Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle stejnojmenného románu Marka Twaina (Princ a chuďas), který se odehrává v 16.stol. v Anglii. Příběh dvou, od sebe k nerozeznání podobných chlapců, kteří se narodí ve stejný den, ovšem do značně rozdílných podmínek - Tom jako syn žebráka a zloděje Johna Cantyho a Edward jako následník anglického trůnu. O deset let později se Tom vplíží do královských zahrad a tam se náhodou setkává s mladým princem Edwardem. Ve hře si spolu vymění šaty, ovšem celá legrace bere rychlého konce ve chvíli, kdy je převlečený Edward chycen stráží a vyhozen na ulici. Zatímco Tom zůstává v paláci jako nedobrovolný princ, pravý princ Edward se ocitá na samém okraji tehdejší společnosti. Oba se pokouší celý omyl vysvětlit svému okolí, ovšem ne příliš úspěšně. Do toho všeho umírá Edwardův otec a princ se tak má stát novým králem. Zoufalého Edwarda se nastěstí ujímá šlechtic Miles Hendon (Errol Flynn) a pomáhá mu s jeho návratem do královského paláce. (KarKulA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

raroh 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, jak si kdekdo myslí, že Princ a chuďas je pohádka, přitom je to sociální satira (jako mnoho Twainových textů), k níž je dobré znát i historické pozadí (obzvláště protikatolickou politiku Jindřicha VIII.). Film má herecky hodně co nabídnout, ovšem studiové aranžmá plus hudba se vrací někam před nástup evropské avantgardy do dob pozdního romantismu a raného realismu, zkrátka americký dobový středněproudý vkus. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Velice hezky natočená pohádka, odehrávající se v Anglii 16. století v době smrti Jindřicha VIII. Velice příjemný a zábavný příběh, který nenudí. Errol se objeví sice až zhruba po hodině, ale střihl si svojí klasiku - spravedlivého šermířského hrdinu. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Dobrodružno-historický snímok podľa slávneho románu Marka Twaina je slušným a zábavným príspevkom pre mládež. Poctivá výprava a odľahčený filmársky spôsob si dovolil nasadiť do hry začínajúcu megahviezdu Errola Flynna až v cca. 50-tej minúte, ale kvalite to našťastie neuškodilo. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkně opulentně a trochu vymydleně natočená verze, která má své takřka pohádkové kouzlo. Hollywood to zřejmě tehdy jinak neuměl, takže zde jsou i hadry malebné. Nepoměrně skromnější, leč drsnější čs. televizní verze z r. 1971 mi přec jen připadá kapánek lepší. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Povedené zpracování Twainova slavného románu, které v sobě nese kouzlo Hollywoodské éry 30l.. Koho jiného by si mohl Errol zahrát nežli rytíře Hendona - je zjevné že tato novopečená hvězda WB, která se o 2 roky dříve díky snímku Captain Blood stala doslova přes noc idolem ženských srdcí, byla hlavním lákadlem pro diváka a film z jeho popularity těžil. Errol tu překvapivě tolik prostoru neměl - důvodem proč se objevil až tak v polovině filmu by možná mohla být skutečnost, že zatímco za postavu Petra Blooda činil jeho honorář 500$ za týden, v tomto případě byla jeho cena již 2.500$ týdně - takže proč zbytečně rozhazovat, když se film rozhodně netočil s vidinou toho, že se z něj stane blockbuster a tehdejším fanynkám stačilo ke štěstí jejich hrdinného kapitána Blooda byť jen zahlédnout :-D. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Premiéra filmu bola stanovená tak, aby využila publicitu sprevádzajúcu korunováciu britského kráľa Juraja VI. (Michal74)
  • Režisér William Dieterle zaskakoval za Williama Keighleyho, keď dostal chrípku. (Michal74)

Reklama

Reklama