Reklama

Reklama

Dobryňa Nikitič a tříhlavý drak

  • Česko Bohatýr a drak (více)

O statečném chlapíkovi, který zachránil princeznu. Před dávnými časy, ale zas ne tak dávno, žil na Rusi udatný bohatýr. Byl urostlý a vysoký, slovem a písmem řeči znalý, bojovník smělý a hodovník veselý. Třásli se nepřátelé, sotva zaslechli jeho slavné jméno Dobryňa Nikitič. Žil v těch dobách bohatý kupec jménem Kolyvan, syn Berendějův. Byl po pravdě řečeno dost nesnesitelný. Byl zlý, protože byl tak bohatý, nebo možná z jiného důvodu. Ale dobrým lidem nic dobrého neudělal. A ještě při něm prý stály temné síly v různých hazardních hrách. A právě Kolyvan se rozhodl získat za ženu sličnou princeznu. Ovšem to by se mu nesměl do cesty připlést Dobryňa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdejším dobrým ohlasům pořídil jsem před časem dětem, aby okusily taky trochu jiný druh východního větru než ten ze země pana Mijazakiho, ale odzívly to tenkrát a není divu – narážky na Matrix, Shreka nebo ETho člověk dneska potká na každém rohu i bez bohatýrů a zbytek není ani nijak extrémně vtipný (možná že český dabing tomu dodává zábavnější druh nadhledu, stejně jako třeba Mrazíkovi? no ale znovu si to kvůli tomu pouštět nebudu), ani dějově strhující, ani výtvarně nebo animátorsky mimořádný, pointy některých scén mizí do ztracena kvůli prapodivnému načasování střihů a do toho ještě to odpudivé pseudofolklórní tuc-tuc. Zlatej vlk se zajícem. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bohatierska predloha - povesť o udatnom Dobryňovi Nikitičovi - je natoľko silná, že znesie i eklektické spojenie s disneyovsko akčným videním sveta. Výsledkom je plnokrvná zábavná story, a pokiaľ nie ste príliš upätí tradicionalisti, tak si podarený prienik so západným rozprávkovo- animovaným svetom bez problémov užijete. Okrem toho, osoba Kňaza dokonale stelesňuje typickú črtu ruských vládcov, tiahnucu sa dejinami východnej veľmoci. Mám na mysli bezproblémové porušenie a zradu akéhokoľvek predtým vyrieknutého slova či sľubu - len ak to prospeje vladárovmu osobnému prospechu alebo záľube. Veď, ako parafrázovane hovorí jedna z postáv - Preboha, v Rusku je možné vidieť ozaj všetko! ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Ten obrovský bohatýr na koni mi připomíná v ledasčem Shreka, a to nejen svojí vizáží, ačkoliv není zelený. K tomu si přidejme draka, se kterým kamarádí a máme tu takovou ruskou verzi Shreka. Vedle něj stojí druhý bohatýr, takové drobátko, které spíše připomíná Viléma Tella v pubertě. Tihle dva zachrání princeznu a co dál? Nad nikterak oslnivým příběhem, nepříliš povedenou animací hlavních postav, se dá tak kladně hodnotit pouze povedeně nakreslená ruská města a vesnice se starými dřevěnými domky a překrásnými kostely. [375. hodnocení, 22. komentář, 72%] ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Ruská animovaná rozprávka z roku 2006, ktorú režíroval Ilja Maximov, je príbehom lásky princeznej Zabavy a mladého Jeliseja. Knieža ich láske nepraje a pošle Jeliseja ako učňa bohatierovi Nikitičovi. Slizký Kolyvan, neporaziteľný hráč kariet, ktorému dlží snáď každý, zosnuje plán získania nevesty, princezny Zabavy. Bohatier Nikitič a jeho pomocník Jelisej zažijú nejedno dobrodružstvo pri rozplietaní zamotaných nitiek Kolyvana, od výberu daní na hraniciach kniežatstva, cestovania na ťave, boja s čarmi baby Jagy až po urovnanie vzťahov s trojhlavým drakom Gorynyčom. Veselá rozprávka o silnej ruskej duši má príjemnú atmosféru, spád a dostatok skrytých odkazov a komických vsuviek s miernym nádychom modernosti. Film je súčasťou trilógie o bohatieroch: Prvý film - Aljoša Popovič a Drak Tugarin (2004) a tretí - Ilja Muromec a zbojník Solovej (2007). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že to není uzpůsobené jakémusi globálnímu vkusu, ale i přes nutně komické figurky, až protivně emancipovanou krasavici, o jejíž vysvobození jde, to je milé, vtipné a stále i dostatečně osobité. Upřímně jsem se bavila a necítím potřebu to zapírat. Za mě téměř maximum a ochota si výhledově dát s tříhlavým drakem repete. ()

Galerie (45)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama