Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ne tak docela fiktivní příběh člověka, který ve skutečnosti dostal označení „heparinový vrah“. Co bylo příčinou a co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonat a vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc? Co nutí nadějného a inteligentního adepta studia medicíny z podstaty se změnit a páchat na lidech zlo? Je hrozná představa, že vraždí člověk, kterého dobře znáte, které-ho denně vídáte, máte ho vlastně rádi a který je všem nápomocný, ochotný a obětavý, i na úkor vlastního pohodlí a svých věcí.
Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoliv stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co nás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jste znali, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z našich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh „heparinového vraha“ nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (211)

papaJA21 odpad!

všechny recenze uživatele

Za těch dvacet minut co jsem to vydržel .... ta kamera a střih, nemluvě o hereckých výkonech a scénáři, to se opravdu nedá ... ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

3* občas napětí , ale jinak stále dokola,nezajímavé , zaujal mě až konec. Zajímavý příběh který se opravdu stát mohl, kdykoliv. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tak asi nemám vkus, jak tak koukám na hodnocení, ale pro mně je to 75 %... Jiráček bez problémů a uvěřitelně utáhnul hlavní roli i režie je dost dobrá. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Možná to tak docela na plné 3* není, ale díky příjemně mrazivé atmosféře, vyvolané především perfektní stylizací (zejména interiéry jsou naprosto úžasné) a přesně na míru padnoucí hudbou, mi to prostě nedá, abych film ohodnotil hůře. Rovněž musím pochválit obsazení, a to hlavními rolemi počínaje (kde mě Franěk pouze utvrdil v tom, že je opravdu horrorový typ, a Jiráček zase v tom, že jeho výborný výkon v Jánošíkovi rozhodně nebyla náhoda) a těmi nejmenšími konče. Je zvláštní, jak použití až bizarně vyhlížejících individualit, byť jen na pár vteřin na plátně se objevivších, dodá atmosféře na hutnosti. Hodinu nevíš... je tak velice kvalitním horrorem/thrillerem, na české poměry až nebývale. I s ohledem na rok vzniku se tak nelze ubránit srovnání s filmem T.M.A., a i když Hodinu nevíš... pořád tak trochu působí jako studentský film (ačkoliv teď mě tak napadá, že T.M.A. vlastně taky - Herz, neHerz), vyznívá tento pomyslný souboj výrazně pro film Dana Svátka, jehož jméno mi tak rozhodně výrazně utkvělo v paměti a jsem velice zvědavý na jeho další počin. P.S.: A je mi fakt upřímně jedno, jestli se film dostatečně kvalitně vyjadřuje k závažnému tématu skutečného heparinového vraha - to bychom museli v podobném duchu nadávat každému filmaři, který si jako předlohu zvolil skutečnou historickou událost - jestli je stará 10 nebo 1000 let totiž podle mě nehraje roli. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

To, že bude divný "heparínový vrah", to sa čakať dalo, ale že bude divné i vedenie nemocnice ...???....a v snímku nejde uniknúť Geišberg ala krkolomná čeština .... ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Psychologická (škoda, že len v náznakoch) dráma o mladíkovi, ktorý bol na toľko presvedčeným altruistom, až začal vraždiť. Svátkov film nie je úplným fiaskom, je len príkladom víťazstva formy nad obsahom, ktorej výsledkom sú síce pekné obrazy no žiadne napätie. Naozaj žiadne! Príjemným prekvapením filmu je pre mňa herecký výkon Václava Jiráčka. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film nepopisuje skutečný příběh heparinového vraha, ale je jím jen volně inspirován. A to je asi největší chyba. Jako divák jsem se cítila hodně ošizená, protože mi ve filmu předkládali něco, co byl jen výplod scénaristické fantazie založené na tom, že někdo zabíjí pacienty heparinem. Skutečné pohnutky, důvody a myšlenkové pochody reálného vraha, který dnes sedí ve vězení nám vlastně představeny vůbec nejsou. Na začátku nám "hrdina" přijde jako někdo, s kým bychom měli soucítit, ale postupem filmu se z něj stává jen pomstychtivá kreatura, kterou začneme nenávidět. S tím skutečným příběhem heparinového vraha to nemá nic společného (ten aspoň zabíjel jen ty, kteří doopravdy umřít chtěli). Ovšem, když se odprostíme od tohoto faktu, je to průměrný film. Nenadchne, neurazí. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Film na mě působil poněkud "nedotaženě", škoda. Zdařilo se deprsívní nemocniční prostředí, výborný byl Václav Jiráček v hlavní roli. ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Nečekal jsem nic a mále jsme tenhle film dokonce vynechal. Vizuálně zajímavé, atmosféra nemocnice je skvělá. Herci mi nevadili.Motiv který je uveden ve filmu je hloupý, proč by sakra někdo lidi zabíjel z takovýho důvodu? Závěr příšerný přesto se ale jedná o jeden z těch zajímavějších českých projektů které stojí za pozornost. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Co určitě zůstane v paměti je psychoprostředí nemoderní nemocnice. Ulízlé vlasy Václava Jiráčka už začínají být synonymem českého filmu pro polo-(a více)-úchylného zákeřného padoucha. To ani tak nevadí, ale tešil jsem se na popisované téma, v čemž mě prostředek celkově zklamal. Bohužel. ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Na české poměry docela originální snímek, u kterého je vidět inspirace ve Spalovači mrtvol (což neni nijak na škodu, ale bohužel jeho kvality zdaleka nedosahuje). Nejsem nějak extrémně obeznámený s příběhem heparinového vraha, jenom spíš tak co se kde šustlo, takže vůbec nemůžu porovnat, jak moc se autoři drželi pravdy, ale až na závěr filmu, který je naprosto hrozný co se týče scénáristické i režisérské části, se mi Hodinu nevíš líbilo a nelituju, že jsem na to šel do kina.. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Škoda,že podľa mňa tu bolo príliš veľa nevyvážených "vecí".Ponurá atmoška sa podarila, hudba občas perfektne pasovala a chvíľami zasa iritovala,Jiráček sa mne na mimoňa veľmi hodil. Nie všetci herci však hrali pozerateľne, dokonca ani českí.Nenudila som sa síce,ale potrebujem viac odpovedí než otázok, v živote i vo filme.A možno je dobre,že myseľ vraha mi ostáva vzdialenou. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film. Vo svojej podstate veľmi smutný a hlboko reálny. Mám rád takéto snímky, ktoré nie sú všeobecne známe, ale o to sú lepšie. ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, neuvěřitelně zdařile vybraná lokace, Jiráček a povětšinou i kamera - to všechno bylo OK. Jinak docela těžko uchopitelný průměr, plný zbytečných klišé, navíc s nepříjemně uhoněným a vyumělkovaným koncem. ()

Jigsaw88 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mě mile překvapil. Čekal jsem další nudný snímek od českého režiséra, ovšem dočkal jsem se napínavého filmu, který opravdu stojí za zhlédnutí. Po dlouhé době jeden z českých filmů, který nedělá ostudu! ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Je to úplně to samé jako v případě Kajínka - široká veřejnost zná tento případ výhradně prostřednictvím médií. Jak to ale bylo přesně ve skutečnosti, to ví jen pramálo lidí. Pouze sám pachatel, jeho blízcí spolupracovníci a vyšetřovatelé. Šlo tedy jen o to, jakou formou tento případ dostat na filmový pás. A já si myslím, že na naše poměry je to film povedený a v podstatě také emotivní. Já uděluji 4 hvězdičky. Možná jsem ovlivněný tím, že sám pracuji ve zdravotnictví. Proto si troufám tvrdit, že to není jen o selhání jedince, ale celého zařízení. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Slušne odvedená práce režiséra i herců. Scénář je krapet chudší, ale i tak se povedlo vyvolat sugestivní, hutnou atmosféru, která se v tuzemských filmech zas tak často nevidí. Jiráček odvedl výborný výkon a smekám mu. Škoda jen, že chvílemi jsem se trochu nudil a tempo ztrácelo. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Po delší době opět na československé filmové scéně film,který vybočuje z řady.Thriller z nemocničního prostředí/mimochodem vynikajíchího,zajímalo ve které nemocnici to bylo točeno/občas připomínajícího asi díky kameře a především hudbě Spalovače mrtvol ovšem nedosahující tolik kvalit jako právě spalovač i když tyto dva filmy nechci vůbec se sebou spojovat. ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama