Reklama

Reklama

O' Horten

(festivalový název)
  • Norsko O'Horten (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jeden z nejzajímavějších filmů uvedených v sekci Un certain regard MFF v Cannes 2008 má vše, čím si filmy Benta Hamera získaly přízeň diváků i kritiky: jemný humor, originální scénář a především nezapomenutelnou atmosféru. Odd Horten pracoval celý život jako strojvedoucí. Přišel čas odejít do důchodu a Horten zítra pojede na své pravidelné trase Oslo – Bergen naposledy. Poprvé za čtyřicet let práce u dráhy však přijde pozdě… Půvabný film nejen pro milovníky vlaků. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh o tom, že i když vám ujede váš poslední vlak, neznamená to, že si ještě nemůžete skočit do vzrušujícího neznáma. Hamerův styl je neopakovatelný, plný statických vizuálních anekdot, absurdně vykořeněných výjevů a ryzího severského mlčení, které říká víc než mnohé romány. O'Horten má duši hravého básníka, je to film o smutku, osamělosti a naději, která se rodí z banalit. Sledovat postavu "rezervovaného" mašinfýry, který se v průběhu několika dní promění v potměšile veselou nádobu optimismu a naděje, je požitek nad požitky. Snad za to může moje láska k severu a severskému humoru "nicneříkání a máloříkání", ale dech jsem měl stejně zatajený a knedlík v krku stejně velký jako v případě "Povídek z kuchyně". Skromně moudrý film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nor Bent Hamer s O'Hortenem je pro mě dnes premiérou a bude patřit mezi ty s příchutí pelyňku i když je tam pár úsměvných momentů. Mimo zajímavost, že tam byla na dvě sekundy skutečná slavná norská skokanka na lyžích Anette Sagen, je i to, že to byla snad jediná osoba v celém filmu, které bylo pod padesát let. Když jsem viděla mašinfíru Oddeho na rozlučce do důchodu, tak mně bylo hned jasné, že to pro něj nebude žádná výhra, čemuž korespondovaly i následné situace, v kterých se postupně ocitnul. Jak v prodejně cigaret, dýmek a sirek, tak při návštěvě své matky, až po setkání se Sissinerem. Jeho zastávka na točně, kdy se dívá do všech rotund na stojící vagony, byla snad nejsmutnější. Je to zvláštní snímek, který na mě dýchnul velkou dávkou smutku, pookřání a malou špetičkou naděje. Tentokrát díky za ten puntík na konci. - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Asi není třeba říkat, že už nepřijímám žádné další objednávky na jídlo.“ Strojvedoucí Odd Horten si žije svůj nevzrušivý život zahrnující kouření dýmky, stálou trasu jízdy a pravidelné přespávání ve stejném hotelu. Nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo na jeho poklidném životním stylu něco změnit i po jeho odchodu do důchodu, kam se právě chystá…Hlavní postava baví. Dějí se jí zdánlivě běžné, a přesto trochu zvláštní věci. Jako třeba když nedobrovolně hlídá naprosto cizí dítě, prochází letištní kontrolou, přestože nikam neletí, nebo se stane spolujezdcem podivína, který řídí poslepu. Film má stejně jako hlavní hrdina své pomalé, někdy až hypnotické tempo. Chvílemi je úsměvný, místy zas posmutnělý, převládá ale jistá smířlivost. A jak se hlavní hrdina vyrovnává se stářím a důchodem, přichází najednou závěr. Ten vše otočí, a to včetně svého vyznění, což mně osobně příliš nesedlo, přišlo mi to trochu na sílu. Celkově tento milý, malý komorní snímek asi nikoho neohromí, ale díky své zvláštní atmosféře mi vychází ještě na slabší 4*. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nenormálne namakaný film! Pre mňa, teda. Ja si lámem hlavu nad triviálnymi hlúposťami, robím si zo života peklo, ked všetko môžem elegantne, so stoickým kľudom, odšéfovať a ani brvou nemihnúť ! Proste, potrebujem, aby mi niekto poriadne prijebal, nech sa mi v tej sprostučkej palici rozsvieti! A tá muzička, tá muzička! Luxusne tam zapadla. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbily Hamerovy Povídky z kuchyně, je velice pravděpodobné, že se vám bude podobně líbit i O'Horten. Hlavní hrdina - právě do důchodu odcházející strojvedoucí sice zažívá celou řadu vpravdě bizarních příhod, ale humor je přitom převážně lidsky úsměvný, nečekejte žádnou třeskutou zábavu. Ideální film na dlouhodobé zlepšení nálady. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - OPEN EYES - Otevřené oči - 85%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.61/272 ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidské, o ztrátách, životním přehledu, ale I o touze a naději. Když se postavil na ten skokanský můstek...brrrr...spoustu let lidé nadávají, už aby byli v důchodu, ale až do něj konečně doklopýtají, vědí, že život už je v pr...! Skvělý filmový zážitek. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Odd Horten (už svým křestním jménem prozrazuje jistou podivnost) má ve svém osudu napsáno, že (v důchodu, tj. od svého 67 roku) musí skočit na lyžích, už proto, že se tomu celý život vyhýbal, a sejít se svou dávnou známou, možná i milou. Od své poslední (nezdařené) jízdy železničními tunely a mosty , až po svůj první skok na lyžích, se událostmi, které zpochybňují jeho dosavadní život a přitom ho naplňují, dostává do situací, které řeší tím, že je neřeší, a když jde to tuhého, řeší je tak, aby z nich nějak vyvázl se zdravou kůží. Autorský film Benta Hamera je sice laděn optimisticky, ale v mnoha okamžicích nechybí mnoho, aby se zvrtl někam jinam; a právě tyto okamžiky jsou na filmu cenné, i tím, že se často blíží k hitchcockovským seuspenzím. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Kouzelný poetický film s dokonalou hudbou a plný originálních nápadů. Hlavní hrdina se může zdát trochu nevýrazný, starý samotářský strojvedoucí, který žije jen se svou dýmkou a navštěvuje svou matku. Jenže právě tím do celého filmu dokonale zapadá. Úsměv na rtech mi vydržel celý film. Nenajdete tu žádné emocionálně vypjaté scény ani scény vybízející k výbuchům smíchu, o to blíže se mi snímek zavrtal k duši a vyvolal příjemný pocit, který jen tak nevyprchá. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Milý malý film o strojvedoucím, který odchází do penze a tento odchod je lemován podivuhodnými zážitky, lidmi i zvířaty, místy surrealistickými, vesměs úsměvnými. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Lehce humorný, pomalu plynoucí film o jednom penzionovaném strojvůdci. Který paradoxne začne zažívat nejlepší léta až v tom důchodu. Do té doby žil jednotvátným, stereotypním životem, Zajimavý nápad, ale trošku průměr. 65% ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Netradiční hlavní hrdina (důchodce) ve filmu, který je v podstatě souhrnem rozličných povídek, jež spolu více či méně souvisí (či nesouvisí). Velmi se mi líbil úvod filmu a prujezdy vlku tunely směrem na krásně bílou, zasněženou pláň norské krajiny. Něco mi tam ale chybělo. ()

ratje 

všechny recenze uživatele

Zeleznicarska poetika a jemny humor ve filmu s vaznym zivotnim tematem (odchod do duchodu). Zase jsem si jednou pripomnela, ze mam slabost pro severske filmy a ze bych se jim mela v budoucnu vic venovat. Tenhle film prekvapive konci ***pozor spoiler*** na Skandinavce hodne netradicnim (ale jinak klasickym provarenym) happyendem. A ta hudba! Pry “Kaada.no”, tak se jim hned jdu mrknout na zoubek. Tenhle soundtrack musim mit!!! ()

BarGoldstein odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi půvabná hovna. Vůbec nechápu, jak taková dementní snůška tupého bloumání může mít takové hovnocení. Hodnotícím s knedlíkem v krku okamžitý Sonderbehandlung! ()

Aranel 

všechny recenze uživatele

Film o železičářovi dosahujícím důchodového věku překonal pro mne hranici snesitelné pomalosti, o kterou se otíraly Povídky z kuchyně. Čekala jsem pointu a přišel happyend, sice pěkný, přeju jim to, ale trochu vykonstruovaný. Dvě hvězdičky za hudbu a zajímavou úvodní scénu s vlakem projíždějícím tunelem. ()

ujo_chmel 

všechny recenze uživatele

Unikla mi pointa alebo bola onicom. Pomale filmy mi nevadia, ale toto bola len obycajna pomala hlupost, zmiesanych par osamotenych neuveritelnych mini pribehov. Bez ladu a skladu. ()

Reklama

Reklama