Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Martin741 

všechny recenze uživatele

kamorra a aj Koza Nostra boli mafianske organizacie v Taliansku na juh od Neapolu. preco bol v 50. a 60. rokoch Koza nostra a dalsie mafie tak mocna ? Ta jej moc vznikla z niecoho ze jo  a to konkretne z Mussoliniho Talianska -  pobrezie od nackov pri vylodeni sa Spojencov na Sicilii cistila mafia. Spojenci dodavali mafii zbrane, tanky, utocne zbrane, samopaly atd atd atd  .......  preto bol aj prechod Spojencov talianskym juhom taky rychly, uzemie od nackov uz mafia vycistila, a s roztrusenymi zbytkami si spojenecke armady rychlo poradili  : 89 % ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Více než film, je toto dílo sociologická studie do života italské společnosti, která je již od útlého mládí nekompromisně infikována zločinem ve všech jeho podobách (drogy, vraždy, úplatky, nelegální ukládání odpadu...). Film nemá žádné hrdiny, žádné šťastné události, žádné pozitivní výhledy do budoucna. Tvůrci ukazují, že spravedlnost či pravda jsou v takovém životě jen prázdná slova a státní úřady jsou jen jakési loutkové divadlo. Mafie je ta organizace, která stanovuje pravidla, jejíž jediným zájem je finanční zisk a prostředky k jeho dosažení jsou zpravidla různé formy násilí jako vraždy, zastrašování, nálože pod auty aj. Po shlédnutí jsem měl zoufalý a fatalistický dojem. Konejším se tím, že to snad není v takovém měřítku nejen v Itálii a i v jiných zemích na světě, ale sám trochu cítím, že si lžu do kapsy. Roberto Saviano měl mimořádnou dávku odvahy. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem měl políčeno už kdysi dávno v nějakém artkinu, pak na něj nějak zapomněl a teprve teď se mi dostal do rukou. A nadchnul mě skoro stejně, jako kdysi brazilský Cidade de Deus. Skvěle mi sedl jeho dokumentární styl umocňující jeho syrovost a realističnost a při jeho sledování mi neustále na mysl tanula památná Hopperova slova, že "všichni Siciliáni jsou negři". Protože i když jsou tihle Napolitánci Evropani a křesťani, mentalitou patří zjevně spíš do Afriky nebo na Blízký Východ. Orientální (rozuměj neevropskou) atmosféru umocňují i bezútěšné exteriéry města i krajiny, kterým vévodí fascinující panelákový komplex připomínající jakési betonové pueblo nebo jihoamerické favely. Už jen narodit se a vyrůstat v takovém prostředí musí člověku zákonitě předurčit jeho životní cestu. A zajímavé bylo pro mě i setkání s neapolským dialektem, který mi svou zvukomalbou spíš než italštinu celou dobu evokoval brazilskou portugalštinu. Zapamatováníhodných scén je ve filmu spousta, rád bych tu ale vypíchnul aspoň rituál přijímání mladíků (nebo spíš kluků) ke camoře střelbou do neprůstřelných vest. A dodnes jsem taky netušil, že pro mafii je lukrativní byznys třeba i krejčovství. Existenciálně silný zážitek. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2008 - Veľká cena poroty ◘◘◘◘ European Film Awards 2008 - Najlepší film ◘◘◘◘ ťažko sa vyznať v tejto spleti zločinu a ľudských osudov.... niet vodiacej nite, hlavnej postavy-postáv, niet príbehu... a predsa, tá atmosféra určite diváka ohromí. Človek z našich zemepisných šírok sa musí sám seba pýtať "Aj toto sa deje v tzv. vyspelej Európe?", pretože niečo takéto by "bežný Európan" očakával maximálne niekde z Mexika, Kolumbie, Caracasu, Ria... a ono to žije tu, kúsok za Alpami.... cinické, chladnokrvné, iracionálne, nepredvídateľné zlo, dávno stratiace pozlátko noblesy (známe z filmov ako Godfather), ktorého totalita je absolútna a v dohľadnej dobe asi nezvrhnuteľná :-/ Atmosfére, dokumentárnosti a reálnosti obrazu, ktorá mi formálne pripomenula bratov Dardennovcov, nemožno nič vytknúť, hudobný podmaz tak isto presne zapadá do prostredia.... napriek tomu, nadšenie tento snímok nevzbudzuje.... pokrivkáva najmä scenáristicky (bližšie vysvetlenie väzieb medzi jednotlivými odnožami "podnikateľskej činnosti" Gomorry, hierarchia, funkcie postáv v nej) a prílišná dĺžka tak isto nie je pri filmoch vždy k prospechu.... dobrých 60-65% ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Nuž, má tento film aj svetlé momenty ale väčšina je to nuda... Na to že režiséra Mattea Garroneho údajne naháňa camorská mafia po celom svete je to fakt slabota.. Takýchto filmov bolo. FIlm je akokeby zložený z príbehov viacerých ľudí... Jedniný ktorý ma zaujal bol príbeh dvoch chalanov čo nepatria ani na jednu ani na druhú stranu... Ostatné ma nenormálne nudili... Príliš prepletené a prekombinované.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)
  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama