Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Adaptace oceňované novely Thomase Hardyho popisuje životní cestu dívky Tess (Gemma Arterton), která se narodila do chudé rodiny Durbeyfieldů, a jejího boje za osudovou lásku se synem kazatele Angelem Clarem (Eddie Redmayne). Jejich vztah ale fatálně ovlivní Tessina minulost, v níž účinkuje zlotřilý potomek šlechtické rodiny Alec d'Urberville (Hans Matheson) a jeho nenasytná touha po ní. Angel i Tess oba musí najít schopnost odpouštět, ale i tak jejich příběh spěje k tragickému konci... (Morien)

(více)

Recenze (37)

Morien 

všechny recenze uživatele

Seriál se rozjíždí trochu pomaleji, tvůrci často operují s působivostí jednotlivých záběrů, mnoho faktů není řečeno přímo a je ponecháno vyplynuti ze souvislostí. Herci hlavního trojúhelníku jsou velmi vhodně vybraní, protože působí jak vizuálně krásně (zvláště zuby Eddieho Redmaynea), tak vkládají do svých postav přesně takovou dávku emocí, jakou by od nich člověk očekával, a žádný z nich příliš nezaostává za ostatními. Britská krajina tvoří nemalý podíl celkového dojmu stejně jako poměrně věrohodná dobová výprava, potěší cameo Stonehenge. Celkově Tess plyne pomalu, ale řádně melodramaticky. Občas se sice zdá, že je příběh vykreslen trochu povrchně a že by zasloužilo rýpnout si trochu hlouběji do nitra charakterů, ale myslím si, že mistr Hardy se nemá důvod v hrobě obracet. Dílo pro prožití podzimní depky jako stvořené. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ vstupní otázka: hnusí se vám představa, že by Lizzy nikdy nedostala svého pana Darcyho? Pak se tomuto seriálu raději obloukem vyhněte. Na poli tragiky a deprese mám sice načtené nějaké kalibry, ale přesto bez uzardění prohlašuju, že Hardyho „Tess“ je tou nejsmutnější, nejtragičtější a nejdepresivnější lovestory, o jakou mé oko kdy zavadilo. A to platí i pro seriál (tedy snad s výjimkou Titanicu, heh). Adaptace je to nesmírně svěží, ve stylu nejnovější Pýchy a předsudku, a nesmírně věrná, a to nemám na mysli pouze postavy, které jako by vystoupily ze stránek, ale i filozofující úvahy o sepěttí s přírodou a čistotě a nevinnosti člověka, které se románem táhnou jako červená nit. Pro ty, co se už stačili vyděsit, tyhle úvahy tady nejsou v podobě intelektuálních promluv a dialogů, ale pouze a jednoduše v podobě záběrů na překrásnou přírodu a dětský úsměv Gemmy Arterton. Je to sice vynikající, ale už to nikdy nechci vidět, stejně jako knihu už nikdy nechci číst, neb i já depresář bych si ráda zachovala taky trošku naděje a víry v dobro, které mě snad zítra čeká. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Díky obsazení Gemmy Arterton, Eddieho Redmayne a Hanse Mathesona se příběh Tess stává velmi aktuálním, protože tyhle tváře jsou ty, které patří k dnešku. Svět Thomase Hardyho nikdy nebyl snadný na porozumění a už vůbec ne na souznění. Je proto velmi důležité stavět se opakovaně k výzvám, které představují adaptace jeho děl. Tato BBC mini série není poskvrněna tragédií Polanskiho života, je pouze velmi věrná. Naštěstí. Ten závěr ve Stonehenge byl epický. Ráda bych se dočkala podobně zdařilé adaptace také Neblahého Judy. #bbc ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí jsem z toho ve zvláštním rozpoložení. Thomas Hardy je sazkou na depresi. Takže jen stručně. Není to ale tak, že bych měl z toho hořkou pachuť. Obsazení seriálu je super. Nejvíce zdrcující je fakt, že prožitek je drásavě smutný, ale jinak je to excelentně zahraný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Thomas Hardy se pro svoji rozvláčnost dnes téměř nedá číst. I tato televizní verze někdy až příliš nespěchá. Ale to je tak to jediné, co jí dá vytknout. Jinak je to velice dobře zvládnuté po stránce režijní, kostýmní, herecké i jako drama. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Nejsmutnější a nejdepresivnější seriál co jsem snad kdy viděla. Jsou v něm krásně ztvárněny radosti, ale i beznaděj postav. Obsazení se mi líbilo, Gemma se do role Tess náramně hodila a taktéž záporňák Hans Matheson. Po půlročním přemýšlením zvyšuju hodnocení, ten seriál si ho fakt zaslouží :) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polanskeho Tess bola deptajúcejšia, tragickejšia. Tu mi to prišlo pomerne ešte pozitívne. Dielo o žene, ktorá sa v živote dočkala len nespravodlivosti, ale za svoj osud si paradoxne mohla aj sama, nevidel som dôvod jej fandiť. Ten záver pri Stonehenge ale nebol podľa mňa dobrý. Polanski to zachytil oveľa lepšie. A aj Nastassja Kinski bola lepšia než Gemma. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem slov, když jsem sérii dokoukala, teď už to snad zvládnu. Geniální. Někteří tu trefně varovali úslovím, že kdo nesnese pomyšlení Lizzie bez pana Darcyho, nemůže se dívat na tento film. Jenže ruku na srdce, stalo se něco drsného Lizzie? Ne, a proto když dobračka Tess byla tak surově zneuctěna, věděla jsem hned, že to dobrý konec mít nebude, nesla si stigma a osud jí dopřál jen pár šťastných dní, než její život předčasně skončil. Přes ne-happy-end to je skvostné dílo, rovné tragédii Romea a Julie, prodchnuté tvrdostí doby a rychlému odsouzení člověka společností. Celé sérii nemám co vytknout, vše bylo přirozené- Tessina naivita, dobrotivost, Angelovo přesvědčení a neústupnost, Alecova zkaženost, snaha Tessiny matky zajistit rodinu. Obzvlášť bych vyzdvihla herecké obsazení a anglickou scenérii. Bez chyby. Tleskám. Brečím. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Tess alias najtragickejšia ženská hrdinka (teda, Hardy, klobúk dole, ty tuplovanej kruťas), s ktorou som sa doteraz stretla. Adaptáciu som mala vyhliadnutú už dlho a nielen preto, že mám veľmi rada Gemmu Arterton, ale celkovo ma bavia tieto BBC verzie knižných klasík. Na burze kníh som narazila na knihu, v auguste prečítala, rozčuľovala sa nad každou nespravodlivosťou spáchanou na Tess jej rodičmi, Alecom, Angelom a svetom. Dvojitá dávka smútku a depresie za mnou, I guess nevermore. Na záver musím dodať, že mi bol konečne v niečom sympatický Redmayne. (17.8.-2.9.2014) ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Brilantná adaptácia Hardyho klasiky, ktorá na rozdiel od Polanského verzie zvýraznila nie často videné: sisterhood. Navyše, druhá (zamilovaná) časť je učebnicovou ukážkou romantiky, pri ktorej mi srdce zaberá na vyššie obrátky, bang bang. Opakovane hodená rukavica československým TV, ktorým smerom sa dá v produkcii uberať. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Literárna extáza. Bodka. ______________ Pán menom Thomas Hardy si tam niekde za siedmimi dolami v náručí panenskej Matky prírody vypiskuje, bafká zo svojej fajočky a..... tajne udáva Davida Blaira (rejžu) z ťažkého plagiátorstva (!) :-))) Bohužiaľ, pre mňa tak nevyjadriteľné. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Thomas Hardy a jeho úžasný román byl Davidem Blairem zfilmován. A musím říci, že velice zdařile. Gemma ARTERTON je jakoby pro tuto roli stvořena. Míň se mi líbil Eddie REDMAYNE. Typově se k Tess nehodil a rozhodně jsem si dle románu představovala "chlapa" a ne takové "tintítko". Ale zpracován byl film jedinečně. Sama chvála pro toho, kdo miluje klasiku ve filmu. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Skutočne verne spracovaná kniha. Čo sa mi zdá zvláštne, keďže mnohé súčasné adaptácie sa originálu držia málo. Asi preto, že už boli spracované toľko krát a úplne detailne, že treba aj iný pohľad. Tess má relatívne málo filmových verzií... tak sa skúsili priblížiť pôvodnému príbehu. Avšak len scenárom. Nemôžem si pomôcť ale Eddie Redmayne sa k Angelovi neblíži ani na sto krokov. Herec je synonymum chlapa v súčasnosti módneho, moderného, aký sa páči väčšine, chlapa typu že v škole bol búrliváčik a pod. NIE. To nie je Angel. /a .. pardon.. ale.. pripadá mi príliž chudý na človeka, kt. mal zvládnuť tažkú prácu./ Tiež Tess. To je stelesnenie toho, čo má predstavovať Bondgirl. Našťastie nie úplne. Podľa mňa sa ako pravá herečka prejavila až 3. a 4. dieli. Prvé dva sa musela stavať do roly naivnej, neskúsenej - pretvarovať sa, pretože to nepasovalo k jej temperamentu a sile. Veď sme mohli vidieť jej prirodzené sebavedomie, hneď pri úvodnom májovom tanci, akým štýlom prešla okolo Angela. Takže .. reputáciu si u mňa napravila po polovičke. Ale i tak nie som natoľko spokojná ako pri verzii z roku 1998. Ak to porovnám, tak preboha... tu im absolútne nemôžem veriť, keď sa Tess a Angel zhovárajú o vážnych veciach.. Tiež pomocníčky v kravíne vyzerajú spolu príliž jednoliato. Z obsadenia ma presvedčil asi iba Alec. I keď sa tiež bavím na starom anglickom slangu...:D škoda nie úplne využitého potenciálu v hudbe. Oceňujem početné zábery outdoors. A neviem, mám pocit že niektoré prechody snímkov pôsobia staro. Spomeňte si napr. na hneď 1. záber série. A tak. Škoda, Tess z roku 1998 je miliónkrát lepšia pre mňa. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Konec jsem očekával naprosto odlišný… Asi i proto, že nejsem obeznámen s tvorbou Thomase Hardyho. Teď jen nevím, jestli je dobře nebo špatně, že jsem se tolik mýlil. Škoda některých slabších pasáží, kterým se nevyhnul žádný díl, a naivita Tess byla chvílemi možná až zbytečně přehnaná. Už to občas zavánělo hloupostí či nepoučitelností. Herecké výkony však nadstandardní od všech zúčastněných. Nejvýše hodnotím druhý díl s hezky odlehčenou a romantickou idylou na mléčné farmě a pak závěrečný díl, který bych už ale znova vidět nemusel. Osud si s Tess nepěkně pohrál. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Trošku plouživý film (vezmete-li v úvahu, že Tess stráví snad polovinu času více či méně usouženým plahočením cestou necestou), ale zároveň poctivá anglická filmařina jak má být. Gemma Arterton přes svůj kvokavý projev (no hlas si nevyberete) překvapila, brečet teda umí přímo na povel, Matheson je odporný jako obvykle, největší překvápko je pro mě dosud zhola neznámý Eddie Redmayne, což je zjevně talent od přírody. K dokonalosti chybí krůček, ovšem stejně jako Kiddo přidávám spoileroidní výstrahu všem, kdo mají za to, že filmy jsou od toho, aby nám předkládaly nerealistické happy-endy - to tedy jaksi fakt ne... ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Zahrané je to sice dobře, ale Tess je naivní, až to bolí a zasloužila by trochu proplesknout, aby se probrala. Všeho se bojí a hledá problémy a katastrofy tam, kde nejsou, jen aby si ještě ztížila život. Jako by se prostě nemohla smířit i s faktem, že bude žít šťastně. Tess vyloženě chce žít deprimující život, jinak by se v tom tak nepitvala. Ono by mi ani tak nevadilo, že je tak naivní, stydlivá a vůbec taková, ale jsou nějaké hranice. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně depresivní záležitost plná osudových ran, kde každá z nich by byla postačující k tomu, aby si člověk vzal život. Přesto se ale nevyrovná polanskiho pojetí, které je ještě desetkrát depresivnější díky své zoufalejší atmosféře a daleko daleko slizštějšímu Alecovi, ze kterého se ženě zvedá patro jen z pouhého pohledu, stejně tak Angel zde zase naopak není zrovna typ, ze kterého by se mi byť o milimetr podlomilo jedno jediné koleno (to už si jako větší chlap připadám sama), ale co já vim, třeba, dle knižní předlohy ,vážně mělo jít o málo slizkého až atraktivního Aleca, který dělá lidem ze života peklo, a nesmírně neatrktivního, nesympatického, zženštělého a přecitlivělého naivu jménem Angel, do kterého se Tess zamiluje na první pohled....vážně?, no jestli jo, tak jsem ráda, že jsem to nečetla, páč tohle na mě fakt krutě nefungovalo. Nehledě na tuto "drobnou" výtku se jedná o velikou obžalobu společnosti a jejích zvyků, očekávání, nespravedlnosti, která vede k naprostému zničení nevinosti a hrdosti lidské bytosti. ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

A já tomu těch pět hvězdiček dám! A kdybych ubírala, bylo by to za absenci toho zatrápenýho happyendingu, o kterém jsem věděla, že nepřijde, ale stejně jsem ho čekala. Vlastně je to dost geniální. Rozpor obsahu (depresivní, ponurý příběh) a formy (jemná kamera, krásné přírodní výjevy, zaostření na detail,..) navozuje úplně nový, hodně zajímavý pocit, který se mě drží i 24 hodin po zhlédnutí. ()

danca044 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem čekala šťastný příběh, to jsem se ale spletla. Hlavní hrdinka, Tess mi byla od začátku sympatická a až do konce jsem s ní soucítila. Příběh, jenž zachycuje nespravedlnost, chudobu a zakázanou lásku, se mi moc líbil. Jen mě trochu mrzí smutný konec, ale přesto shledávám seriál velice zajímavým. ()

Reklama

Reklama