Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Adaptace oceňované novely Thomase Hardyho popisuje životní cestu dívky Tess (Gemma Arterton), která se narodila do chudé rodiny Durbeyfieldů, a jejího boje za osudovou lásku se synem kazatele Angelem Clarem (Eddie Redmayne). Jejich vztah ale fatálně ovlivní Tessina minulost, v níž účinkuje zlotřilý potomek šlechtické rodiny Alec d'Urberville (Hans Matheson) a jeho nenasytná touha po ní. Angel i Tess oba musí najít schopnost odpouštět, ale i tak jejich příběh spěje k tragickému konci... (Morien)

(více)

Recenze (37)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem slov, když jsem sérii dokoukala, teď už to snad zvládnu. Geniální. Někteří tu trefně varovali úslovím, že kdo nesnese pomyšlení Lizzie bez pana Darcyho, nemůže se dívat na tento film. Jenže ruku na srdce, stalo se něco drsného Lizzie? Ne, a proto když dobračka Tess byla tak surově zneuctěna, věděla jsem hned, že to dobrý konec mít nebude, nesla si stigma a osud jí dopřál jen pár šťastných dní, než její život předčasně skončil. Přes ne-happy-end to je skvostné dílo, rovné tragédii Romea a Julie, prodchnuté tvrdostí doby a rychlému odsouzení člověka společností. Celé sérii nemám co vytknout, vše bylo přirozené- Tessina naivita, dobrotivost, Angelovo přesvědčení a neústupnost, Alecova zkaženost, snaha Tessiny matky zajistit rodinu. Obzvlášť bych vyzdvihla herecké obsazení a anglickou scenérii. Bez chyby. Tleskám. Brečím. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Díky obsazení Gemmy Arterton, Eddieho Redmayne a Hanse Mathesona se příběh Tess stává velmi aktuálním, protože tyhle tváře jsou ty, které patří k dnešku. Svět Thomase Hardyho nikdy nebyl snadný na porozumění a už vůbec ne na souznění. Je proto velmi důležité stavět se opakovaně k výzvám, které představují adaptace jeho děl. Tato BBC mini série není poskvrněna tragédií Polanskiho života, je pouze velmi věrná. Naštěstí. Ten závěr ve Stonehenge byl epický. Ráda bych se dočkala podobně zdařilé adaptace také Neblahého Judy. #bbc ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Skutočne verne spracovaná kniha. Čo sa mi zdá zvláštne, keďže mnohé súčasné adaptácie sa originálu držia málo. Asi preto, že už boli spracované toľko krát a úplne detailne, že treba aj iný pohľad. Tess má relatívne málo filmových verzií... tak sa skúsili priblížiť pôvodnému príbehu. Avšak len scenárom. Nemôžem si pomôcť ale Eddie Redmayne sa k Angelovi neblíži ani na sto krokov. Herec je synonymum chlapa v súčasnosti módneho, moderného, aký sa páči väčšine, chlapa typu že v škole bol búrliváčik a pod. NIE. To nie je Angel. /a .. pardon.. ale.. pripadá mi príliž chudý na človeka, kt. mal zvládnuť tažkú prácu./ Tiež Tess. To je stelesnenie toho, čo má predstavovať Bondgirl. Našťastie nie úplne. Podľa mňa sa ako pravá herečka prejavila až 3. a 4. dieli. Prvé dva sa musela stavať do roly naivnej, neskúsenej - pretvarovať sa, pretože to nepasovalo k jej temperamentu a sile. Veď sme mohli vidieť jej prirodzené sebavedomie, hneď pri úvodnom májovom tanci, akým štýlom prešla okolo Angela. Takže .. reputáciu si u mňa napravila po polovičke. Ale i tak nie som natoľko spokojná ako pri verzii z roku 1998. Ak to porovnám, tak preboha... tu im absolútne nemôžem veriť, keď sa Tess a Angel zhovárajú o vážnych veciach.. Tiež pomocníčky v kravíne vyzerajú spolu príliž jednoliato. Z obsadenia ma presvedčil asi iba Alec. I keď sa tiež bavím na starom anglickom slangu...:D škoda nie úplne využitého potenciálu v hudbe. Oceňujem početné zábery outdoors. A neviem, mám pocit že niektoré prechody snímkov pôsobia staro. Spomeňte si napr. na hneď 1. záber série. A tak. Škoda, Tess z roku 1998 je miliónkrát lepšia pre mňa. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ vstupní otázka: hnusí se vám představa, že by Lizzy nikdy nedostala svého pana Darcyho? Pak se tomuto seriálu raději obloukem vyhněte. Na poli tragiky a deprese mám sice načtené nějaké kalibry, ale přesto bez uzardění prohlašuju, že Hardyho „Tess“ je tou nejsmutnější, nejtragičtější a nejdepresivnější lovestory, o jakou mé oko kdy zavadilo. A to platí i pro seriál (tedy snad s výjimkou Titanicu, heh). Adaptace je to nesmírně svěží, ve stylu nejnovější Pýchy a předsudku, a nesmírně věrná, a to nemám na mysli pouze postavy, které jako by vystoupily ze stránek, ale i filozofující úvahy o sepěttí s přírodou a čistotě a nevinnosti člověka, které se románem táhnou jako červená nit. Pro ty, co se už stačili vyděsit, tyhle úvahy tady nejsou v podobě intelektuálních promluv a dialogů, ale pouze a jednoduše v podobě záběrů na překrásnou přírodu a dětský úsměv Gemmy Arterton. Je to sice vynikající, ale už to nikdy nechci vidět, stejně jako knihu už nikdy nechci číst, neb i já depresář bych si ráda zachovala taky trošku naděje a víry v dobro, které mě snad zítra čeká. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Seriál se rozjíždí trochu pomaleji, tvůrci často operují s působivostí jednotlivých záběrů, mnoho faktů není řečeno přímo a je ponecháno vyplynuti ze souvislostí. Herci hlavního trojúhelníku jsou velmi vhodně vybraní, protože působí jak vizuálně krásně (zvláště zuby Eddieho Redmaynea), tak vkládají do svých postav přesně takovou dávku emocí, jakou by od nich člověk očekával, a žádný z nich příliš nezaostává za ostatními. Britská krajina tvoří nemalý podíl celkového dojmu stejně jako poměrně věrohodná dobová výprava, potěší cameo Stonehenge. Celkově Tess plyne pomalu, ale řádně melodramaticky. Občas se sice zdá, že je příběh vykreslen trochu povrchně a že by zasloužilo rýpnout si trochu hlouběji do nitra charakterů, ale myslím si, že mistr Hardy se nemá důvod v hrobě obracet. Dílo pro prožití podzimní depky jako stvořené. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (12)

  • Filmový štáb během natáčení zažíval doslova extrémy v počasí - často se stávalo, že v rozmezí pouhých několika minut svítilo slunce, pak silně pršelo nebo dokonce přišla i bouře. (Lynette)
  • Požár kamionu s kostýmy způsobeným místními žháři se stal u Tog Hill poblíž Bathu (Somerset). Škoda byla vyčíslená na 150 000,- liber. (Lynette)
  • Asi po měsíci natáčení došlo k velmi nepříjemnému incidentu - jednoho dne kolem půl třetí ráno podpálil místní gang kamion s historickými kostýmy, kde mimo nákladných kostýmů byly i pravé rekvizity pocházející z 19. století, tedy z viktoriánské doby. Škody byly statisícové. Pachatelé byli následujícího dne dopadeni a jako trest jim bylo uloženo vězení a peněžní náhrada škody. (Lynette)

Reklama

Reklama