Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Král vyděračů

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Korol šantaža (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

První ze tří dílů, které vycházejí z knihy A. C. Doylea "Král vyděračů". Slavný detektiv Sherlock Holmes a jeho věrný přítel doktor Watson vniknou do doupěte vyděrače a spálí listiny, které potřeboval k vydírání. Shodou náhod byl onen vyděrač zavražděn. Tato událost znepokojí zločinecké podsvětí a vystaví je smrtelnému nebezpečí. (Milena79)

(více)

Recenze (14)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První díl druhé série sice nemá žádné zakončení, Sherlock nic pořádného nevyřeší, ale zato jsem se u něj výborně bavil i přesto všecko, že je to jenom součást opravdu velkého příběhu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Podle reklamního textu otištěného na přebalu DVD jde o ,,Nejlepšího Sherlocka Holmese (zdroj: imdb.com)". Věru nevím, ale určitě bude patřit k těm velmi zdařilým. Má totiž několik očividných pozitiv. Za prvé - jde o komorní, převážně konverzační, pomalu plynoucí seriál postavený hlavně na atmosféře, evokaci ducha ,,staré" Anglie, zřícího se v jemné síti narážek a odkazů. Za druhé - skutečně dokonalá mizanscéna, neboť sovětská (televizní!) produkce si mohla dovolit natáčet v takových interiérech, o kterých se jiným produkcím mohlo jen zdát... Za třetí - značná uvolněnost v adaptování literární předlohy A. C. Doylea, čímž se výsledný artefakt dosti liší od jiných známých filmových i seriálových adaptací... s tím souvisí i faktum, že v podstatě nejde o detektivku, ale stejně jako v mnoha povídkách slavného spisovatele spíše než o kriminální zápletku běží o prezentaci oslnivých deduktivních a analytických schopností velkého (byť imaginárního) detektiva - a těch tu Sherlock (navíc dokonce spolu se svým starším bratrem) předvádí skutečně dost... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mohla to být výtečná epizoda, tedy nebýt rozvleklé pasáže okolo loupeže. Zajímavá je totiž až její závěrečná fáze v pracovně. Jenže sledovat předchozí takřka čtvrthodinové eskapády hlavního dua na zahradě či ve skleníku není ani tak zábavné jako spíše iritující. Na druhou stranu je sympatické, že se tvůrci vydali vlastní cestou a přitom zůstali věrní duchu předlohy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedený díl, dokonce mu rád odpustím i tu rozvleklou část s loupeží, protože finále je super a člověka přímo vybídne k tomu, aby si okamžitě pustil následující epizodu. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

První epizoda "druhé série" Sherlocka Holmese, tedy spíš tři a čtvrt hodiny dlouhého filmu. Překvapivě je díl velmi komediální a lehce temnější atmosféra předešlých dvou dílů je nahrazena vtípky. Samo o sobě to neuchvátí, protože to nemá žádné ukončení, ale jako součást povedené ruské adaptace Sherlocka si to drží standard. Opět příjemně naivní dílko držící se ducha tehdejších knih, od kterého nesmíte očekávat smrtelně vážnou nebo hororrovou atmosféru. Víc než nervydrásající je to ale Příjemné koukání a tak k tomu musíte přistupovat, protože jako detektivka to nefunguje. Ono se také tentokrát nic nevyšetřuje a tak je tohle sice změna, ale spíše k horšímu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Druhá série překvapí především daleko velkorysejší výpravou než doslova ušmudlané dva díly série první. Pomalu se začínám ztotožňovat s tvrzením, že tohle je vážně nejlepší Sherlock všech dob. Toto tvrzení je však zaprvé nutno vztáhnout k postavě samé, k jejímu hereckému podání, nikoliv ke zpracování jako takovému, a zadruhé je třeba vzít v potaz ono mile podvratné, komediální vystižení ducha "staré dobré Anglie". Ona je to opravdu spíše komedie než detektivka, ovšem komedie neuvěřitelně zábavná. Vždyť i samotné povídky A. C. Doylea jsou v podstatě "brakovou literaturou" a film tuto brakovost vystihuje skutečně kongeniálně... Na druhé straně tím poměrně přesně odpovídá tehdejší realitě Sovětského svazu, kde se (stejně jako u nás v té době) nejvíce dařilo zábavným a nevážně míněným opusům. Tvůrci doslova číhají na každou potenciálně komickou situaci, například Watson vytírající ve vyděračově domě podlahu je vskutku skvostný. Zajímavá je opět práce s předlohou (povídka "Charles Augustus Milverton"). Film ji totiž velmi přesně "odvypráví", ale s jednou velmi podstatnou změnou, kterou je zasazení Milvertona do kontextu příběhu o Moriartym. Chronologicky totiž příběh patří až za něj, neboť povídka pochází ze sbírky "Návrat Sherlocka Holmese "... Celkový dojem: 85% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejpodivnější díl. Vyvolal ve mně řadu rozporuplných pocitů a hodně dlouho jsem zvažoval, jak jej vůbec ohodnotit. Po výpravné stránce opět zajímavé ruské pojetí kultovního detektiva, ale z pohledu diváka jsem cítil, že tentokrát tu lze narazit i na několik nelogických prvků. Nechci se v tom zbytečně pitvat, ale kdyby se celý film nesl v podobném duchu, jako závěr, tak by to bylo mnohem lepší. Nikdo ovšem není dokonalý, ani sám Holmes a Maslennikov už teprve ne. Přijde mi ovšem nedůstojné, tomuto filmu dávat odpad – co jste jako čekali od komorní detektivky? Akční jízdu nabitou střelbou a výbuchy? Toho se dočkáte leda tak v novodobých kokotinách, kterými nás krmí v dnešní době. Opět se mi líbilo vtipné pojetí, akorát by občas neměl režisér tak tlačit na pilu, protože už to lehce zavánělo „trapností“, čehož se v románech nedočkáme. Uvidíme, co nám přinese příští díl. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem viděl nedávno i verzi tohoto Sherlokovského případu s Jeremym Brettem, mohl jsem film velmi dobře porovnat s touto ruskou verzí. Tato na klasickou anglickou sice nemá, ale přesto má něco do sebe. Jako první díl druhé řady začal ruský Sherlock velice dobře. Víceméně je celý příběh věrný své předloze a i když tady je pár změn, mě vůbec nevadili, protože spojení s Moriartym je tady provedeno velmi dobře a díky otevřenému konci, se můžeme těšit na něco hodn velkého... Milverton byl velmi dobře obsazen, celý díl byl velmi povedený, oba dva hlavní představitelé si velmi dobře rozumějí a opět tady kromě napětí nechyběl ani vtip. A musím pochválit i herce, který hrál Mycrofta. Tahle verze Sherlokových příběhů je holt pořád báječná. 80%. ()

drankeryth odpad!

všechny recenze uživatele

To je teda hrozna nuda a ako krimi do stoji za hovno. Ved to aj vzniklo este v dobe socializmu ktory vladol v byvalom Sovietskom zvaze. Uz som si myslel ze to aj nedopozeram a este to ani nebolo take dlhe. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

První část třídílné druhé série opět potvrzuje mistrovské a hlavně literárně věrné filmové zpracování povídky Arthura Conana Doylea ´Charles Augustus Milverton´, vydaného ve sbírce  Opět převážně konverzační dílo v plné koncepci Holmesových myšlenek a dedukcí. Inteligentní dialogy jsou stále pevné a vlivem neméně zdatných hereckých výkonů, i když to na první pohled ani nevypadá, vytvářejí celkově neochvějný zážitek. Dramatizace už z toho tak nějak vyskočí. Věrný čtenář povídek o Sherlocku Holmesovi ani tentokrát nemůže být zklamán. Scéna vloupání do domu, zjištění skutečností a úprk je natočen s naprostou grácií. ()

Nixdorfie 

všechny recenze uživatele

Od momentu, kdy se Sherlock Holmes a doktor Watson vloupávají k Milvertonovi, je to učiněný skvost. Scéna, kdy Watson vytírá podlahu, zatímco Holmes hledá vyděračské listiny, je prostě úchvatná. Stejně tak konečná návštěva inspektora Lestrada na Baker Street nebo počáteční rozhovor Mycrofta a Sherlocka, ke kterému Watson přihlíží s výrazem čirého ohromení. Herecky velmi dobře zvládnuté. Zásoba vtipů a ironie. Líbilo se mi rovněž, že se tvůrci věrně drželi předlohy - každou scénku jsem si pamatovala z knihy - ale kdybych ji nečetla, možná by mi některé pasáže připadaly poněkud rozvleklejší. ()

Reklama

Reklama