Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stavitelé železnice nelítostným způsobem okrádají farmáře o jejich pozemky, jež stojí v cestě budoucí trati. Když se železniční agent drsným způsobem pokouší získat svolení k levnému odprodeji majetku také na paní Jamesové, dostává se do sporu s jejími syny Frankem a Jessem. Oba hájí majetek rodiny proti přesile a neobejde se to bez zranění agenta. Zatímco ostatní usedlící přijímají jejich odpor jako hrdinský čin, stavitelé železnice si na pomoc proti nim přizvou dobře placené právníky. Z Franka a Jesseho jsou přes noc štvanci... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně podprůměrný western, čistě černobílý rastr, v němž je okleštěna složitost života, legendy, ale vlastně i westernu jako žánru samotného... Tohle je spíš taková romantické drama, plné schématů z příkladných filmů o velkých národních hrdinech, kteří nemají lidské slabosti a jejich život je idylicky ukázkový, aby se mohl používat jako vzor. Jesse je správný chlap a zahyne zákeřnou zradou... Jesse je postava z americké národní čítanky... A jeho místní bratři - Žižka, Jánošík, Nikola Šuhaj... Jde o ten kult. Ale takhle to asi skutečně nebylo... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"Nežádáme nic než své právo." viz. Jesse James-spravedlivý gentleman, zdatný a odvážný to zabiják který se stal jak už to tak bývá zločincem proti své vůli, ale ve skutečnosti je tento film jen ztráta času, i když už barevná! Jen poznamenám že první česky stoprocentně barevný film byl až Jan Roháč s Dubé z roku 1947..To jen tak pro představu..Stále však všude a každému opakuji že western z třicátých a začátku čtyřicátých let až do příchodu Johna Wayna vůbec nemusím a tento film tento fakt jen potvrdil..Hodně patosu, málo smyslu pro humor, a také málo akčních scén krom té kdy se dva hlavní hrdinové ocitnou v pasti, a kdy si prostřílejí cestu na svobodu. Ale je fakt že do širšího podvědomí se právě tímto fimem dostal do té doby už trochu známý Tyron Power (Jesse James) a hlavně pak Henry Fonda (jeho bratr Frank)..O rok později v režii Fritze Langa se dostalo tomuto westernu pokračování a sice Return of Frank James v hlavní roli tentokrát už s Henry Fondou.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jesse James chlapík byl, hodně lidí odpravil, vlaky přepadával rád. Boháčům uměl brát, chudákům dával zas, přál bych vám abyste ho mohli znát.... se zpívá v trampském evergreenu. A podle mě se podle této písně i tento film volně inspiroval. Skutečnost byla úplně někde jinde, Jesse James byl ve skutečnosti zloděj a vrah. Ovšem zde je vykreslen jako v písničce, že bohatým bral a chudým dával. Sice bych skutečné vylíčení Jamesova života uvítal radši, ale, proboha, toto jsou třicátá léta. To i Sam Peckinpah udělal ze zakrslého psychopatického vraha Billyho Kida urostlého zbojníka. A tak proti zbojníkovi Jesse Jamesovi nic nemám. Hezounek Tyrone Power mi na roli Jesseho pasoval a vyrovnal se s ní víc než dobře. Mladičký Henry Fonda v roli Franka Jamese byl rovněž skvělý, i když nemá mnoho prostoru vyniknout. Potěší i John Carradine coby Robert Ford, jde z něj opravdu strach. Westernová (bohužel u nás málo známá) ikona Randolph Scott dostal bohužel málo prostoru v bezvýznamné roli. Ale i tak dělal co mohl. "Jesse James" Henryho Kinga se soustředí spíše na lidi v okolí J.J., jeho přátele a rodinu (přestřelky jsou pouze 2, i legendární Northfieldská loupež má velmi málo prostoru) a dokonce úplně opomněl na bratry Youngerovy (Colea si mohl klidně zahrát Scott). Pár hluchých míst se jistě najde, 85 minut by bylo akorát. Ale když to vezmu ze všech stran, zpracování legendy o J.J. v nádherných Technicolorových barvách ode mne musí dostat aspoň 65%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jesse James je western, jenž se zakládá na příběhu skutečných postav, což dodává na poutavosti. Osobně mě zaujal asi více než nové zpracování s Bradem Pittem, jelikož Jesse a Frank Jamesovi v podání Powera a Fondy mi přirostli k srdci (podobně jako Butch a Sundance) více a neměl jsem z nich pocit, že jsou opravdu tak špatní a zlí psanci, jako tomu bylo ve zmíněném snímku Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, ačkoliv je možná objektivnější a ne tolik zidealizovaný jako Kingův a Cummingsův počin. Pochopitelné je, že na tomto zpracování se projevuje již stáří filmu, tudíž mnohé herecké projevy opravdu stojí za pozornost. Legendy mám rád a Jesse James jí bezpochyby je, takže 4*. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Jesse James, hrdina z lidu, westernovy Robin Hood, rovny chlap a oddany manzel. Bohuzel zastrelen zbabelcem ve chvili, kdy odmitne pro klid sve pani posledni loupez a konecne se setka se synem... Je to holt smula. Vyobrazeni bandity a vraha jako lidoveho Jezise je ponekud legracni, ale nezaujate se porad jedna o filmarsky velmi podprumerny kousek. __ I takhle vypada mytus. __ "Ani Amerika se za tohoto chlapce nestydi. Mozna proto, ze byl tak odvazny. Mozna proto, ze chapeme, ze to co z nej udelala jeho doba, nebyla jen jeho chyba... Moc legracni. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ničím nevybočujúci príbeh z americkej histórie, značne zidealizovaný, trochu naivný. Dej filmu tiekol kľudným tempom pokojnými prériami, bez nadmerného vzrušenia. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi najhorší film o Jesse Jamesovi, aký som videl. Rozprávkovosť a naivnosť z neho trčí na sto honov. Ale filmársky je vzhľadom na rok výroby dobre prevedený. 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, kterak se z vraha a bandity stal Robin Hood. To by samo o sobě ještě tolik nevadilo, kdyby se nejednalo o hodně nudný a předvídatelný film bez jakéhokoliv zajímavého místa. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tyto nekritické životopisy je těžké nějak komentovat. Všichni cítíme, že to asi ve skutečnosti bylo s Jesse Jamesem trochu složitější, tohle představení bylo příliš pohádkové, idylické, černobílé (ač barevné), podobně jako když Vávra točil husitskou trilogii. Pěkné barevné obrázky z národní historie, čítankově jednoduchý příběh o jasně rozlišitelném dobru a zlu. Samozřejmě s příslušnou dávkou patosu. Co s tím má divák dělat. Buď to po pěti minutách vypne, nebo přistoupí na hru a spokojeně to dokouká. Může přitom dělat i něco jiného, protože mu vlastně nic neunikne, příběh se bude sunout vpřed v důvěrně známých kapitolách. Na konci se jen ujistíme, že zrádný Robert Ford zastřelí nebohého Jesseho zezadu ve chvíli, kdy bude sundávat ze stěny obraz. A pak už si jen uděláme čárku, že jsme zhlédli další klasický snímek. Patrně už ale bude jen málo těch, kdo budou netrpělivě vyhlížet, kdy bude televize tento film opakovat. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Prísnejšie tri hviezdičky, ale keď si to tak premietnem, že ako hodnotím a ak by som nevidel hodnotenia, rozhodne pri takomto kvalitatívnom filme by som očakával červené čísla a nie podhodnotených 57%. Pozeral som to v češtine a kolorovane, z čoho by mal človek pocit, že rok vzniku by sa nedatoval k 1939 ale skôr k 1959. Slušne prepracované charaktery bratskej dvojice, vykreslenie nespravodlivého odobratia majetkových práv + jedna skvelá akčná scéna... o tom je "starý" Jesse James. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Naivní scénář, téměř nulová akce, film zbytečně vyplněn přespříliš romantikou, příšerný dabing. Jinak jde ale celkem o koukatelný, slušný film, když si odmyslíte že se jistě o skutečný příběh Jesse Jamese nejedná. 50%. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Stošestiminutová adorace jednoho z nejznámějších desperátů. Ale vem to čert, mě se to docela líbilo. A zejména major Rufus Cobb (Henry Hull), který tak rád psal plamenné úvodníky, mě vyloženě bavil. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Starý western, ktorý je (ako tu mnohí správne píšu) do veľkej miery naivnou, zidealizovanou a romantickou propagandou jedného banditu a vraha, ktorý chodil po drsnej americkej pláni s menom Jesse James. Film je to vcelku pozerateľný aj napriek tomu, že má veľkú stopáž, počas ktorej na pár miestach naozaj zásadne zlyháva tempo a to čo sa udeje je dosť predvídateľné. Taktiež nečakajte veľké množstvo prestreliek a akčných scén, čo je tiež veľká škoda, pretože napríklad prepadnutie vlaku bolo naozaj pekne spracované (záber z profilu ako Jesse uteká po streche vlaku je naozaj vydarený - kontrast medzi tmavou postavou a svetlým pozadím). Plusom filmu je aj príjemný humor (ktorého tam nie je mnoho, ale aspoň trochu). Nezabudnuteľný je opakujúci sa motív úvodníkov, pána Rufusa: "V tejto krajine nebude vládnuť zákon kým nepostavíme všetkých právnikov / zubárov / guvernérov ... do rady a neodstrelíme ich ako prašivých psov." :-))) ()

brando 

všechny recenze uživatele

Zaujala mě, především, velice zmatená práce se střihem, některé scény mají velice špatnou návaznost a plynulost, přičemž znalejšímu diváku to musí vyloženě působit jako pěst na oko. Vliv studia je cítit, charaktery se vyvýjí tak jaksi mimo obrazovku. Ale jsem zvědavý na pokračování, kde dostane větší prostor Henry Fonda jakožto Frank James. 50% ()

Reklama

Reklama