Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Osudový zápas

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključjenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Směrtěľnaja schvatka (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes zahynul v hlubinách vodopádu, když vyřešil největší životní případ - odhalení zločinecké bandy. Ve své závěti pověřil svého přítele doktora Watsona, aby dokončil, co on začal. (Milena79)

Recenze (12)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druhý díl druhé série o Sherlockovi z Ruska na mě zanechal hodně dobrý dojem, protože se v něm jedná o to nejdůležitější z celé série a zachycuje Sherlockovi okamžiky tak jako v knize, což se v dnešní době vídá málokdy a to mě rozhodně potěšilo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Druhá epizoda nemálo výjimečného televizního zpracování Sherlocka Holmese mne, musím přiznat, popravdě trochu zaskočila. Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji spíše parodii na Sherlocka Holmese, než že by šlo o adaptaci vážně míněnou. Malý příklad: Sherlock k hlavnímu padouchovi: ,,Odhoďte nůž, nejsem ozbrojen!" Profesor Moriarty nůž skutečně odhodí, načež dojde k neuvěřitelnému, slovy těžko popsatelnému, zápasu muže proti muži... :-) A profesor Moriarty evidentně vyniká v zápase řecko-římském... :-) Je to staromilské, ale je to i hodně podivuhodné...podivuhodné zpracování... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V zásadě nejlepší epizoda prvních dvou sérií. Jenže, bohužel pro mě, je o souboji Holmese s jeho nemesis. A tyhle anabáze nejsou dle mého gusta ani v předloze. Já mám Sherlocka rád, když řeší záhadné případy. A ne aby se producíroval v hrdinské póze při soubojích s původcem všeho zla profesorem Moriartym (ten je vizuálně obsazen až neuvěřitelně věrně původním Pagetovým ilustracím). Poprvé mi tu ne zcela sedlo to odlehčené zpracování, místy již bylo přes dobrou míru, což v minulých částech nebývalo. Ale jak jsem psal, stejně je to nejlepší díl. Již kvůli tomu obskurnímu zápasu v závěru. Kam se hrabe nějaký King Kong versus Godzilla. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Navštívit Meibringen a nevidět Reichenbašské vodopády?" Zatím asi nejlepší sovětský Sherlock Holmes. Je vidět, že si soudruzi dali opravdu záležet a od začátku do konce to má spád a je čím dál působivější. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Prostřední epizoda druhé série a posun správným směrem od komediálně laděného prvního dílu. Holmes se zde utká dokonce se samotným doktorem Moriartym! Opět možná škoda, že se nevyšetřuje, ale spíš cestuje, každopádně díl je napínavý a v porovnání s maximálně statickými předešlými epizodami i trošku akčnější. Ovšem stále jen tak, aby se všechno v klidu posouvalo a hlavně se mluví. Pánové Livanov a Solomin jsou pořád stejně dobří, a tak je to další povedená epizoda povedeného staromilského seriálu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Profesor Moriarty je skutečně ukázkový padouch a ten závěrečný zápas je jedním slovem skvostný. Tahle zábavná poloha, která nebere předlohu úplně vážně a tak trochu si z ní (ovšem velmi uctivě) utahuje mi vyhovuje s každým dílem víc a víc. Samozřejmě se naskýtá otázka, zda-li zrovna zde byla zábavnost skutečně cílem, nebo je Moriartyho padoušká vizáž i chování připomínající obyvatele jakéhosi "nervového sanatoria" spíše výrazem určitých rozpaků nad tím, jak postavu geniálního arcilotra vlastně uchopit. Osobně bych ji cítil daleko civilněji a dané pojetí mi připadá téměř dekadentní. Samotná předloha je ovšem silně nepravděpodobná a plná neuvěřitelných klišé, která tehdy zhusta plnila stránky laciných detektivek a krváků. Je přitom nutné zmínit, že Doyle se právě touhle povídkou pokusil Holmse nadobro odpravit, protože už měl postavy slavného detektiva plné zuby. Dokonce se mi zdá, že vcelku neoriginální zápletku i rozuzlení zamýšlel jako určitý výsměch "brakové literatuře". Sám se totiž (ovšem zcela neúspěšně) v této době pokoušel o literaturu umělecky náročnější. "Poslední případ" se ovšem poslední povídkou nestal, neboť Doyle o deset let později vyslyšel "vox populi" a svého hrdinu vzkřísil v povídce "Prázdný dům". Vzhledem k tomu, že tvůrci jednotlivé díly vzájemně provazovali, dostaly se některé reálie "Prázdného domu" už do děje "Posledního případu". Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, DaViD´82 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další díl volně navazuje přesně tam, kde jsme oba pány zanechali a opět se můžeme těšit na další solidní ruskou podívanou. Ani tento díl rozhodně svým kolegům ostudu nedělá, ba spíše naopak. S velkým nadšením jsem přijal změnu prostředí, která mě coby zarytého cestovatele nesmírně potěšila. Nádherná venkovská krajina a ještě pěknější vodopády – to je něco pro mne. Atmosféra má však i tak zajímavou „auru“ a dokonce se dočkáme opět i určité dávky napětí. Bohužel trošku mi to kazil ten závěrečný souboj u vodopádů, který byl na můj vkus až moc „ochotnický“. Ani jednomu z pánů jsem ten jejich zápas o život nevěřil a popravdě to vypadalo dost komicky. Jó to u nás v hospodě to vypadá o dost „živěji a zajímavěji“. I tak si však určitě tento díl zaslouží nadprůměrné hodnocení a už se nemůžu dočkat, s čím se Maslennikov vytasí příště… ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si představoval, že tahle epizoda dopadne o něco lépe a znamená tak pro mě mírné zklamání. Děj velmi pěkně navazuje na minulou část, herci byli kvalitně skvělí a finále bylo natočeno naprosto výborně, i když bylo příliš krátké. Exteriéry byly super, vše bylo podle předlohy, ale na druhou starnu tento díl občas trochu nudil. Když navíc porovnám tuto verzi posledního případu s Brettovkou, tahle verze na ní nemá. Přesto jde o důstojný závěr. Já jsem se bavil. 80%, jako ostatní epizody této skvělé ruské série. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda, když autoři a scenáristé nutí své postavy do jim nepřirozených póz a činů, případně je nechávají umřít, aby je následně zase oživili, protože si to žádají diváci, čtenáři či produkce. A také náš milý elegán s fajfkou Sherlock Holmes si musel tak trošku vyměnit kostým s Jamesem Bondem. Ne že by to bylo špatně udělané, ale člověk si tak trochu připadá jako v jiném filmu (ehm, asi i knize). Naopak to bylo velmi efektní... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Druhá část třídílné série je, co se týče osudu Sherlocka Holmese, v podstatě takovým milníkem. Jedná se o zfilmovanou povídku z roku 1893 ´Poslední případ´. Arthur Conan Doyle byl údajně již Sherlockem unavený a tak chtěl jeho detektivní činnost ukončit. Postavil ho tedy proti jeho největšímu rivalovi, záhadnému profesorovi Moriartymu. I tentokrát se tvůrci drželi své zásadovosti a přístupu k předloze a natočili vskutku atmosferický dobrodružný seriálový televizní díl, který předčil očekávání. Setkáme se tu mimo jiné i s Sherlockovým bratrem Mycroftem, který, jak je ukázáno, taktéž vynikal v racionálním myšlení a úsudku a to dokonce daleko lépe, než samotný Sherlock. Onen osudný zápas na konci příběhu skvěle povzbuzuje napětí a stačilo k tomu opravdu málo. Místo dramatické hudby obyčejný šum vodopádu. Celková výprava snímku je vůbec velice chvályhodná. Např. právě zmiňovaná scéna ve skalách s vodopádem, se dokonale shoduje s ilustracemi dané povídky. Divák z nové generace neznající předlohu může dějový vývoj zaskočit. Pokud ano, splnilo to svůj účel. ()

Reklama

Reklama