Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ne tak docela fiktivní příběh člověka, který ve skutečnosti dostal označení „heparinový vrah“. Co bylo příčinou a co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonat a vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc? Co nutí nadějného a inteligentního adepta studia medicíny z podstaty se změnit a páchat na lidech zlo? Je hrozná představa, že vraždí člověk, kterého dobře znáte, které-ho denně vídáte, máte ho vlastně rádi a který je všem nápomocný, ochotný a obětavý, i na úkor vlastního pohodlí a svých věcí.
Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoliv stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co nás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jste znali, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z našich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh „heparinového vraha“ nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (211)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Ono se na to dalo divat a kupodivu i Jrackovi poprve v zivote neco sedlo. Stacilo se tvarit lehce dementne. "Potesi" herecka ucast Marka Igondy, toho chlapa fakt zeru, dokonce pred natacenim mozna i chodil chvili do logopedie:-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

QUA HORA NESCIE.......Při sledování tohoto snímku mne napadla otázka, zda je opravdu tak jednoduché zabít tolik pacientů a nevzbudit v nikom žádné podezření. Nebo už jsme opravdu tak znuděný životem, že hledíme jen na sebe a činnost někoho jiného nás nezajímá? Řekl bych, že nepoznat z tolika vražd, co se děje je snad nemožné a že primář nemocnice, svou leností, pomáhal Hynkovi vraždit. Je nezodpovědnost hřích ? Není, ale z velké části nás za ní nikdo nepotrestá. Hynek Michálek ( Václav Jiráček ) je sice ke své první vraždě přemluven pacientem, ale kdo rozhoduje o smrti ostatních ? A bylo to rozhodnutí oprávněné ? Jenže pak se vše otočí a z lítosti se stane nenávist Úplně k někomu jinému. Film z nemocničního prostředí, podpořen operetní vážnou hudbou je příběhem doktorů, sester, saniťáků a v neposlední řadě hlavně pacientů, kteří jsou nuceni žít pod jednou střechou, i když má každý jiné poslání. Někteří však na své poslání zapomenou a stanou se někým jiným. Finální scéna byla nečekaná a lehce vše vyřešila. Snímek je natočen podle knihy, Vraždy ze závisti, kterou napsal Miroslav Skačány, který se také, spolu z režisérem Danem Svátkem, podílel na scénáři. " Temná " kamera Jakuba Šimůnka zvýraznila smutné nemocniční prostředí, kde se převážně děj odehrává. Ta operetní hudba, která nás provádí filmem, je nahrána v evangelistickém kostele u Salvátora v Praze a podílel se na ní Varhan Orchestrovič Bauer. Ve filmu zazní i song Modrý plyn od skupiny Longital http://www.youtube.com/watch?v=xlweu7DgVuk V bonusu na DVD je samozřejmě i videoklip hlavní písně z filmu od Richarda Müllera http://www.youtube.com/watch?v=a7I3mG7fy8s ........HODINU NEVÍŠ. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Úplne najlepšie je použiť marketingový slogan "podľa skutočných udalostí", veď ľudí najviac zaujíma to, čo nie je vymyslené, ale naozaj. O pravdivosti inšpiračných zdrojov však nemôže byť ani reči. Film Hodinu nevíš... nie je natočený podľa skutočnosti, ale z druhej ruky na základe knihy psychiatra M. Skačániho Vraždy zo závisti (2008). Príbeh heparinového vraha je značne skreslený. Petr Zelenka je prezentovaný pomaly ako neuznaný génius, ktorý v mizernej nemocnici nie vlastnou vinou robí „blbého pošuka“ a vyzbrojený injekčnou striekačkou sa snaží pomstiť nenávideným doktorom, ktorí ho ustavične využívajú, tak, že postupne vyvražďuje ich pacientov. To, či vražedné besnenie Zelenku bolo motivované jeho závisťou a mindrákmi nie je až také jasné ako si to myslia tvorcovia filmu. Svátek sa príliš spolieha na jednostrannú psychiatrickú hypotézu a neberie veľmi do úvahy svedectvá. Mimochodom, Zelenka bol odsúdený na doživotie, ale v base sedí od roku 2008, takže je to aj čerstvý a konkrétny prípad. Pre pozostalých jeho siedmich obetí, môže byť preto nedôstojné pozerať sa na takýto povrchný film, ktorý navyše obsahuje niekoľko klišé. Napríklad kamera používa slizký zelený žabací filter a vnucuje predstavu pochmúrneho príbehu, ktorý sa odohráva v ošumelej nemocnici, teda v prvoplánovo traumatizujúcom prostredí. Temné chorály, V. O. Bauera – špecialistu na filmovú hudbu, sú použité tak naivne, že je hneď každému jasné, že Zelenka ide opäť niekoho zavraždiť. Herecké výkony nemá hlbší zmysel hodnotiť, veď ani nebolo čo hrať, pretože postavy sú schematické (jedna je ako druhá a obete ako vrah) a miestami pôsobia až neživotne. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Uspokojivá žánrovka, která má několik nesporných deviz - především opravdu skvěle vytypovanou nemocnici, připomínající spíše dům hrůzy, výborné navození temně klaustrofobní atmosféry a vyrovnané herecké výkony dokonce i v nejmenších epizodách. Navíc Jiráček předvedl první herecký výkon, který mě určitým způsobem oslovil, i když někdy je stále trochu bezradný. Film navíc zpočátku zaujme i svou psychologickou stránkou, ta se ale v průběhu děje zcela vytratí a nahradí ji čistokrevná "vyvražďovačka". Některé scény a samoúčelné obrazy vypadají dost křečovitě (samotný začátek, sny z pitevny) a Bauerova hudba spíše po většinu děje působí trochu nahodile a odloučeně od obrazového dění, ale v závěru příjemně přispívá zvládnuté gradaci. Po šokantním konci jsem byl opravdu vděčný, že se můžu jít nadechnout na čerstvý vzduch. Pokud by se hodnotila síla filmu vzbudit v divákovi depresi, tak by si HN u mě vysloužilo plný počet. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film je inspirován nechvalně známou kauzou heparinových vražd, které otřásly českým zdravotnictvím a celou Českou Republikou. Inspirace je to opravdu jen velmi volná. Spíše jde o to, že psychicky narušený mladý muž využije svých možností a špatného zdravotnického systému k tomu, aby zabijel lidi, kteří se nemohou žádným způsobem bránit. Vpíchnout injekci někomu do žíly je pro něho velmi jednoduché a fascinující. Hodně zvláštní film, jednou stačilo a dost. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Ten film neni tak úplně špatnej. Povedlo se vytvořit dobrý prostředí a solidní atmosféru. Ani ta hudba neni nejhorší. Bohužel hlavní herec není příliš přesvědčivý a scénář má strašně děr a je klišoidní. Všichni lékaři jsou namyšlený a arogantní blbci, který maj každou sestřičku. Všechny sestřičky flirtujou, jsou hezký a hodný. Hlavní problém ale je, že se nikdo nad postavou Hynka nepozastavil, on má od začátku na čele napsáno, že je divnej. No a v neposlední řadě mi přijde, že se snad točily první klapky, protože hercům kolikrát neni vůbec rozumět. Ale celkově to zas tak špatně nevyznívá, potácí se to mezi dvěma a třema hvězdičkama. Já s přivřením obou očí dávám tři. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Ak by som mizernú réžiu mohol ospravedlniť nadhľadom Dana Svátka a scenár (Svátek, Skačáni) faktom, že jeho autori zatiaľ nedokončili povinnú školskú dochádzku, za najväčšie mínus filmu by som považoval herecky bezradného Jiráčka. Tvorcovia však majú štúdium už istý čas za sebou, preto som očakával, že pojmom "motivácia", "psychologizácia" a "štylizácia" rozumejú. Mýlil som sa. Možno ma zmiatol už názov filmu. Hodinu nevieš? Vyše hodinu a pol som nevedel, či sledujem seriózne nepodarený film alebo za vlasy pritiahnutú čiernu komédiu. Bavil som sa totiž kráľovsky! "Jseš norbální? Kurvo!" ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jako vlk v rouše beránčím vypadal Hynek (Václav Jiráček), zakřiknutý mladík který chtěl "jenom" pomáhat lidem. Studie pokřiveného charakteru v českém thrilleru s místy až horrorovou atmosférou nevyznívá v konečném soudu vůbec špatně. Na český film bezpochyby zajímavý počin. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem, který si divák odnese je spíš povrchnost, než skutečný zážitek. Herecky jednostrunné, obrazově lehce hysterické, režijně těžkopádné a hudba jak z Kladiva na čarodejnice. Zkrátka ve všech ohledech stejné jako T.M.A. od J. Herze. Hlavní hrdina není žádný opravdu zajímavý sériový vrah, jen divnej brouk, co běhá po špitále a dává injekce na počkání skoro každýmu. Pokud někdo viděl levné americké filmy o sériových vrazích, tak tohle je přibližně na obdobné úrovni. Jen s tím rozdílem, že Hodinu nevíš má opravdu debilní konec, který vypadá, jak kdyby ho někdo vymyslel za deset vteřin. Tenhle námět měl zkrátka na víc. Nemůžu tedy říct, že bych se těch 90 minut nudil, ale opravdu si nedokážu představit člověka, který by si po shlédnutí řekl, FAKT DOBREJ FILM. PS: Kterej kokot tomu dal v Cinemě 100%? Dneska se dá fakt koupit úplně všechno... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Drama bez dramatu, herecky dost špatné a psychologicky hodně podprůměrné. Tohle si vycucat z prstu, to teda bylo fakt umění. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Paráda, vyjímečně jsem se nenudil u českého filmu a jsem spokojen. Konečně někdo natočil napínavý drama o vrahovi, který nebije do očí českejma reáliema. Jiráček je výbornej záporák, paradoxně mi byl sympatičtější než zbytek nemocnice. Bravo! Jen nechápu, proč to v MF Dnes propagovali jako film podle kauzy heparinového vraha, tohle je prostě dobrá psychárna o vrahovi, kterej řádí v nemocnici. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na české poměry nebývale povedený,místy až mrazivý snímek,kde narozdíl od Normalu forma neválcuje obsah.Po letmém náhledu na místní hodnocení sem čekal další průser,ale nakonec sem velmi příjemně překvapen a musím uznat,že takto nízke hodnocení si nezaslouží.Škoda toho trošku nezvládnutého konce...80% ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Po prvním zabití ztrácí odůvodnění toho, proč v zabíjení pokračuje a tímto zbúsobem. Tedy krom toho, že on i scénář jsou hloupí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ktery se nametem volne opira o heparinoveho vraha Petra Zelenku je podle me nepravem opomijeny a podhodnoceny. Me zaujal svou depresivni atmosferou a dobrymi hereckymi vykony vetsiny hercu (no dobre, sestricky spise pro okrasu). Vaclav Jiracek v roli Hynka byl vyborny. Kamera umi zaujmout, na filtrech bych ale priste trochu setril. Zpusob vysetrovani ovsem neni moc duveryhodny a trochu kazi muj dobry dojem z filmu, naopak zaver povazuji za celkem solidne vymysleny. ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama