Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáct absolventů jednoho ročníku DAMU se rozhodne společně odejít do oblastního divadla. Během první sezóny se nadšený kolektiv rozpadá a zůstává jen pětice, která je odhodlána pokračovat. Zkušená televizní režisérka natočila svůj první kinematografický film podle divadelní hry, která byla napsána přímo na konkrétní herce, tehdy ještě studenty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

“Kdyby tobě, Boženko, někdo nabídl film, tak pro to vystoupíš i ze strany.” Snímek natočený na základě divadelní hry a to je důvod, proč se to celé odehrává v jedné místnosti. Příběh pojednává o deseti mladých hercích, kteří společně přijmou angažmá v jednom divadle. A právě v tom je jádro dané problematiky. Tady nejde ani tak o jednotlivé herce a jejich angažmá, ale o všechny jako celek. Tady je moralizační etudou poukázáno na tzv. kolektiv. Co to vlastně je, co to obnáší, atd. Slovo ´kolektiv´ za celou filmovou stopáž zazní opravdu nesčíslněkrát. Pokusí se to někdo spočítat? Takže co tu máme. Počáteční nadšení ze soudržnosti kolektivu se vším všudy, které každou další minutou vývoje děje skomírá a postupně se objevují další a další závažné problémy, při kterých se onen kolektiv setsakramentsky zatřese až v samotných základech. Takže co z toho vlastně tkví? Je počínání v kolektivu přínosné a nebo ne? To nechť divák posoudí sám. Příkladů je v ději více než dost. Zkrátka a dobře, slasti a strasti kolektivu. To je to, oč tu běží. Snímek z tzv. nové vlny nic neztrácí na své moralizační vlně ani dnes. Dokázali by současní mladí lidé žít v kolektivu a nebo by dopadli stejně, ne-li hůř, jako postavy tohoto příběhu? ()

baxz 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru film zdaleka nenaplnil svůj možný potenciál, který mu námět dával a vůbec si netroufnu tvrdit, že je to komedie. Některé scény působí až trapně, místy nedotažené, jindy přetáhlé, stopáž 101min je s tímhle dějem ubíjející, herecké výkony různorodé, od výborných, až po ty slabší od herců na které se časem zapomnělo. Ale najdou se i pozitiva, občasný humor, a především M.Drahokoupilová a L.Křiváček. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Kdyby ti Boženko někdo nabídl film, tak vystoupíš i ze strany. Občasné hlášky stály skutečně za to. Ale jinak jen zaujali ještě velmi mladí studenti. Mne nejvíce pan Křiváček a pak paní, vlastně slečna Janžurová, kvůli které jsem na tuto věcičkou koukal. A nudil se. Asi fakt nejsem na umělecké počiny, ale na obyčejné filmy. Dvacítka je pro herce. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak vyznívala Kohoutova hra na divadle, ale filmový přepis se moc nepovedl.  Označení jako komedie snad musí být omyl a téměř v polovině 60. let, kdy už se kulturní fronta hodně probouzela - a ve filmu zvlášť - tohle působí ještě jako závan let padesátých: kolektiv sem, kolektiv tam, to muselo trhat divákům uši už tenkrát. Ani se nechce věřit, že během pár let se Kohout naprosto proměnil a stal se z něj jednak výrazný exponent kulturního vzepětí pražského jara a nepochybně i skvělý dramatik. Tady se ze svých svazáckých střevíců však ještě nevymanil. Možná to ale naopak nezvládla režisérka a nepochopila smysl hry, třeba to Kohout pojímal víc ironicky (možná proto "komedie"?), těžko říct.  Smysl filmu však rozhodně nemůže pochopit současný divák, pokud onu dobu nezažil alespoň jako dítě - zkrátka tohle dobu svého vzniku nepřežilo a zajímavé jsou na filmu jen postavy některých později úspěšných herců (pro srovnání s jejich dalším vývojem) a přeci jen docela vystižená atmosféra 60. let alespoň z těch několika nemnoha exteriérových záběrů, například pohledů z okna na Karlovy Vary. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a jednotvárný scénář, ovšem se skvělými hereckými výkony. Kolektivní život jednoho mladého divadelního souboru není jednoduchý, zvlášť v revoluční době 60. let. Pro mě naprosto neznámá režisérka a stará známá atmosféra šedesátek, ve které můžeme nalézt i politické popichování. Každý ze zúčastněných divadelních herců má svojí pravdu, a také své chyby. Neznámý snímek si jistě zaslouží pozornost. ()

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v Karlových Varech. (bomber7)

Reklama

Reklama