Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student Nick, gay ze středostavovské rodiny, žije v londýnském Notting Hill u svého spolužáka v domě jeho rodičů - vysoce postaveného politika Konzervativní strany Geralda Feddena a jeho ženy. Zpočátku krátkodobý pobyt se mění na stálý a Nick se ocitne ve víru událostí – thatcherovská politika, homosexuální aféry, promiskuita, drogy. Třídílná TV adaptace románu Alana Hollinghursta. (tif.eret)

(více)

Recenze (8)

Disk 

všechny recenze uživatele

Třídílná televizní adaptace geniální knihy Alana Hollinghursta Linie krásy je pro mě zklamáním. Kniha je dravá, čtivá, provokativní, sarkastická, vtipná a trefná. Pokud jde o tu minisérii, tak knize odpovídají pouze báječné herecké výkony a přesný casting. Zbytek je bohužel usedlá televizní nuda a rutina. Měla to produkovat taková ITV a ne BBC. A na režijní sesli měl být takový Tom Tykwer. Ukázka promarněného potenciálu. Pokud jste nečetli knihu (mimochodem ve výborném překladu), tak rozhodně doporučuji. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Po prvej časti som príliš nadšená nebola. Potom však prišla časť druhá a scéna, v ktorej bol Gerald na návšteve Nickových rodičov a s pokryteckým úsmevom na tvári skonštatoval, že aj oni určite vkladajú do svojho syna veľké nádeje a vzápätí skonštatoval, že majú prekrásnu záhradu...v tom momente sa mi v pomyselnom mozgovom šuflíku otvoril vreckový nožík a až do konca seriálu sa už nezavrel. Skutočne podarená štúdia pokryteckej morálky, ktorú sme si žiaľ sami vytvorili a v ktorej jedným zo základných princípov je, že vždy treba nájsť správnych vinníkov vlastných zlyhaní. Síce postavu Margaret Thatcherovej mohli obsadiť aj lepšie, na kvalite seriálu to rozhodne neuberá a u mňa je to jednoznačná "päťka"! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Je možné převést téměř 450 stránkový román, odehrávající se během čtyř let, plný vnitřních monologů, do minisérie o třech hodinových dílech? Překvapivě pro mě odpověď zní - ano. A to tak, že výsledek je snad ještě silnější. Alan Hollinghurst si totiž ve svém díle libuje v líčení neustálých večírků, kde se gentlemani nad sklenkou whisky dohadují, zda je lepší Strauss nebo Rachmaninov. Záměr (poukázat na povýšenost a nabubřelost britských konzervativců) je evidentní a poprvé je to zábavné. Když se ale taková scéna opakuje popáté, je to už trochu vyčerpávající. Tvůrci seriálu román pozměnili minimálně, ale vybrali jen to podstatné; udělali jakési ilustrované zkrácené vydání. Ovšem vydání s britskou precizností vyvedené, skvěle obsazené, dobrou hudbou i kamerou opatřené... Zkrátka BBC kvalita, o jaké se nám stále může jen zdát. ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, možná to je důvod, proč mě to vůbec nezasáhlo. I si říkám, jestli jsem to vlastně musela vidět. Začátek byl celkem slibný, ale pak už se tam nestalo nic neočekávaného. Nevím jestli to můžu doporučit, přeci jen tři hodiny je dost. Ale jak zaznělo v ostatních komentářích, jestli jste četli knihu asi budete nadšeni. Pro mě to byl příjemný pohled do 80-ých let v Británii s šikovným Danem Stevensem. ()

klertecka 

všechny recenze uživatele

Hodně uspokojivý ztvárnění. Bála jsem se, protože knižní předloha je geniální, se spoustou skvěle vykreslených charakterů, ale zbytečně, herci svoje postavy a dramatický zápletky mezi nima uchopili slušně (obzvlášť Catherine mě nadchla). Jakto, že o linii krásy ví tak málo lidi?? Někde se musela stát chyba. ()

amfetamin 

všechny recenze uživatele

K tomuto 'miniseriálu' jsem přistupovala značně kriticky. Linie krásy je totiž jedna z mých vůbec nejoblíbenějších knih. A jak všichni víme, knize se filmová adaptace málokdy vyrovná. O to větším překvapením bylo, že je to velice dobře zpracované. Skvělý pohled do světa anglické smetánky v 80. letech, konkrétně mezi přívržence Toryů a krásně zachycené uctívání (železné) lady Thatcher. Stejně tak parádní zpracování homosexuálního tématu. Drogy, nechráněný sex a především jeho následky Sečteno podtrženo, BBC se nemá vůbec za co stydět. Stvořilo seriál velice povedený, takový, který je poctou Alanu Hollinghurstovi a jeho dílu. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Román se někde uprostřed nudně táhnul, i 3dílná minisérie odsypávala svižněji. Postava Nicka Guesta (výborný Stevens) jako příklad člověka, který se sice nechal strhnout davem, ale neztratil smysl pro to, co je správné. Zvláště když (ale i pod vlivem prvního milostného vzplanutí) projevil mnohem méně předsudků než černoch z dělnického prostředí. Taneček gaye s modlou všech konzervativců Thatcherovou mohl být těžko rozvernější a jízlivější zároveň Mínusy: Vykreslení homosexuálů z vyšších vrstev (britské společnosti 80. let min. stol.) jako snobů, kteří se tajně oddávali drogám a nevázanému sexu. Co si pamatuju, v knize (četl jsem dávno) byl smutek z promarněné šance na vztah citelnější a rozuzlení silnější (možná proto, že jsem to nečekal, zatímco u TV zpracování jsem věděl, co se stane). Hodnocení: 75%. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jeddna z mála filmových adaptací, které jsou díky chytře napsanému scénáři podle mého lepší než kniha. Místy až zkratkovité prostřihy příběhu prospěly, získal patřičnou gradaci a dojem z takto zahuštěného děje (ze kterého přesto nebylo nic podstatného vynecháno) je silnější než předloha. Poslední scény v domě Feddenových, které téměř ilustrují říkanku K. H. Borovského "Nechoď, Vašku, s pány na led... atd." jsou skvělé, a tak režisérovi odpouštím, že se příliš nepovedla maska Železné lady a že netlačil Dan Stevense k trochu větší škále výrazových prostředků (pravda, byla to Danova první větší role). ()

Reklama

Reklama