Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Těsně po čtyřicítce nebyl Dalton Trumbo v žádném případě příkladným americkým občanem. Bez ohledu na soukromé politické přesvědčení vedl jako oddaný manžel, otec a uznávaný scénárista skvělý život. Ve 40. letech 20. století však Spojenými státy zmítala hluboká paranoia. Joseph McCarthy se snažil vymýtit komunisty ze všech koutů země a v roce 1947 byl Trumbo zatčen a odsouzen k vězení za pohrdání soudem spolu s dalšími scénáristy a režiséry, kteří vešli ve známost jako „Hollywoodská desítka“. Pozoruhodný příběh legendárního hollywoodského scénáristy ožívá prostřednictvím barvitého čtení jeho svérázných, upřímných a mimořádně podmanivých dopisů v podání několika současných špičkových herců, včetně Michaela Douglase, Liama Neesona a Donalda Sutherlanda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele

Amerika se vypořádává s nedávnou minulostí. Na osudu Daltona Trumba Peter Askin ukazuje, jak snadno jste se ve společnosti posedlé honem na komunisty mohli stát štvancem. Systematické ostrakizaci jako kdyby v životě „undergroundového“ scenáristy a spisovatele (dlouho například nebylo všeobecně známo, že napsal Prázdniny v Římě) příslušelo dominantní postavení. Co zákazu tvorby a ztížení existenci předcházelo a co po ní následovalo, je zmíněno, či spíše jen naznačeno v pár větách. Mělo-li jít o dokument věnovaný Černé listině, proč byl nazván Trumbo? Ale je tu ještě něco. Texty. Trumbovy texty, povětšinou osobní korespondence, čtené Joan Allenovou a několika slavnými herci s výraznými hlasy. Jak lépe představit muže, jehož zbraní bylo slovo? Takže ano, Trumbovi se dokument, vycházející z divadelní hry autorova syna, nakonec také věnuje, jen je třeba číst (resp. poslouchat) mezi řádky. 75% ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje dopad společenského "honu na čarodějnice" v USA 40./50. let, jež byl schopen obracet nepohodlným osobám naruby nejen profesionální kariéru, ale i soukromý život. Trumbovu (a nejen jeho) nespornému spisovatelskému talentu bylo kvůli dobové paranoie znemožněno svobodně tvořit a dokonce se podepsat pod vlastní díla, nicméně stejně jako většina ostatních stejně perzekuovaných se morálně nepodvolil. Dokumentu silně pomáhají přednesy Trumbových autentických dopisů a prací, jež dodávají celému snímku na hloubce. ()

Riverin 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý zachycuje príbeh jedného skvelého scenáristu, ktorému kariéru zničila americká "demokracia" a čierna listina, na ktorej sa nachádzala i tzv. hollywoodska 10tka, kam patril aj Dalton Trumbo. Skvele zachytená tvrdohlavosť a osobnosť Trumba prostredníctvom jeho listov, mimochodom v skvelom prednese hviezd ako Michael Douglas, Liam Neeson, Donald Sutherland či Nathan Lane. ()

Reklama

Reklama