Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (187)

POMO 

všechny recenze uživatele

Autenticky mrazivé a dokumentaristicky hodnotné dielko odvážnych tvorcov. Úmyselný chlad filmu a odstup od postáv je adekvátny prívetivosti sveta, v ktorom sa odohráva. Nie je jeho handicapom. Tým je zbytočne prepálená minutáž. Vybrať len to najpodstatnejšie, skrátiť na 100 minút a mohla to byť pecka! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Žádný příběh, žádná šance poznat a lépe pochopit jednání postav, převážně zločinců. Zločinci nemají být chápání, ale polapeni a potrestáni. Do jednoho. Existuje vůbec nějaká šance, že k tomu kdy dojde? Kniha mne nakazila pochybnostmi, film mě v nich utvrdil. Můžeme naivně bojovat za to, co pro nás představuje spravedlnost. Nemůžeme vyhrát. Ten pocit zmaru na mne dolehnul po posledním záběru a závěrečných titulcích, lakonicky shrnujících nezpochybnitelná fakta. Jak rád bych věřil, že jde o problém, kterým se nemusím zabývat. Na rozdíl od takového globálního oteplování. Ale nač bude globálně neoteplená planeta zamořená mafií? Mafií, o jejíž dnešní podobě máme zásluhou Hollywoodu všichni velmi zkreslené představy. Ne srandovní neurotici, kteří sice sem tam někoho odstřelí, ale jinak jsou v jádru dobráci, nýbrž pupkatí, věčně upocení fotříci, od nichž jen napjatě čekáte, kdy synkovi uštědří facku, která mu urve kus čelisti. Mafie není pěkná, ani trochu a nedokážete si představit, jak Garronemu a Savianovi závidím, že měli koule zpravit o tom svět. Čím méně dychtíte tuhle hnusnou pravdu slyšet, tím více vás Gomorra naštve. Nejspíš vám přijde nudná, naprosto o ničem. Proč ovšem něco neatraktivního servírovat atraktivní formou, podbízet se divákům? Šlo by jenom o další křivou výpověď proradného pentita. Takto jsem měl dojem, jakoby mi někdo přímo před očima odstřelil dobrého kámoše. Tím kámošem byl obrázek mafie utvořený filmy jako Kmotr, Mafiáni, Skrytá identita … . Sbohem, pěkná iluze, vítej, tvrdá realito. Apendix: Když letos na dovču, pak jedině do Neapole, pojíst něco toxických broskví a na trhu koupit kulku vyslanou jedním z gangů v rámci faidy. 90% (podrobněji) Zajímavé komentáře: Aiax, kostej_ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gomora je styl života. Gomora je vyznání, které se nezapomíná a hlavně nepromíjí. Gomora je mafie, která vládne Itálií a hlavně Neapolí. Gomora je továrna na peníze, která denně vydělá desetitisíce eur praním peněz, prodejem drog a zbraní. Gomora je ale také uskupení, které pomohlo lidem po 11. září. Ta poslední věta, ta mě docela zarazila. A není to poprvý. Pamatuju si, jak Yakuza pomáhala tenhle rok lidem, co byli zasaženi na pobřeží tsunami vlnou. Proč to dělají a jaký to má účel? To zřejmě nikdy nepochopím. Stejně tak, jako nepochopím tenhle film, který snad nejlépe vypovídá o tom, jak to v takovém společenství funguje. A že to skutečně funguje. Všechno má svůj řád. Všechno má svoje opodstatnění. Pokud řád porušíš nebo uděláš něco, co nedává smysl, budeš pykat. To je holt život. Jindy ti život zaplatí zkušenostmi, tady ty budeš muset platit životem. Plnej počet ale filmu nenarvu. Film je totiž natolik přesnej, že celý dvě hodiny sleduju pošuky se zbraněmi a s nimi kopu nesmyslných scén, které mi nedávají smysl. Nicméně i ty jsou bohužel součástí něčeho, čemu se říká Gomora a pro ty, kteří o tom nic neví, není záhodno, aby je vůbec kdy pochopili. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nudné? Možná pro milovníky mafiánských pohádek. Pokud máte rádi syrový a nepřikrášlený styl a zajímá vás, jak se to má s novodobými Kmotry, máte naději na podobný emoční ústřel, který Gomora přivodila mně. Na plný kotel nejdu jen proto, že film je skutečně příliš dlouhý a Garrone (jakkoli odvedl skvostnou práci!) prostě místy nestíhá. Gomora patří z mého pohledu k nejpůsobivějším filmům posledních měsíců. Ale vřele doporučuju si alespoň rámcově přečíst, na co jdete. Zbloudilých duší, které se přišly juknout na další Skrytou identitu, sedělo v kině celkem dost. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano .. Chladná a brutálně nudná freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. ___ Pár kulek do hlav anonymních gangsterů. Nuda. Aukce na zakázku na šaty. Nuda. Snaha kluků o proniknutí k mafiánům. Nuda. Vybírání výpalného. Nuda. Hledání místa pro skládku. Nuda. Návštěva strip baru. Nuda. Poprava ambiciózních mladíků. Nuda. ___ Nefilmový dokumentární styl, absentující hudba, strohá kamera, nulový děj. Nuda, nuda, nuda. 25%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi kontroverzní film hned z několika aspektů - od kontroverze tematické, která ovšem sama o sobě hraničí s občanskou statečností a je patrně nejcennější devizou snímku, po kontroverzní vyznění zvolené formy, jejíž pseudodokumentární charakter v kombinaci s relativně značnou stopáží a výrazným poměrem popisných pasáží jsou velmi náročné na divákovu pozornost. Italský režisér Matteo Garrone natočil filmovou adaptaci známé stejnojmenné knihy italského novináře Roberto Saviana, který je v mých očích hrdinou a měl by dostat přinejmenším nejvyšší státní vyznamenání Italské republiky, neřku-li Evropské unie (má-li nějaké), neboť jeho autentické svědectví o praktikách neapolské mafie (aby popsal tyto pletichy očitě, sám se nechal zaměstnat jako námezdní síla v textilní manufaktuře vedené Číňany, pracoval jako stavební dělník i jako číšník v restauraci provozované Gomorrou atd.) morálně drásá a poukazuje na slabé stránky demokracie, které instituce jako mafie adaptivně využije ve svůj prospěch, nemluvě o tom, že Saviano může za své svědectví kdykoliv zaplatit životem. Film, který konečně bourá mýty o atraktivním životě mafiána a který ukazuje skutečnost takovou, jaká je - nudnou, hnusnou a šedivou. Žádná naděje, no future... Faktické svědectví o zobrazovaném řadím vysoko nad uměleckou úroveň snímku... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Reálná a nepřikrášlená sonda do Neapolského sídliště ovládaného mafií. Bylo to dost zmatený a moc jsem nevěděl, kdo je proti komu a tak. Jenže, oni to tam moc nevěděli ani ti gangsteři. Akční scény tam nejsou, vždycky klid, klid a pak bum bum a mrtvola. Čekal jsem od toho filmu víc, zároveň mne ale nenudil. Možná sáhnu po stejnojmenné knize. 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kdo hledají akčňák, střílečky, honičky s autíčkama plus mrknutí romantiky, tak pro ty tenhle snímek určitě není. Tohle jsou fakta, skutečný život mafiánů, kde už malej prcek ví, jak se která zbraň jmenuje a jak se s ní zachází. Ano a věřím, že ten test, který tam probíhal na těch mladých, tam opravdu existuje. Je to jedna skládačka menších, či větších rozhodujících momentů, která je ve výsledku obrovské a nebezpečné monstrum. Žádné efekty a jiné cukrbilky nečekejte, ale realitu, která je špinavá, surová, bezemoční, hnusná........tohle je Gomorra. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Gomoru nemá smysl pohlížet jako na zábavný žánrový snímek z prostředí italského organizovaného zločinu, na tohle v podstatě záměrně rezignuje a jde svého druhu spíš o hraný dokument, který analyzuje strukturu, projevy a dopady činnosti mafiánských band. Vydírání, obchod s drogami, pašování, otrocká práce, manipulace se státními zakázkami nebo obchod s jedovatým odpadem, to všechno ukazuje z první ruky a podává dokonalou deziluzi o mafii jako nějaké organizaci s charismatickými osobnostmi a fungujícím kodexem cti. Tohle jsou spíš kreatury, které vyšly z těch nejnižších sociálních vrstev a myšlenkově na téhle úrovni taky zůstaly. Snímek nemá celistvý děj, je to spíš sled obrázků a příběhů o tom, jak organizovaný zločin nahrazuje státní struktury a ovládá život lidí. Jak už jsem uvedl, nemá smysl od něj očekávat zábavu a la Kmotr, ale spíš syrový pohled dovnitř. Mimochodem, investigativní novinář, který napsal stejnojmennou knihu a pohyboval se inkognito mezi touhle sebrankou na jihu Itálie, je v horší situaci než byl svého času Salman Rashdie po vyhlášení fatvy. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tuhle Gomoru zničí zas jedině oheň a síra.. Garrone položil klasicky vystavěný spletenec gangsterských historek na oltář autentické deromantizace, kde akty „neorganizovaného zločinu“ (Camorra totiž má organizační strukturu spíše horizontální než vertikální) a všechno to zabíjení působí tak nějak všedně a odporně samozřejmě. Z filmařského hlediska jsem neměl problém ani tak s podstatou formy, jako se stylem jejího prosazení. Loňská lehce neo-noirová Suburra je nesporně divácky vstřícnější, ale záleží pochopitelně na tom, co při potápění v jezerech špíny preferujete.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi bizarný pohľad na osudy ľudí, ktorých životy sú zmietané vplyvom zločineckých organizácií. Ťažko hovoriť o nejakom súvislejšom deji. Keďže ide len o akúsi, veľmi jemnými nitkami prepletenú koláž, ktorú tvoria jednotlivé príbehy samotných antihrdinov, nie je k nim možné naviazať akékoľvek pocity, či ne-sympatie. Jednotlivé pasáže filmu majú veľmi rozdielnu kvalitu prevedenia, jednoduché herecké kreácie síce pridávali na autentickosti, no ich razancia nie je vôbec postačujúca. Neviem teda, či sa Camorra rozrástla natoľko, že v jej samotnom jadre panuje mierny chaos, alebo tak režisér/autor knihy vyjadrili nezmyselnosť týchto brutálnych činov, alebo jednoducho podcenili náročnosť spracovania tak zložitej a náročnej zločineckej siete a vzťahov v nej, no ten chaos je na obrazovke naozaj cítiť. 65%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a poučný film o italské mafii, který je ovšem moc dlouhý a absence byť jakéhokoliv příběhu mu taky neprospívá. Je to pár útržků ze života mafie a lidí okolo. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co všechno se skrývá pod slovem camorra? Vraždy, vytváření tajných skládek či kopírování módních šatů, ale především lidé, kteří se chovají jako zvěř, fascinace zbraněmi, neustálá potřeba dalších peněz. Dnešní "gangsteři" mají zkrátka daleko k uhlazenosti Dona Corleoneho... Režie je na vysoké úrovni, scénář si trochu zbytečně libuje v tom, že diváka nechává mírně tápat, než ukáže, co se vlastně děje, ale to není výtka. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok úplne bez scenára, zobrazujúci bežný deň rôznych poskokov z odlišných vrstiev Neapolskej mafie. Nie že by nebol dostatočne drsným, nie že by nedokázal zaujať. Akurát že mne to "skákanie" z jednej postavy na druhú neprišlo nijak priehľadné. Keď som sa miestami začal strácať, až môj záujem o tento film pomaly ale isto začal upadať, pochopil som, že ja osobne nie som priveľmi stavaný na tieto gang-bang hrádky. Je skutočne veľmi málo filmov s touto tématikou, ktoré pookriali moje srdce. No bohužiaľ, napriek tomu že "Gomora" pôsobí pomerne realisticky, nie je jedným z nich. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I´am Tony Montana!..." Kvalitný mafiánsky film, ktorý bez príkras podáva svedectvo o neapolskej mafii. Ťažko povedať prečo sa film vo svete výraznejšie nepresadil. Myslím, že mal na to všetky predpoklady. Možno je menej filmovejší ako Scorseseho filmy, pôsobí reálnejšie až dokumentárne a ja v tom vidím výhodu. Film sa venuje asi piatim dejovým linkám, ktoré navzájom trochu súvisia. Sledujeme dvojicu mladíkov- samotárov, ktorých vzorom je Tony Montana. Ďalej účtovníka, malého chlapca, ktorý by sa rád dostal medzi mafiánov, príbeh majstra krajčíra a dvojicu "podnikateľov" s nebezpečným odpadom. Celé je to šikovne prepojené, pôsobí to celistvo a preskakovanie z jedného príbehu do druhého neruší, pretože sme v stále v tej istej špinavej stoke kriminálnikov. Film sa nemazná s nikým, sú tu mŕtve ženy i deti, ide len a len o peniaze a pre tie sa urobí čokoľvek. Tento film pravdepodobne urobil z režiséra živý terč. Odvaha sa mu nedá uprieť. 80%. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Gomora je film s autentickými zábermi, mrazivý a šokujúci. Hrajú v ňom ľudia, nie herci. Mrazí a šokuje hlavne tým, že v skutočnosti naozaj existujú podobné špinavé mafiánske praktiky a samotný capo nemusí byť nahodený v značkovom obleku. Gomora je iný pohľad na svet (podsvetie), o ktorom málo kto vie, že existuje v takejto podobe. Aj keď je plný násilia a surovosti, osobne ho vnímam ako neprikrášlenú filmovú realitu. K lepšiemu a kompaktnejšiemu dojmu by skutočne pomohla kratšia minutáž. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Potenciál, který toto téma má je obrovský a bohužel zůstal zcela nedotknut. O tom hovoří i to, že nejvíce z celého filmu na mě zapůsobily závěrečné titulky, říkající konkrétní čísla a zajímavé informace o mafii. Až tehdy jsem ucítil pocit mrazení v zádech, přestože vlastně tyto informační titulky nijak přímo nenavazovaly na film. Ten je totiž strašně chaoticky vylíčený, s velkým počtem postav, které ale nejsou nijak propracované, aby se jim divák dostal pod kůži. A pokud natáčím film z podsvětí, je pro mě identifikace s postavami jedním z nejdůležitějších faktorů, protože napětí je jedním ze zásadních požitků, které u podobných žánrových filmů mám... Postavám chybí i motivace a do prostředí jsou mnohokrát až příliš násilně zasazeny. Stejně tak pokulhává i technická stránka filmu, která je i na evropské poměry žalostná. Kameraman si nedokázal ohlídat expozici a tak jsme svědky, že na mnoha místech obraz podexponováním ztmavne nebo naopak díky přeexponování je bílý a není na něm vidět žádná kresba. A přitom by stačilo trochu si pohrát s nasvícením. V celku jde o velmi chatrně vystavěný film, který pořádně neví jestli chce sledovat osobní příběhy jednotlivých postav anebo se komplexně vyjadřovat k tématu italské mafie... ()

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama