Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MY JSME OPTIMISTÉ. VĚŘÍME, ŽE TU ZNOVU ZAČNEME ŽÍT, ŽE SE NAŠI LIDÉ VRÁTÍ.…“ /// Ucelený vyprávění o útisku Srbů kosovskými Albánci. Propagandistickej příběh jedný strany? Má to bej pokus Občanského sdružení Nezávislá média vyvolat diskuzi o tom, co všechno nám politici ještě neřekli. Ti, jenž potřebujou ke všemu důkazy a výpovědi všech zúčastněnejch i nezúčastněnejch, budou ztraceni v ideologický nejistotě. Ale taky by je mohlo zajímat, proč se některý informace nedostaly do západního zpravodajství, nebo proč se teroristi z ÚČK objímaj s americkejma politikama. V tomhle dokumentu nejde ani tak vo masový hroby a vohořelá těla. Spíš jde vo další lidi, kteří věřili, že je mezinárodní společenství ochrání. A z toho mi je na blití velebnosti. (Přesně tak, jestli i tady něco náhodou nábožensky nepáchne.) A ty fakta – překvapení?! Stejně jako v Izraeli. V tomhle koutě světa totiž nejen že něco pěkně smrdí, ale něco mi to i připomíná… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, kde se furt bere ta nenávist. 2.) Páč nejsu blbej a čtu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám dojem, že mince má dvě strany, toto televizní dílo mě chce přesvědčit, že se pletu. Tento zajímavý dokument jsem sledoval s pocitem, že na Kosovu mi moc nezáleží, tudiž jsem se na nechutnosti v něm díval trochu s odstupem. Byl jsem zaskočen při ukázkách bombardování Bělehradu, bylo mi zle při sledování ohořelých mrtvol ve vlaku, bylo mi líto lidí, kteří museli opustiť své domovy. Záběry byly zkrátka dojemné... Což ovšem nesmaže fakt, že něco podobného se dělo i opačně. Slobodanu Miloševiči je zde věnována nulová pozornost, což by si toto vrahounské prase jistě zasloužilo. Podle mě si obě etnika nemají co vyčítat. Vraždí se neustále a hlavně NAVZÁJEM. Mám dvě možnosti hodnocení - odpad! za neexistující objektivitu, nebo čtyry hvězdy za pěkně natočený a zábavně poskládaný dokument. PS: Tyto dokumenty by se měly točit objektivní, aby si každý člověk udělal svůj názor, pokud se na něj díval někdo, kdo věří i reklamě v televizi, mohlo by to mít špatné následky... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ve světě humanitárního bombardování civilního obyvatelstva je všechno možné a objímání amerických politiků s drogově teroristickými staviteli mešit do toho tak nějak patří. Své o tom ví ryšavý Václav i hodná babička Madlenka alias Balkánská řeznice. Mně rozhodně nevadí, že dokument je jednostranný stejně jako vysílání naší veřejnoprávní televize, neboť se na problém podíval z druhé strany a to té, jejímž jsem fanouškem. Stejně tak si myslím, že zasahování do občanské války za účelem zisku je zhovadilost a vybrat si tu správnou stranu konfliktu podle toho, kdo odebere větší množství zbraní považuji minimálně za svinstvo. Od této chvíle navrhuji vést všechny války na neutrálním území - tedy v USA, aby konečně taky ochutnali svou vlastní mírovou medicínu a pochopili, že lidské životy jsou víc než Dow Jonesův index. ()

CheGuevara odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem z těch pošetilců, co hledají v dokumentech "pravdu" či nedej bože objektivitu, ale jakákoliv účelová manipulace a interpretace se mi příčí, jak máloco. ()

Dadel odpad!

všechny recenze uživatele

Každá kinematografie má svého Věčného Žida. Nevím, kdo je Václav Dvořák a jak se mu podařilo přesvědčit ČT, aby se pod tento jednostranně manipulativní škvár podepsala (uklidňuji se domněnkou, že v ČT do poslední chvíle netušili, co to vlastně zaštiťují), ale je to ostuda, zvlášť uvážíme-li, jaký kultovní status zakázaného ovoce tento film mezi českými konspiračními teoretiky, nácky a podobnou lusou získal. Jabko je jabko, hruška je hruška, Kosovo je Kosovo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Snímek může působit prosrbsky jen do té doby, než přijde debata na konkrétní srbské (zlo)činy, viz např. tyhle linky na debatu na Britských listech k dokumentu. Kromě nepopiratelné hodnoty toho, že dokument jde tak silně proti tahu na bránu v ČT či Junge Front Heute, jejichž přizdisráčskost je skutečně do nebe volající, oceňuji také mnoho záběrů, které se v očesaném zpravodajství propagujícím chirurgicky přesné humanitární bombardování občana Havla nemají šanci prosadit. Ad Boulderman: To opravdu ještě dodnes mají tu drzost přisuzovat tržiště Markala Srbům? Již asi měsíc po události vyšlo najevo, že odpovědnými jsou Bosňané. Update: ČT to nakonec odvysílá, samozřejmě s příslušným "dovysvětlujícím" dodatkem, aby si náhodou někdo neudělal o věci vlastní názor. "Kromě USA jako první uznaly samostatnost Kosova Velká Británie, Francie, Německo a Itálie, státy, které podepsaly Mnichovskou dohodu." Měli bychom si to pamatovat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uloupené Kosovo je typický příklad aktivistické publicistiky. Dokumentu nelze upřít zručnost a profesionalitu, ale pravdou je, že zaujatý komentář snižuje jeho kvality. Vysoké hodnocení na CSFD je dáno alternativním úhlem pohledu, který režisér zvolil a který se zásadně liší od oficiálních vládních stanovisek a převažujícího pohledu médií. Jenže když jedna vyhrocená pozice vystřídá druhou, nevzniká z toho objektivní skutečnost. Celkový dojem: 60 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Úkolem tohoto pořadu je podívat se na historický půdorys vygumovávání většiny menšinou a současnost, která je pro budoucnost nejen Balkánu - v rovině precedentu i světa - krajně rozporuplná. Relativní úzkost (jednostrannost) záměru je víc než vyvažována alternativností podávaného pohledu právě v jeho širších souvislostech. Je škoda, že nebude realizován jeho druhý díl. V české televizní publicistice se jedná o ojedinělý, nikoliv náhodou trezorovému pořadu blízký čin. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co z tohoto dokumentu vyplývá? Že Balkánci mají horkou krev. Rychle je nastíněna historie Kosova: Srbové byli znevýhodňováni a zabíjeni již v době první světové války, stejně tak nacisty v druhé světové válce. Po vítězství Tita byli bohužel nadále utlačováni, takže se poměr obyvatel v Kosovu postupně obrátil ve prospěch Albánců. (Albánská) Kosovská osvobozenecká armáda UÇK dokonce napadala Albánce, kteří se přátelili se Srby. A pak přišlo "humanitární bombardování" NATO... Situace v Kosovu - respektive po celém Balkáně - je prostě nesmírně složitá a není možné ji bezbolestně vyřešit. ___ Dokument lze označit za poněkud tendenční (srovnání s Mnichovem, chybí informace o Bosenské válce, Miloševićovi a jeho činech) , přesto je bezpochyby přínosné znát pohled druhé strany. Jde mi jen o to, že sami Srbové také nejsou neviňátka, neskutečná zvěrstva na civilním obyvatelstvu páchaly obě strany: s Kosovem to přímo nesouvisí, ale masakr ve Srebrenici, který v roce 1995 vedl srbský generál Ratko Mladić, a který znamenal povraždění asi 8 tisíc Bosňáků - v dokumentu zmíněn není, ačkoliv podle mě by měl být. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slovenská republika doteraz (11. september 2020) neuznala Kosovo ako samostatný štát. Oficiálne ho považuje za súčasť Srbska. Dokument Uloupené Kosovo ukazuje časť oprávnených dôvodov, prečo tomu tak je. K objektivite dokumentu a objektívnosti všeobecne: Podľa mňa môže byť dobrým a zaujímavým dokumentom len výsostne subjektívny dokument s jednoznačným názorom na zobrazovanú vec. Vysvetlí totiž ktorý dokument spĺňa vágne kritérium objektivity a čím? Zároveň: pozná niekto výnimočný a zároveň objektívny dokument? Podľa tohto kritéria by dokumenty o Hitlerovi mali dať asi rovnaký priestor na obhajobu Adolfovym fanúšikom; dokumenty o utrpení zvierat zase mučiteľom zvierat; vegetariánske dokumenty mäsožravcom atď. Požiadavka objektívnosti dokumentu je faktický nezmysel. Nikdy nerealizovaný, ale strašne požadovaný v mysliach sociálnych inžinierov. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pri tomto komentáry troška poodhalím svoje politické smerovanie, vyhlásením, že sa absolutne stotožňujem s názormi a postojmi tvorcov tohto filmu. My Slovania sme mierumilovné etnikum. Pokorne strpíme veľa útlaku a nezaslúžených rán, ale keď pohár pretečie, tak vieme tiež tvrdo udrieť. To čo páchali smradľaví Albánci celé desaťročia v Kosove na Srboch, už bolo neznesiteľné. Preto sa im dostalo to o čo si koledovali. Do hry však vsúpila mocná Amerika a srbský ľud znova trpí. Hrdinovia tohto národa sú prenasledovaní ako zločinci. Nepatrím k ľuďom, ktorí nemôžu USA ani cítiť. Naopak. Moje zmýšľanie je dosť pro-americké, ale to čo spravili našim bratom Srbom, im odpustiť nedokážem. "Uloupené Kosovo" je pôsobivý dokument, zložený z archívnych autentických záberov, o zúfalstve jedného slovanského národa a veľkých politických hrách. **** ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Tak toto je riadny hnoj. Milovníci všeslovanskej vzájomnosti už roztáčajú praslovanské kolovraty a bijú sa do pŕs. Práve preto sú takéto výblitky nebezpečné a mali by ich úplne zakázať. Toto je manipulácia s historickými faktami ako víno. Srbsko že malo 2 mil. obetí v 1. sv. vojne? A v 2. sv. vojne 2,5 mil.? To sa pánovi režisérovi snívalo? A ďalej: ilýrsky kmeň Dardani (predchodca Albáncov) obýval územie dnešného Kosova už v 4. st. pnl, kedy sa o nejakých Slovanoch nikomu ani nesnívalo. Názov krajiny tiež nie je slovanský. Slovo "kosa" pomenúva poľnohospodársky nástroj v srbčine a aj v albánčine a odvodzovanie od srbského "kos" (drozd) neobstojí. Keď za vlády srbských cárov vznikali hlavné pravoslávne kláštory ako Peć, Gračanica či Dečani, Albánci tam kontinuálne žili. Václav Dvořák, strč si tento svoj pseudo-dokument do análu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám Fadil Hodza hovoril, že sú to barbari, posúďťe sami, akí sú...A divák si to dá dohromady. Áno, netajím sa tým, na akej strane stojím. Súhlasím, že dokument vyznieva jednostranne a prosrbsky a nechcem si ani zakrývať oči pred tým, čo robili Srbi. Dokument, toho ale ukazuje dosť a história neklame. Albánci tvorili v Kosove pred sto rokmi menšinu asi 5%. Môžme ich smelo prirovnať k tej našej cigánskej, ktorá sa rovnako nekontrolovateľne množí. Ich teroristická UČK vyhnala státisice srbov a o vraždení sa baviť ani nemusíme. Srbské odplaty treba jednoducho akceptovať. Prečo bol tento dokument zakázaný, je súdnemu divákovi jasné hneď. To, že je prosrbský, by hádam nevadilo. Určite nie tak, aby bol zakázaný. Film totiž obsahuje množstvo nevyvrátiteľných a nespochybniteľných dôkazov o tom, aká hnusná politika sa tam robila a robí dodnes. Úsmevy a objatia predstaviteľov USA a NATO s teroristami? Dôkazy o tom, že sa zhadzovali zakázané kazetové bomby? Dôkazy o tom, že pilot stíhačky zlikvidoval vlak plný civilistov? Dôkazy o tom ako albánci ničia kostoly a pamiatky a vojská NATO sa iba bezmocne prizerajú? Mňa najviac nasrala scéna, keď sa štáb vydal so starším srbom do domu, kde býval on a jeho švagor. Nasťahovaný albánec na otázku, či vie, čí je to dom odpovedal, že jeho, že to on ho postavil.... " A choď preč, lebo budú problémy a niekto ťa zabije". Tak toto už je sila. Ťažko znášam pohľad na utrpenie tohto, pre nás blízkeho národa. To, že sme povolili prelety na "humanitárne bombardovanie" , si tiež neviem odpustiť. To je ale politika a bežný občan s tým neurobí nič. Humanitárne bombardovanie je tiež bohovský pojem, lepší by ani Shakespeare nevymyslel. Srbom toho dlhujeme dosť. Tlaky západu, aby sme uznali Kosovo sú čoraz silnejšie, ale dúfam, že sa tak nikdy nestane. Ale ten náš malý bajuzatý cyklista ba ma neprekvapil, to je tiež hajzlík na pohľadanie. My Slováci, ale ani Češi na to nemáme morálne právo. Srbi posielali zbrane našim Štúrovcom v roku 1848 a v roku 1938 po Mníchovskej dohode bolo pripravených okolo 60 000 dobrovoľníkov ! (čísla sa rôznia, niekde sa spomína dokonca milión), ktorí chceli bojovať za Československo. V roku 1968 demonštrovali a rovnako nás podporovali. Navyše v Srbsku žije početná takmer 70-tisícová slovenská menšina. S malými národmi západ vždy pekne vydrbal a my ako bývalé Československo sme toho príkladom. Áno a súhlasím, že dokument je nebezpečný. Po vzhliadnutí som ho totiž mal ešte týždeň v hlave a nenávisť voči albáncom stúpla na maximum. Nádherne smutná pieseň v závere mi tlačila slzy so očí. Je mi jasné , že skôr či neskôr sa Srbsko Kosova vzdá...kto by tam chcel žiť? Ja teda nie. Kosovo je Srbsko! 100%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Důležitost tohoto filmu spočívá v tom, že se nebojí ukazovat události v Kosovu v jiném světle, než to v jakém je nám tom obyčejně předkládáno. Nechci tvrdit, že Srbové jsou nevinní, ale istinktivně cítím, že Uloupené Kosovo má k pravdě (z pohledu evropana) blíže, než je oficiální pohled USA apod. Uznání autonomie Kosova pod nadvádou albánců, považuji za velký diplomatický omyl, kdy politici v rámci práva na sebeurčení národů, obětují evropské hodnoty, které stojí za zachování a které mohou být trnem v oku náboženských fanatiků. Neustálým ustupováním každému kdo se prohlásí za obět, si pod dojmem politické korektnosti podřezáváme pod sebou větev. Střet civilizací se bohužel jeví jako realistický scénář pro vývoj mezinárodních vztahů. Rozhodně však nesouhlasím s vylíčením Miloševiče, coby oběti. Tento člověk rozhodně patřil za mříže, neboť Kosovo nebylo jediným epicentrem sváru na Balkáně. A i vina Srbů existuje. Ale to jak se události vyvinuly, není správné, ani spravedlivé. Myslím, že to ani tak důsledkem nějakého spiknutí velmocí, ale spíše jejich lemplovství v té době a následné obhajoby svých činů za účelem neztatit tvář přiznáním chyb. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Příliš zaujaté a útočné, reprezentující Srby jako neviňátka a Albánce (a mezinárodní vojenské jednotky) jako největší zlo světa. Takhle jednostranné to ve skutečnosti rozhodně není, a to musí uznat i zdejší zástup obdivovatelů tohoto zmateného a účelně vykonstruovaného dokumentu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Trezorový film České televize. Je hodně prosrbský, ale v mnoha ohledech bohužel pravdivý. Upřímně si myslím, že Česká republika uznaním nezavislosti Kosova porušila rezoluci OSN č. 1244 a tím se provinila proti mezinárodnímu právu. Nocméně velmi nesouhlasím s nacionalistickými výlevy, co tu probíhají z obou stran. A musím uznát, že se jedna o velmi kontroverzní film. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Známé přísloví praví:"Kdo seje vítr, sklízí bouři". Doslova to platí o Srbech, kteří své mocenské choutky vyzkoušeli již na celém Balkáně. A stejně jako se ubránili i ostatní, ubránili se i Albánci. Fakt, že ty umolousaný cigoše, handlující se vším a beze studu kradoucí cokoli nemám vůbec rád, ale co se týče genocidy a vrahounství nevinných jim nemají Srbíni co vyčítat. ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Často dostáva človek dojem, že keď vidí niečo "cenzúrované", "nezávislé", proste iné ako v hlavných médiách, že je to pravda. Bohužiaľ často sa tá pravá pravda nachádza niekde inde. Uloupené Kosovo je dokonalý príklad manipulácie a demagógie. Pod maskou "nezávislého a zcenzurovaného" sa skrýva všetko len nie úprimná snaha zachytiť pravdu. Chcete rozhovory s veliteľmi NATO, OSN, Albáncami, pohľady historikov, odborníkov, protistrany? Tu ich nájdete iba ťažko. I tie "reportáže" pôsobia ako by ich netočil režisér, ale iba ich prevzal z iných zdrojov. Celý autorský prístup vo filme tak spočíva v zostrihaní vybraných záberov doplnený o komentár "režiséra". Uloupené Kosovo je nebezpečný film (o dokumente nemôže byť reč), je v ňom veľa pravdivých svedectiev, ale aj mnoho lží a hlavne je strašne veľa vecí, o ktorých mlčí. Je to nebezpečný film, lebo je ideologický a hazarduje s ohňom. Lebo problém Kosova nemôže byť riešený ideologicky. Pri skutočnom chcení vyriešiť problém Kosova história a spravodlivosť zohráva (bohužiaľ?) vedľajšiu rolu. Hlavnú rolu musí hrať budúcnosť. A to si tvorcovia Uloupeného Kosova nechcú pripustiť. ()

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Propagandistický škvár, který si svou zapáleností a účelovým ukazováním pouze jedné strany mince nezadá s těmi největšími komunistickými výblitky v 50. letech. Autor provádí rozhovory mezi ublíženými Srby, aby co nejvíc zapůsobil na city, a ukazuje je jako naprosto mírumilovné, nevinné chudáky, proti kterým se z nějakého neznámého důvodu spikla celá Evropa a USA, zatímco Albánce vykresluje jako ty barbarské, roztahovačné a krvelačné zrůdy, nad kterými západní svět drží ochrannou ruku. Kdo by v rámci nějaké vyváženosti čekal rozhovor například s prostými Albánci, veliteli NATO, OSN, historiky či jinými odborníky, ten se nedočká. Zcela nepokrytě zaujatý komentář režiséra spolu s velmi svérázným nakládáním s historickými fakty jsou jen dalším projevem manipulace nejhrubšího zrna. Je mi záhadou, jak se panu Dvořákovi podařilo přesvědčit Českou televizi, aby se podepsala pod tento jednostranně zaujatý škvár, který patří spíš někam na stránky Aeronetu, Sputniku či jiných konspiračních webů krmících voliče SPD, KSČM, příznivce Ruska a mailové schránky českých důchodců. Všem ostatním doporučuji se podívat do Kosova osobně, navštívit v dokumentu zmiňovanou Peč či Mitrovici a udělat si vlastní obrázek. ()

Reklama

Reklama