovu dobrodružnou klasiku Beau Geste, také zde přijíždí hlídka (tentokrát německá) na místo plné mrtvých těl a teprve poslední (zručně režírovanými akčními scénami nabité) minuty ukazují, k čemu přesně došlo. Postavu Errola Flynna, jehož fandové budou zřejmě tento snímek vyhledávat především, v mých očích zastiňuje báječně chladnokrevná odbojářka v podání Ann Sheridanové. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

TAKE ALL HIS BELONGINGS TO THE PUBLIC SQUARE AND BURN THEM AS A LESSON TO THE OTHERS! Ze začátku se mi film moc líbil. Norská vesnička, roztomilé modely, náckové a proti nim charismatický Errol Flynn. Jak ale stopáž ubíhá, tak se z válečného dramatu sklouzne do melodramatu a nedostaneme se z něj až do závěrečných jatek. To by mi až tak nevadilo, protože jsem něco takového očekával. To ticho před bouří vždy umocňuje prožitek. Bohužel závěrečná akce je pro mě téměř nekoukatelná. Obyvatelé vesničky Trollness jdou proti kulometům a nikdo z nich se za nic nekryje. Jejich ztráty jsou obrovské a zbytečné a viděl jsem opravdu jen jeden záběr, kde byla použita mrtvola jako lidský štít. Dvouhodinová délka tomu taky moc nepomáhá. Je to škoda, protože si myslím, že kdyby se závěrečná 'bloodbath' natočila trochu inteligentněji, tak by se jednalo o solidní válečný snímek. Takhle je to v mých očích jen podprůměr. Promiňte mi to, pane Flynne. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnový film z prostredia nórskej rybárskej dedinky sa prezentuje rovnako ako ďalšie hollywoodske vojnové snímky natáčané ešte počas vojny, aby agitačne ukázali vzdor proti okupujúcim Nacistom. Spracovanie je viac dobrodružno-akčné než dramatické, s občasným napätím. Errol Flynn je zdatný herecký líder, ostatné postavy síce nie sú len do počtu, ale je ich relatívne veľa a nájdu sa medzi aj také, ktoré majú plniť iba humornú zložku. Síce je to taký hurá systém, na ktorý sa možno na prvý pohľad dobre pozerá, ale náhľad do detailov už skrýva drobné logické nedostatky. Veľká akčná scéna v závere však spĺňa aj prísnejšie kritériá. Privítal by som skrátenie stopáže. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný ľudský vojnový príbeh. Jasné, že trošku propagandistický, veď bol natáčaný počas vojny a bolo treba ľudí trošku vyhecovať, aby sa postavili nacistom, nič to ale neuberá na jeho dramatickosti. Tí, čo čakajú od vojnového filmu streľbu a boje, si príliš na svoje neprídu, až na záverečných 15 minút (hlavne scéna, keď farár kosí frickov samopalom z kostolnej veže nemá chybu), no napínavé to je dosť aj bez toho a nuda určite nehrozí. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

V roce 1943 jela Holywoodská válečná propaganda na plný otáčky a je fajn, že si WB pro svůj film vybrali i ne tak obvyklé téma jakým je norský odboj. Melodramatický příběh jehož hlavním lákadlem je přítomnost Errola sice je na hranici reality, ale jinak je to docela povedený počin, který dává velký prostor i mnoha dalším postavám a rozhodně se nedá označit za povrchní. Lepší 3*. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Počas natáčania produkciu trápili aj problémy s počasím. Hustá hmla zdržala natáčanie o niekoľko týždňov v meste Monterey v Kalifornii. A Errol Flynn tiež počas natáčania ochorel. (westerns)
  • Výroba filmu trvala o 30 dní viac, ako sa pôvodne plánovalo. (westerns)

Reklama

Reklama