Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 3

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (775)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou tohohle filmu je to, že neví, čím má vlastně být. Střídá tempo, žánry, nálady... A je to škoda, protože potenciál je v tom vidět obrovský, výprava bere dech, sovy vypadají skoro jako živé a kdyby se někdo odvážil udělat z toho opravdové fantasy, mohla to být bomba. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Snyderova těžká prohra. Zatímco ve všech předchozích filmech působil jako sebejistý filmař, tady si evidentně neví rady. Točí film pro děti, animák pro dospělé, nebo epickou fantasy pro všechny? Temné momenty střídá rodinná pohoda, dějově to skáče zbytečně rychle (létat a bojovat se tu každý učí mrknutím oka) a Snyderovy zpomalovačky tentokrát čistě otravují. Výsledkem je stylistický bordel, který má naprosto ohromující animaci (Oscar?), několik silných momentů a náhodné přepínání z módu "adult" do módu "Disney". Pokud existuje nějaká unrated verze, sem s ní! V téhle podobě jde o nepodařený filmařský experiment o sovách, co se chovají jako nacisti (vyloženě se nabízí zkratka Legenda o SS). Zasloužený propadák. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi vůbec poprvé jsem se díky skvostnému traileru těšil na animák. Jak jinak to mohlo dopadnout než zklamáním. Legenda o sovích strážcích by byla hodně fajn, kdyby se nějak vnitřně sjednotila. Legenda je totiž zčásti hodně temná fantasy, v níž zlé sovy používají téměř až hilerovskou rétoriku, ale z druhé části dětinský rodinný film s milými chundelatými plyšáčky. Hm. Vizuálně je to nádhera, náhodné přepínání z jednoho módu do druhého mě příliš nenadchlo. V těch temnějších pasážích jsem se ale bavil velmi dobře. Hodnocení 7/10, čtyři hvězdy jsou v tomto případě moc, takže za tři. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nudné zúfalstvo, ktoré namiesto príbehu ponúka skratkovité a silne nedopovedané polomotívy, namiesto mytológie len zmes fantasy blábolov, ktoré nedávajú zmysel, a namiesto emócií, humoru, napätia a sympatických postáv... vlastne nič. Nádherná animácia a tým to hasne. Tento neúspech si vyžer, Zack, prajem ti ho. Už od polovice som mal chuť iba sms-kovať známym, nech sa tejto konštantne nezáživnej sračke zďaleka vyhnú. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Akce z Třístovky, epika z Pána prstenů, dětinský humor ze všech animáků široko daleko. Za devadesát minut prostě nejde stihnout všechno, takže z původně plánované animované události roku zůstala technologická laskomina (bude Oscar?), která funguje v režimu HD pro oko, ale SD pro mozek. Děcka bych na to nevzal a dospělé odradil. Snyder šlápnul hodně mimo. Slabší 3*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem si to trošku proležet hlavou. Zack Snyder stvořil nádherný animák, parádně se na něj kouká, animace je neskutečná, ale je to až moc bláznivý. Vždyť dojem na mě mají udělat soví strážci, soví princezny a králové, soví panoši a soví rytíři. Netvrdím, že sovy nemají hezký kukuč, ale je to prostě hrozně divný. Psi nebo kočky ještě fungujou ale abych fandil sovám, to už se mi zdá dost přehnaný. Nakonec ale hudba parádní a závěrečná scéna fantastická. Přes divný, i když svým způsobem epický nápad, je to nádherný animák. Tak nádhernou animaci jsem snad ještě neviděl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $55,675,313Tržby Celosvetovo $139,918,466Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,403,076 //počet predaných kusov 297,160Tržby za predaj DVD v USA $15,250,482 //počet predaných kusov 949,259 ║ Klasický komerčne nelákavý produkt od Warner Bros., ktorý si ide svojou cestou vizuálneho obžerstva. Dejovo trošku moc priamočiaré dobrodružstvo s minimom zábavných scén, za to soví tam je neúrekom, až skoro prichádza na neprehľadnosť. Animačne to je opäť vrchol, tak ako pri Happy Feet, nuž pokiaľ tancujúci tučniaci boli skôr muzikálnejšie ladení, soví strážcovia sú zas akční, čo nebýva u rozprávok až tak zvykom a ešte keď sa jedná o zvieracú ríšu, súboje sú tak pol na pol v tom či tam je niečo vidieť alebo pre takzvanú zákernosť súbojov nevidieť. Vizuálne úchvatné dobrodružstvo! Plus tradične skvelý Slovenský dabing a na úvod filmu priletí aj nápis filmu po Slovensky, plusom sú aj fantasticky spracované záverečné titulky s úžasným animovaným podmazom. /videl v kine 3D verziu 3x: 100%/ Tak videl som to aj 3x a musím uznať že to je kvalitatívne veľmi dobre spracované a každým pozretím ma to viac a viac celé berie! A aj keď komerčne to nie je bomba koľko toľko si to na seba zarobí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zack Snyder a jeho naprosté obětování pro dosažení dokonalého filmového vzhledu. Výsledkem je průhledná pohádka se sovami a šíleným tempem vypadající opravdu úchvatně, ale bez schopnosti vytvářet potřebné emoce. Podle traileru film působil pompézně jako 300, ale výsledek má jen tři pořádně silné momenty (první setkání se strážci, učení létání ve vichřici a závěrečný dráp). Zbytek je podivné čekání a vysvětlování, které se příliš zkratkovitě střídá a osobně bych ani nechtěl být dítětem, které na to vezmou jeho milující rodiče. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Orloff, Emil Stern .. Zack Snyder opět zkusil něco jiného = (bohužel) lehce ztratil kurz a neudržel (svůj vysoký) standard. Zkrátka, byl jsem u něj zvyklý na víc a tentokrát jsem ono potěšující nedostal v takové míře. Rozhodně ničím nezaostává skvělá vizuální stránka, režijní zápal či hudba. Taktéž implementace 3D je zdařilá a několik scén tak vypadá náramně dobře, ale bohužel nedokáží, jako celek, budit nadšení ve větší míře (což se třeba traileru dařilo skvěle). Taktéž zamrzí absence jakéhokoliv drsnějšího zobrazení akce, tj. žádná krev apod. což je daň za dětskou přístupnost a tím je film snad nejvíce vzdálen předešlým snímkům jinak zdatného, originálního a nekompromisního režiséra. Dalším zádrhelem je příběh odehrávající se na tradiční ose, kde fašistická strana jedna brojí proti druhé straně svobodných resp. jeho zkratkovitost, nedostatečné vykreslení fikčního světa a zrychlený vývoj postav (zrod bojovníka / hrdiny) i událostí. K tomu ty otevřené zadní vrátka... Na druhou stranu má díky tomu snímek sice spád a slušnou dynamiku, ale v souboji s výše zmíněným o velkou výhodu nejde. ___ Ovšem druhou šanci tomu ještě dám - ale až v HD a v originálním znění. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

1) Tak americké - hodné sovy musí podniknout preventivní vojenský úder, protože zlé sovy trochu moc zbrojí... 2) Tak univerzální - u těch zlých panují tak trochu fašistické pořádky, dokonce tu máme aluzi ke Třetí říši, neboť všem chce vládnout rasa vyvolených bílých nadsov, přičemž ,,fuhrer" je přesnou antitezí dané rasy, tmavý jak uhel, na jejich ,,sjezdu" jsou spuštěny dlouhé červené prapory, jen jen zahlédnout na nich tu a tam svastiku; také tu máme aluze k mýtickému světu a sem tam nějaký ten biblický motiv (především bratrský vztah Kain - Ábel)... 3) Tak snyderovské - pěkný vizuál, hodně zpomalených záběrů, všechno dost na efekt... ----- Suma sumárum - celkem pěkný animák, který ovšem nevybočuje nijak výrazně z hollywoodského průměru... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Epická fantasy klasického střihu o povstání proti fašistickému zřízení. Plná zpomalených záběrů na lošťomilé sovičky dělající otravné cukrbliky a dětinské vtípky co se jich jen do hodiny a půl vleze. A bohužel se jich tam vleze opravdu hodně. Ve výsledku tedy slepenec pro nikoho. Díky brilantní audiovizuální stránce se na to aspoň dá dívat a díky několika málo scénám, kdy jde o regulérní fantasy bez ústupků pro nejmenší, se to dá bez újmy dokonce i přežít, ale užít... Užít bohužel ne. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to naprosto perfektní. U sov vidíte všechny pírka, jak vlají ve větru a i příroda působí téměř reálně. Zpomalené záběry při sovích bitkách jsou kapitola sama pro sebe. Bohužel děj je hrozně urychlený a tím pádem působí takovým holt blbým dojmem. Kdyby to bylo o hodinu delší a charakterům se věnovala pozornost, kterou si zaslouží mohla to být bomba. Jenže táhněte malé děti na dvouapůlhodinový film :) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Učí se, jak lítat. Učí se, jak opravdu lítat. Učí se, jak opravdovějc lítat. Konec. Zpomalovačky jsou príma s lidma, ale s malovanými ptáky je to vážně HUMOR, poplakala jsem celou sedačku Student Agency Fun@Relax. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Nejslabší "snyderovka", která ale pro mě má spirituální kvality, které bych od tvůrce vyžívajícího se v estetizovaném překračování omezujících hranic tělesnosti neočekával. Otázkou je, nakolik se jedná o vybočení z daného rámce a nakolik o znak určité konvenčnosti, kdy je v hollywoodském filmu skladba od Lisy Gerrard k dosažení duchovního přesahu. Hlavní potíž je - jak zde již mnohokrát zaznělo - v neujasněnosti, na jakou diváckou skupinu se cílí: žánrově jsme tak někde mezi pohádkou s jasně definovaným dobrem a zlem a jednoduchým příběhem pro děti i celou rodinu a fantasy s nedostatečně prokresleným fikčním světem, v rámci kterého jsou z důvodu pusunu ve vyprávění porušovány předtím stanovená pravidla (vzdálenost mezi jednotlivými stromy-kmeny), a ambicemi omezenými nízkou přístupností. Hodina a půl je navíc málo na zpracování tolika témat, od rasové problematiky přes vyprávění s konceptem "from zero to hero" k pojetí mýtů (jeden mýtus musí být ukázán v pravém neidealizovaném světle, aby mohl být druhý vytvořen, kaino-ábelovská podzápletka). Když Snyder boří mýty (pomalost zombie či superhrdinství) či upozorňuje na jejich nespolehlivost (při válčení u Thermopyl), je výborný či velice dobrý, ale když má stvořit uživatelsky přístupný mýtoborecký film, má problém. Restart Supermana je tak v ohrožení. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jděte tedy... vzhlédněte k obloze a leťte! A i když už vaše křídla budou unavená... přestanete věřit... budete si myslet, že dál už to nejde..... Další pohádka, kdy se vyplatí bejt dítě. (JÁ CHCI TAKY!!!) Jako dospělému mi chybí víc citu, který by dokázal vtáhnout do sovích osudů a krásný obrázky dneska umí kde kdo! Každopádně vše dohromady spolu s akcí (které je hodně, ale není nijak zábavná), může v konečném 3D efektu vypadat obstojně! P.S.: A jestli vás zajímá názor 10tiletýho kluka, tak vězte, že 5* JE TUTOVKA!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Hledám animák ve 3D pro své děti. 2.) Chci vidět, jak zvrací sova. 3.) Potřebuji vymejt sově mozek. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Legenda o sovích strážcích je jako svěží vánek za teplého letního odpoledne. Příjemně osvěží, ale pokud zeslábne, modlíte se o návrat. Animace je úchvatná, místy jsem až nevěřila vlastním očím a sama sebe se ptala: „Opravdu je to animované?“. Z bojových sekvencí by se mohli režiséři akčňáků leccos přiučit, páč vyměnit epileptickou kameru za zpomalené záběry (ne pořád samozřejmě) by neškodilo. A děj, ač je opravdu jednoduchý, zaručeně nenudí a jistým dětem může přivodit noční můry, za to dospělým radost. I když při dnešní výchově jsou děti jistě ostřílenější a v kině jsem trnula hrůzou jen já. Jen mě mrzí, že charaktery Soviček nebyly lépe prokreslené. Žádná z nich mi k srdci natolik nepřirostla, že by mě donutila dát plný počet. Což je veliká škoda, protože podobné animáky se moc netočí. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mnohovrstevnaté vážné vyprávění pro děti (což možná platí o předloze), ale místo toho film jako schyzofrenik na drogách hekticky přeskakuje mezi hutnou atmosférou a imbecilně rozjařilou hovadinou, která se snaží děti oblbnout střečkováním a žbrbláním. Dobrodružství sov pojaté jako bombasticky patetický akčňák na pomezí Hvězdných válek, Pána prstenů a Transformerů spíš než podívanou pro děti skýtá provinilé potěšení campu. Mýtus Zacka Snydera coby zručného adaptátora tímto snímkem padl, zůstává už jen statut fanatického inscenátora dokonale vycizelovaných záběrů pro masturbační orgie filmových fandů. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak jsem od Snydera cekal, je tu paradni animace, skvela vizualni stranka plna ruznejch spomalovacek, odlesku a zaberu, ktery by uspely ve velkofilmu a taky paradni hudba. Bohuzel to je k pochvaleni asi tak vse. Jednak proste nemoh sem se prenest pres fakt, ze je vse v podani sov. Ale to by ani tak nevadilo, problem je s pribehem, ten je absolutne predvidatelnej a jednoduchouckej. Zasadni problem ale je, ze se Snyder nemoh rozhodnout, co chce vlastne tocit. Jestli detskej animak nebo animak pro dospely. Takle se tu stridaj infantilni momenty a sceny, ve kterejch se sovy kamaradi, uci se, jen tak blbnou a ktery jsou v podstate o nicem a k nicemu (mimochodem veskery vycviky jsou asi nejaky prostrihany, protoze jednu chvily se tak maximalne motaj jak hovada a za minutu uz sebejiste litaj) se scenama temnejsima a drsnejsima, kde na sebe sovy nalitavaj a rubou se. Ve vysledku to tak ale neni ani drsny fantasy ani komedie. Je sice fakt, ze zaverecna bitva mi spravila chut, ale stejne to vic nez 3* neda. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Je to v pohodě. Vizuálně uchvatná pohádka o sovím dobrodružství, která je trochu drsnější pro prcky a ne zase až takový terno pro dospělý. Mě nenadchla, ale docela se líbila, nenudila. Nejít o Zacka Snydera, od kterého jsem jinak zvyklý na samý pecky, dám asi klidně i o hvězdu víc. Ale tohle je hold trošku zklamání, prostě normál, kde vám Snydera připomenou jen ty vkusně udělaný zpomalovačky. Když bych to ale vzal (nehledě na SS...) čistě jako ’dětský’ 3D animák, tak teda rozhodně nadprůměr. [HD] ()

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama